Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi Primăria Oradea la Arena Antonio Alexe a pus la bătaie peste 2.000 de joburi pentru bihorenii în căutarea unei slujbe, inclusiv pentru absolvenți.

300 de oameni în doar trei ore

În ciuda ploii reci de toamnă, care a descurajat orădenii să iasă din case, bursa locurilor de muncă a atras public, vineri, încă de la primele ore.

"Conform evidenţelor noastre, la eveniment au fost invitate peste 50 de firme, iar în primele 3 ore au participat la eveniment peste 300 de absolvenţi şi orădeni în căutarea unui loc de muncă", a declarat pentru BIHOREANUL Daniela Moţoc, şef birou în cadrul Primăriei.

Evenimentul face parte din proiectul RO-HU, derulat de municipalitate, care vizează construirea viitorului centru de afaceri cu produse alimentare pe amplasamentul Pieţei Cetate, precum și îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă.

Intenţia municipalităţii este ca lucrările la piaţă să fie finalizate până la sfârşitul anului. Altfel, partenerii riscă să piardă fonduri europene de 7,5 milioane euro atrase împreună cu localitatea Hajdúböszörmény din Ungaria.

"Bursa locurilor de muncă se dovedeşte un eveniment de succes, în timp ce prima etapă a viitorului centru de afaceri, programată să fie finalizată până la sfârşitul anului pentru ca oraşul să nu piardă fondurile europene, are deja un grad de realizare de circa 40%", a declarat pentru BIHOREANUL şeful DMPFI, Marius Moş.

"Se caută personal tehnic..."

Concret, la bursa locurilor de muncă de vineri participă, până la ora 16, peste 50 de firme bihorene, cum ar fi specialistul în resurse umane Prohuman, care caută 350 de muncitori (operatori electronist, încapsulare ori montaj), producătorul de componente electronice Plexus, care are nevoie de 150 de angajaţi (operatori subansamble, tehnicieni electronişti ș.a.), fabricantul de aparatură de bucătărie DeʼLonghi România (142 locuri de muncă), producătoril de construcţii metalice Faist Metal Working (92 locuri de muncă) ori cel de volane Valtryp (45 locuri de muncă).

"Se caută, în general, personal tehnic, ingineri, mecanici, electronişti ori lucrători în construcţii", a declarat pentru BIHOREANUL directorul AJOFM, Békési Csaba.

Premiere pe piaţa forţei de muncă!

Piaţa locală a forţei de muncă este în schimbare. Ca o premieră, la actuala ediţie au început să aibă căutare job-urile cu calificare superioară. "Spre deosebire de ediţiile anterioare, avem disponibile 200 de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare, ceea ce înseamnă 10%. Sperăm ca pe viitor acest procent să urce la 16% - 17%", a explicat Békési.

În plus, la actuala ediţie au început să se caute angajaţi pentru sectorul public. "Dacă până acum locurile la stat erau toate ocupate, acum se caută peste 500 de angajaţi pentru instituţiile de forţă, cum ar fi Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Penitenciarul Oradea", a arătat directorul AJOFM.

După ani de zile în care angajaţii căutau locuri de muncă mai stabile şi bine plătite "la stat", sectorul public începe să fie concurat de cel privat.

"Astăzi un loc de muncă la privat poate oferi un nivel de trai comparabil cu cel din sectorul public care este presat de reduceri de costuri, restructurări şi dispariţia condiţiilor atractive de până acum, cum ar fi pensionarea mai rapidă", a spus directorul.

Spre exemplu, dacă în sectorul privat salariile minime ofertate în cadrul târgului încep la 2.000 – 2.500 lei net cu tichetele de masă, în sectorul public acestea sunt undeva la 3.500 lei, pentru un jandarm.

"Deosebirea este că jandarmul nu are tichete de masă, avansează mai greu şi nu are libertatea din privat. Când iese de la lucru, acesta trebuie să rămână la dispoziţie, nu poate merge la o bere, nu părăseşte localitatea şi multe altele", a arătat directorul AJOFM.

Avantaj: absolvenţii de studii tehnice!

Paleta largă de joburi a fost binevenită pentru o parte dintre participanţii la târg. "Dacă eşti absolvent de studii tehnice, eşti norocos. Cele mai multe locuri disponibile sunt pentru muncitori necalificaţi şi operatori de utilaje, dar se caută şi tehnicieni, ingineri, IT-işti, orice. Mi-am lăsat mai multe CV-uri, să văd ce o să iasă", a povestit pentru BIHOREANUL, Mihai, un participant la târg.

Lucrurile stau, în schimb, diferit pentru studenţii facultăţilor cu profil teoretic. "Dacă eşti absolvent de studii politice sau jurnalism, va fi o provocare să îţi găseşti un job. Am văzut un sigur post de asistent-manager pe relaţii publice, în rest, dacă nu te încadrezi la Jandarmerie sau Penitenciar, poţi opta doar pentru muncitor necalificat", a povestit Anamaria.

În cadrul evenimentului de vineri, municipalitatea orădeană şi AJOFM au organizat şi Ziua Antreprenoriatului, eveniment în cadrul căruia reprezentanţii agenţiei şi municipalităţii orădene, precum şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea s-au întreţinut cu antreprenorii orădeni pentru a le cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă şi modalităţile prin care îi pot sprijini.