Peste 50 de locuitori din Cartierul Europa s-au întâlnit sâmbătă, încă de dimineaţă, pe strada Gábor József dintre cele două puncte de acces zona de case, pentru a sărbători ziua cartierului.

"Aceasta este al doilea an în care sărbătorim ziua cartierului. Aici locuiesc în general familii tinere, cu copii. Ne-am gândit că ar fi bine ca vecinii să se cunoască între ei şi să ştie că copiii lor se pot juca afară în siguranţă", a povestit BIHOREANULUI Vajna Emő Kamilla, unul dintre organizatorii evenimentului.

Vecinii au venit la întâlnirea de sâmbătă cu platouri, sucuri şi băuturi şi au pus foc sub un ceaun pentru un gulyas, în vreme ce micuţii şi-au construit o cetate din baloţi de paie, s-au întrecut în desene pe asfalt şi s-au jucat împreună.

În pregătirea serbării, prichindeii au gătit clădite pe care urmau să le vândă, încasările urmând să fie donate Fundaţiei Neşu. Îndrăgitul sportiv orădean, vecin în cartier, a fost prezent şi la precedenta ediţie a sărbătorii şi era aşteptat şi la aceasta.

Împreună pentru Europa

De altfel, vecinii din cartierul Europa îşi doresc să se strângă în jurul unei organizaţii care să le reprezinte interesele. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, locuitorii zonei strângeau adezuni la "Asociaţia Comunitatea Europa" înfiinţată luna trecută.

"Scopul acestei asociaţii este coordonarea acţiunilor membrilor în interesul acestora, organizarea zilei cartierului, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă de aici şi constituirea unei comunităţi cât mai unite", a spus Cosmin, unul dintre iniţiatori.

Spre exemplu, prin intermediul asociaţiei, vecinii vor să ceară municipalităţii amenajarea în cartier a unui loc de joacă pentru copii, a unei piste pentru biciclete, respectiv a unei piste pentru alergare.

Situat între şoseaua de centură, zona comercială şi Universitatea Oradea, cartierul Europa numără circa 250 de case cu peste 500 de locuitori.