Proiectul bugetului județului Bihor a fost publicat joi pe site-ul Consiliului Județean, orice persoană putând trimite propuneri până vineri, 28 ianuarie, pentru a fi adoptat în prima jumătate a lunii viitoare.

Tot joi, președintele Ilie Bolojan a prezentat cele 30 mari proiecte care vor fi finanțate cu o sumă record de peste o jumătate de miliard de lei.

Excedent pentru dezvoltare

Într-o comparație între bugetul pe anul trecut și cel propus pe anul acesta, vicepreședintele Călin Gal, care are în subordine Direcția Economică, a afirmat că cel din 2021 a fost executat în proporție de 87%, un nivel fără precedent până acum, fiind cheltuiți 515,040 milioane lei dintr-un total de 594,5 milioane lei.

Diferența de aproape 80 milioane lei rămași necheltuiți, a spus Gal, se explică doar prin faptul că unele sume primite prin PNDL „au venit târziu, deci am stagnat puțin cu partea de plăți (n.r. – pentru lucrări efectuate sau în derulare), dar nu și cu partea de execuție”. În ce privește excedentul rămas, Gal a afirmat că toți banii vor merge pentru dezvoltare.

Vicele CJ Bihor a subliniat că și în acest an instituția a făcut economii de 7 milioane lei datorită reducerilor de personal, cheltuind pe salarii 139,4 milioane lei în loc de 146,9 milioane lei, cât era preconizat inițial.

„Am fost ajutați și de Guvern”, a recunoscut el, referindu-se la sumele alocate în baza Legii bugetului de stat pentru instituțiile de cultură și pentru cheltuieli de asistență socială.

Creștere de două treimi

Despre proiectul bugetului județean pe anul acesta, Călin Gal a arătat că prevede o creștere fără precedent a veniturilor, de peste două treimi față de anul precedent, mai precis cu 71,19%, de la 515,040 milioane în 2021 la 881,715 milioane lei în 2022.

Din acest total, 307,495 milioane lei vor fi cheltuiți pentru funcționarea instituțiilor subordonate CJ Bihor, mai mult decât anul trecut (când aceste cheltuieli au fost de 276,164 milioane lei), în principal pentru că vor crește alocații pentru anumite instituții, dar și salariile: pentru funcționarii CJ Bihor de la peste 10,10 milioane la 11,81 milioane lei, pentru angajații DGASPC de la 62,83 milioane la 65,51 milioane lei și pentru cei ai instituțiilor de cultură de la 38,07 mlioane la 41,26 milioane lei.

Record pentru investiții

În ce privește sumele care vor fi cheltuite pentru dezvoltare, acestea vor fi cu 185,91% mai mari decât anul trecut (cea mai mare creștere din ultimele trei decenii), urcând de la 200,822 milioane lei în 2021 la 574,220 milioane lei în 2022.

Pe capitole de cheltuieli ale secțiunii de dezvoltare, investițiile pentru infrastructura de transporturi vor crește de la 158,436 milioane lei la 482,772 milioane lei, cele pentru cultură de la 11,804 la 19,366 milioane lei, pentru sănătate de la 1,802 la 8,772 milioane lei, pentru asistență socială de la 4,254 la 8,821 milioane lei.

În fine, în ce privește sursele de finanțare ale investițiilor, dacă anul trecut acestea au fost de 61,489 milioane lei, anul acesta ar urma să fie de 85 milioane lei, iar dacă în 2021 s-au cheltuit 57,621 milioane lei din fonduri UE, în 2022 se vor cheltui 310,811 milioane lei bani europeni.

30 de investiții mari

În aceeași conferință de presă, președintele CJ Ilie Bolojan a explicat care sunt, concret, proiectele strategice pentru care se vor concentra investițiile. În total, este vorba de 30 de proiecte din domeniile: infrastructură și conectivitate, cultură și patrimoniu, salubrizare și gestionarea deșeurilor, utilități și dezvoltarea învățământului universitar și a celui special.

În ce privește infrastructura de transporturi, este vorba despre centurile Aleșd (până la finele acestei luni urmând să fie adjudecată licitația pentru desemnarea constructorului), Beiuș (licitația fiind în curs până la jumătatea lunii viitoare) și Sânmartin (licitație în pregătire), precum și pentru noile drumuri județene ce vor lega de Oradea comunele Oșorhei, Sânmartin, Oșorhei, Sântandrei, Biharia și Paleu (despre care Bolojan a afirmat că „vrem să fie finalizate până la sfârșitul anului viitor, cel mai târziu începutul anului 2024”), toate aceste investiții urmând să fie finanțate din fonduri europene.

