Cei mai mari zece contribuabili orădeni au vărsat anul trecut în bugetul local 3,8 milioane euro, cu 435.000 euro mai mult decât în 2012. Dominat de grupul de firme Transilvania, RDS&RCS şi Shopping Center Holding, topul celor mai mari plătitori a cunoscut schimbări surprinzătoare, semn că economia îşi caută ieşirea din criză.

"Topul celor mai mai plătitori orădeni, în care apar firme din toate domeniile, demonstrează încă o dată diversitatea şi competitivitatea mediului de afaceri orădean", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Un gest simbolic

Reprezentanţii celor mai tari firme orădene îşi dau întâlnire vinerea aceasta la sediul Plastor. Organizată în fiecare an pe 24 ianuarie, după tradiţia instaurată de primarul Ilie Bolojan, gala "Antreprenori pentru Oradea" reuneşte oameni de afaceri, manageri şi directori orădeni de top, într-o atmosferă discretă, departe de ochii presei.

Întâlnirea se doreşte un gest de minimă recunoştinţă făcut de municipalitate faţă de cei mai importanţi contribuabili orădeni dar şi faţă de companiile care au susţinut sub diferite forme proiectele oraşului. "Dat fiind faptul că firma împlineşte un secol de existenţă, ca un gest simbolic, ediţia din acest an a galei se va ţine la sediul Plastor", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Over de top

Conform evidenţelor municipalităţii, topul celor mai mari contribuabili orădeni este deschis de grupul de firme Transilvania, care a vărsat anul trecut bugetului local nu mai puţin de 3,6 milioane lei. În urcare de pe locul doi faţă de ediţia de anul trecut, firmele fraţilor Micula au vărsat oraşului cu 1,5 milioane lei mai mult decât în 2012 şi cu un milion de lei peste următorul mare contribuabil. După ce a anul trecut a dominat topul, RDS&RCS, compania controlată de magnatul orădean Zoltan Teszari, a trebuit să se mulţumească anul acesta cu locul secund, aferent unei contribuţii de 2,5 milioane lei. Oricum mai mare cu 200.000 lei faţă de anul 2012.

Cea mai răsunătoare răsturnare de situaţie o constituie însă intrarea Shopping Center Holding direct pe locul trei. Cu impozite şi taxe de peste 2,2 milioane lei plătite în 2013, deţinătorul complexului Oradea Shopping City din Calea Aradului a reuşit să preia locul firmei Omilos, dezvoltatorul ERA Shopping, concurenţa de peste drum. În cea mai mare parte, această urcare fulminantă de pe locul 12, la ediţia din 2013, se datorează faptului că Shopping Center şi-a plătit anul trecut impozite restante, dar, fără îndoială, firma a fost ajutată şi de intrarea Omilos în insolvenţă pe fondul acumuluării unor datorii către Construcţii Bihor.

Salt înainte!

Locurile patru şi cinci în topul contribuabililor le revin, ca şi anul trecut, grupurilor de firme Selina şi Plastor, cu impozite plătite în valoare de 1,7 milioane lei, respectiv 1,4 milioane lei în 2013. Cea mai surprinzătoare performanţă o constituie însă apariţia în top a companiei Plexus Service, prima firmă din Parcul Industrial care şi-a croit loc în rândul marilor contribuabili după ce la ediţia precedentă abia ocupase locul 27.

Reuşita producătorului american de componente electronice, care a plătit anul trecut bugetului local 1,3 milioane lei, de trei ori mai mult decât în 2012, este cu atât mai mare cu cât, conform facilităţilor investitorilor din parcul industrial, compania este scutită deocamdată de plata impozitului pe clădiri.

Topul marilor contribuabili este încheiat, la fel ca la ediţia din 2013, de H Essers (1,2 milioane lei) specializată în transporturi şi logistică, Leonardo (1,1 milioane lei), Lotus Center (1,09 milioane lei) şi Zahărul (1,01 milioane lei). Fiecare dintre cele trei companii au plătit bugetului local cu peste 200.000 lei mai mult decât în 2012, impunând un nou prag psihologic pentru topul celor mai mari contribuabili la buget. Acolo unde se învârt doar milionarii...


RESPECT!
Premii şi premianţi

În cadrul ediţiei din 2014 a Galei "Antreprenori pentru Oradea" reprezentanţii municipalităţii vor premia, pe lângă cei mai mari zece contribuabili la bugetul local, şi firmele care s-au evidenţiat prin reuşite deosebite sau sprijinul acordat proiectelor oraşului. Spre exemplu, compania Plexus Service, surpriza topului din acest an, va fi premiată şi pentru cea mai mare investiţie (30 milioane euro) făcută în 2013 în fabrica din parcul industrial.

Pe lista firmelor care vor fi premiate pentru responsabilitate sociale se numără RDS&RCS pentru contribuţia la proiectele comunităţii locale, Gavella, Distrigaz Vest şi Luxten Lighting pentru sponsorizări făcute în domeniul sportului, Samsung Electronics pentru sponsorizări în domeniul educaţiei şi Salesianer Miettex pentru sponsorizări în domeniul sănătăţii.