Atenţie, se împart banii oraşului! Conducerea municipalităţii a afişat, miercuri, la avizierul Primăriei, proiectul bugetului local pe anul 2016, document care va fi dat publicităţii şi pe portalul instituţiei. Proiectul de buget prevede venituri totale în scădere de la 1.273,2 milioane lei anul trecut la 909,2 milioane lei, anul acesta.

"Veniturile bugetului consolidat înregistrează o scădere faţă de valorile realizate în anul precedent cu 43%, pe fondul finalizării proiectelor europene, însă se poate observa o creştere a veniturilor proprii ca urmare a modificărilor aduse de apariţia noului cod fiscal şi a creşterii numărului de locuri de muncă", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Astfel, municipalitatea mizează pe o creştere a veniturilor proprii din impozitele pe proprietate de la 62,8 la 68,5 milioane lei, ca urmare a modificării modului de calcul al obligaţiilor fiscale şi creşterii plajei de impozitare prin construirea de noi imobile.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului local, estimate la 765,3 milioane lei, anul acesta, grosul banilor - reprezentând 37% (281,2 milioane lei) din suma totală - va fi alocat pentru funcţionarea instituţiilor publice. Un procent semnificativ, de 21% (163,2 milioane lei) din cheltuielile totale, va merge pe acoperirea datoriei publice, 16% (125,9 milioane lei) va fi alocat învăţâmântului, iar 11% (81,2 milioane lei) vor cheltui serviciile publice.

În acest context, suma alocată pentru investiţii, va fi de 143,8 milioane lei.

Referitor la gradul de îndatorare al oraşului, potrivit proiectului de buget, serviciul datoriei publice este în creştere faţă de anul 2015 pentru că anul acesta oraşul va trebui să ramburseze ratele aferente creditelor contractate de municipalitate de la Dexia, BEI, BRD, Hypo Bank şi BCR. În plus, nu este exclus ca oraşul să ia noi credite pentru a susţine co-finanţarea de noi proiecte europene.

Conform unui comunicat al municipalităţii bugetul local pe 2016 va fi supus dezbaterii publice la sfârşitul lunii ianuarie. Orădenii interesaţi pot face propuneri pe marginea bugetului sala ghişeelor din Primărie, pe adresa de email primarie@oradea.ro sau la numărul de fax 0259.437.544 până la data de 1 februarie. Bugetul local pe anul în curs va fi supus votului Consiliului Local în şedinţa extraordinară din 3 februarie.