Cu fonduri europene va fi și construit Drumul Expres Oradea – Arad (estimat la 1,4 miliarde euro) care va funcționa și ca șosea de centură pentru Salonta și care va fi conectat la drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania, anul acesta trebuind finalizat proiectul tehnic și derulată licitația pentru desemnarea executantului, pentru ca lucrările să înceapă anul viitor.

Tot cu fonduri europene va fi construit Centrul Cultural al județului (15 milioane euro), în februarie urmând semnarea contractului pentru proiectare și execuție, astfel încât lucrările să înceapă în primăvara anului viitor, iar viitorul sediu al CJ Bihor (fosta Policlinică Mare) va fi reabilitat (cu 6 milioane euro) așa încât lucrările să fie finalizate în vara anului 2024.

De asemenea, anul acesta, a spus Bolojan, CJ Bihor va semna contractul de finanțare a Inelului Rutier Metropolitan (peste 40 milioane euro) din Programul Anghel Saligny, proiect derulat împreună cu Primăria Oradea, va finaliza modernizarea drumurilor județene Aștileu – Roșia (33 km), Sâmbăta – Dobrești (21 km) și Stâna de Vale – Remeți, reabilitarea și modernizarea celor dintre Oșand – Șumugiu, Ianoșda – Bicaciu și Căpâlna – Șoimi, și va începe reabilitarea DJ Salonta – Tinca și Almașu Mare – Halmășd (Sălaj).

Aeroport, parcuri industriale, curățenie

În ce privește proiectele de conectivitate, Bolojan a spus că anul acesta va fi operaționalizată compania Air Oradea înființată în comun de CJ Bihor și Primăria Oradea, luna viitoare urmând să fie organizată o licitație pentru închirierea de aeronave, echipaje și servicii de mentenanță pentru a opera zboruri de la Oradea la București, dar și către patru destinații europene.

Pe de altă parte, Aeroportul Oradea va derula două proiecte în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru extinderea pistei și pentru creșterea gradului de siguranță, iar investitorul privat desemnat anul trecut prin licitație va începe lucrările pentru construirea terminalului Cargo.

CJ Bihor va finanța anul acesta construirea a patru noi parcuri industriale în județ, la Ștei, Beiuș, Aleșd și Marghita, care să fie operaționale anul viitor, construirea celor patru adăposturi pentru câini din Aleșd, Beiuș, Salonta și Marghita, amenajarea celor patru platforme pentru deșeuri mari (în aceleași orașe), plus proiectarea altor 7 (în localități precum Valea lui Mihai, Săcueni, Tinca etc), așa încât „să nu mai fie gropi de gunoi la marginea localităților”.

Tot pentru salubrizare și gestionarea deșeurilor, sistemul SMID va fi dezvoltat cu încă 50 milioane euro pentru completarea dotărilor, așa încât să existe cât mai multă colectare selectivă și reciclare.

Învățământ și sănătate

În ce privește investițiile în învățământ, anul acesta CJ Bihor va continua să finanțeze lucrările la Campusul pentru învățământul special (18 milioane euro), despre care Bolojan a afirmat că „ar trebui să fie operațional anul viitor”, construirea Parcului Științific și Tehnologic pentru Universitatea Oradea (proiectul tehnic fiind în curs de finalizare, în această primăvară urmând să înceapă lucrările și în toamna anului viitor să fie gata).

Totodată, până la sfârșitul acestui an, sau cel târziu la începutul anului viitor, va fi implementat proiectul strategic pe sănătate, care prevede construirea a două centre de prim ajutor în Stâna de Vale și Padiș, dar mai ales dotarea cu echipamente ultramoderne a Spitalului Județean din Oradea și legarea celorlalte din județ de acesta prin sistemul de telemedicină.

Bugetul pe 2022 al județului ar urma să fie adoptat la următoarea reuniune a Consiliului Județean, între 7 și 11 februarie.

Principalii indicatori, dar și proiectul în sine, se pot consulta în documentul de mai jos: