Orădenii pot să îşi spună părerea cu privire la modul în care doresc să le fie cheltuiţi banii din taxe şi impozite. Primăria organizează marţi de la ora 16 o dezbatere publică pe marginea bugetului local pentru anul 2015. Economiştii municipalităţii au revizuit joi proiectul iniţial în urma alocării sumelor de la bugetul central.

"Proiectul de buget a fost supus unei rectificări. Am fost nevoiţi să ajustăm fiecare capitol în parte ca urmare a faptului că Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor ne-a comunicat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar acestea sunt cu circa 50.000 lei mai mici faţă de prognoze", a declarat administratorul public al Oradiei, Eduard Florea.

Chiar şi aşa, potrivit proiectului revizuit, municipalitatea se va baza anul acesta pe un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 77% mai mare faţă de cel de anul trecut pe fondul amânării proiectelor europene pentru ultimul an de implementare.

Pentru anul în curs municipalitatea mizează pe un buget de venituri proprii de 256,2 milioane lei, cu 1% mai mic faţă de cel de anul trecut. Această scădere este compensată de creşterea cu 95% a prelevărilor de la bugetul de stat, respectiv cu 715% a alocărilor din fonduri europene, fiecare în valoare de câte 379,9 milioane lei.

Pentru ca oraşul să se poată încadra în sumele alocate municipalitatea şi-a redus cu 8% cheltuielile de funcţionare. Printre altele, alocările pentru sport şi cultură vor fi diminuate cu 13% iar cele pentru asistenţă socială cu 21%.

În ceea ce priveşte investiţiile oraşului, estimate la 837 milioane lei, municipalitatea şi-a prevăzut în buget un milion de lei pentru realizarea statuii Regelui Ferdinand care va fi amplasată în Piaţa Unirii şi mutarea statuii lui Mihai Viteazul în parcul cu acelaşi nume unde i se va amenaja o piaţetă şi un soclu pe măsură, 1,5 milioane lei pentru înlocuirea liniei de tramvai pe porţiunea delimitată de clădirea Primăriei şi Parcul 1 Decembrie, 1,5 milioane lei pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi încălzirea cartierului Nufărul I pe bază de apă geotermală, 27,5 milioane pentru construirea pasajului pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 spre Deva şi 25,5 milioane lei pentru pasajul peste DN 79 spre Arad.

Pentru anul 2015 Consiliul Local a aprobat deja contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de 23 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor europene. Suma totală necesară pentru cofinanţarea tuturor proiectelor contractacte se ridică la 35 milioane euro.

Vezi proiectul de buget pentru anul 2015 în galeria de documente!