Centrul de Oncologie din curtea Spitalului Municipal Gavril Curteanu începe să prindă contur. Angajaţii firmei Selina au finalizat miercuri betonarea buncărului în care va fi montat acceleratorul liniar nuclear şi echipamentul de branhiterapie.

"Pentru realizarea acestui spaţiu a fost necesară turnarea a 2.150 metri cubi de beton, montarea a 2.500 metri pătraţi de cofraje şi a 150 tone armătură. Pereţii buncărului întrunesc condiţiile de siguranţă, având o dimensiune de la 30 centimetri la 2,95 metri, iar planşeul de la 30 centimetri la 3,05 metri grosime", a declarat Viorel Vidican, unul dintre reprezentanţii firmei executante.

Construirea Centrului de oncologie, radioterapie şi chimioterapie a fost adjudecată de asocierea firmelor Selina şi Siemens România pentru suma de 19,7 milioane lei fără TVA. Lucrările vor trebui finalizate până la sfârşitul lunii martie 2012 şi includ următoarele etape: proiectare, execuţie clădire nouă, reamenajarea corpului B de clădire a Spitalului Municipal, achiziţionarea şi punerea în funcţiune a acceleratorului liniar de particule pentru terapie cu energii înalte şi achiziţionarea sistemului complet de tratament pentru brahiterapie, necesar bolnavilor oncologici.

Contractul de lucrări a fost semnat de reprezentanţii municipalităţii şi cei ai spitalului la sfârşitul lunii iulie 2011. "Acest centru oncologic este una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii 40 de ani în sistemul sanitar orădean. Totodată, centrul este o premieră pentru sectorul oncologic bihorean, urmând ca foarte mulţi pacienţi să beneficieze de tratamentele, care vor fi posibile aici", a declarat la acea dată viceprimarul Gheorghe Carp.