Regulamentul privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă a fost dat la refăcut. Consiliul Local a hotărât joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, că instituţiile şcolare, care au adunat cele mai multe voturi la ediţia din acest an, nu vor mai putea depune proiecte prin care solicită investiţii sau dotări pe considerentul că, dată fiind forţa de lobby de care se bucură în rândul părinţilor şi elevilor, au succesul asigurat.

Oficial, măsura a fost luată pentru a încuraja proiectele care vitează investiţii în spaţii publice deschise cu acces neîngrădit în detrimentul celor rezervate unei categorii limitate de orădeni.

În plus, propunerile orădenilor vor putea fi depuse nu doar online, ci inclusiv în scris, urmând să fie urcate pe portal de angajaţii Primăriei, iar întâlnirile reprezentanţilor municipalităţii cu votanţii vor avea loc nu doar pe spaţiul public, pe cartiere, ci şi în incinta companiilor din oraş.

"Companiile au propriile interese"

Propunerea privind dezbaterile şi votul inclusiv pe întreprinderi s-a lovit de opoziţia grupului UDMR. "Spaţiile companiilor sunt domeniu privat, nu public, iar firmele pot îngrădi participarea locuitorilor zonei la dezbateri. Companiile au propriile interese care ar putea să contravină cu cele ale orădenilor care locuiesc în zonă, iar angajaţii firmelor pot să nici nu fie orădeni", a protestat liderul grupului UDMR, Kirei Melinda.

Consilierul local a mai spus că alegerea companiilor în incita cărora să se ţină dezbaterile publice va ridica, la rândul său, probleme legate de subiectivitate. "Pe ce bază vom alege o companie sau alta?", a întrebat Kirei.

Excluse de propria forţă de lobby

Primarul Ilie Bolojan a spus că modificarea regulamentului intervine pe fondul unor scăpări. "Limitarea accesului şcolilor la aceste finanţări are o logică dat fiind lobby-ul făcut de acestea cu care nimeni nu a putut concura", a explicat Bolojan.

În ceea ce priveşte întâlnirile publice care urmează să se ţină inclusiv în întreprinderi private, edilul a avut o explicaţie simplă. "Tinerii au votat online, persoanele de vârsta a treia s-au prezentat la dezbaterile organizate între blocuri, dar au existat cam 75.000 de alegători orădeni care nu s-au regăsit nicăieri pentru că au fost la muncă", a explicat edilul.

Votul angajaţilor

Bolojan a spus că municipalitatea are obligaţia să vină în întâmpinarea acestor orădeni mai ales că firmele la care sunt angajaţi contribuie la bugetul local cu peste 50% din veniturile proprii ale oraşului.

"Vom anunţa companiile din timp, iar cele care doresc să ne primească ne vor confirma data întâlnirii publice. În cadrul dezbaterilor le vom prezenta angajaţilor proiectele depuse, iar aceştia vor putea vota în baza cărţii de identitate", a explicat Bolojan.

La prima procedură de bugetare participativă, în cadrul căreia orădenii au putut alege 10 proiecte de investiţii în limita a 200.000 euro pe care le doresc implementate, au concurat 42 de proiecte. Peste 5.000 de orădeni şi-au votat proiectul favorit online, iar peste 3.400 şi-au exprimat opţiunea în cadrul întâlnirilor publice.