Cea mai mare bursă a locurilor de muncă organizată anul acesta în Bihor se desfășoară miercuri la Oradea Arena, unde peste 60 de angajatori caută peste 1.700 de angajați.

Șansele să îi și găsească sunt mici, spune chiar șeful Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba. De altfel, și angajatorii spun că adesea soluția este în străinătate.

Județ cu șomeri puțini

„Oferta este bogată, este vorba despre cel puțin 64 de angajatori cu peste 1.700 de locuri de muncă. (...) Nu aș putea să răspund astăzi unde vor găsi angajatorii oamenii de care au nevoie. Sigur nu în Oradea, nu în Zona Metropolitană Oradea și cu șanse mici în județul Bihor”, a declarat Békési pentru BIHOREANUL.

În prezent, rata șomajului în Bihor este de 1,09%, ceea ce înseamnă că județul are mai puțin de o mie de șomeri indemnizați și circa 2.000 de șomeri neindemnzați, mulți dintre ei beneficiari de ajutoare sociale.

„Situația este alarmantă, în sensul bun al cuvântului din punct de vedere economic. Se vede că avem creștere economică, avem nevoie de forță de muncă, foarte mulți angajatori se plâng de nevoia forței de muncă. Dar avem forță de muncă disponibilă tot mai puțin, îmbătrânită și ne lipsesc tinerii. O provocare pentru noi, ca stat și agenție de ocupare, este să păstrăm tinerii la noi în țară și să îi atragem spre locurile de muncă vacante”, a mai spus șeful AJOFM Bihor.

Pariul pe stranieri

Lipsa angajaților o știu cel mai bine patronii. Directorul companiei Valtryp, producător în domeniul automotive care are comenzi până în anul 2030, Valeriu Trip, a mărturisit BIHOREANULUI că, dacă ar avea de unde, ar angaja acum 400 de oameni. Oferta este însă săracă. „Nu contează că nu au experiență, îi școlarizăm noi”, a declarat managerul.

El însuși a fost prezent la bursa locurilor de muncă, pentru că vrea să ia pulsul pieței forței de muncă. „Consider că e important să discut cu oamenii, să văd de ce pleacă de la locul lor de muncă, ce ar vrea la noul loc de muncă, ce salariu așteaptă”, a explicat Trip.

În continuare, la Valtryp lucrează angajații din Sri Lanka concediați în 2020 de o firmă din Focșani. „Acum se întorc din concediu, s-au dus acasă o lună, și unul vine cu soția și cu fratele”, a spus Valeriu Trip. De asemenea, compania a angajat muncitori din Sudan, absolvenți de studii superioare în IT sau inginerie, pe care managerul îi laudă ca fiind foarte harnici.

Valeriu Trip Bekesi Csaba

Directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (dreapta), alături de managerul Valtryp, Valeriu Trip (stânga)

„Trebuie doar să îți dai interesul”

Reprezentanta fabricii de mobilă Class Furn, cu 45 de posturi vacante la bursă, Adriana Pantea, a confirmat că angajații sunt greu de găsit. „Căutăm și angajați fără experiență, ca operatori, pentru că îi instruim noi la locul de muncă. Trebuie doar să îți dai interesul”, a explicat specialista. Fabrica are multe comenzi și și-a propus ca în următorii ani să ajungă la 1.000 de angajați, față de cei peste 600 pe care îi are acum.

Maria OgbarschiPremagro, o companie de producție componente forjate și prelucrate din oțel, înființată în 1949 și care are acum 140 de angajați, este de asemenea prezentă la bursă, cu 36 de joburi, inclusiv pentru meserii pe cale de dispariție, precum strungar ori sculer matrițer. „Deocamdată oamenii care s-au oprit la stand doar se interesează. Posturile pe care le avem noi sunt profesii mai rare, pentru că nu mai sunt școli profesionale cu strungar, frezor, rectificator”, a explicat reprezentanta companiei, Maria Ogbarschi (foto).

Recent, compania a recrutat 15 tineri fără experiență și i-a pregătit pentru posturi de operatori CNC.

Ofertă săracă pentru absolvenții de facultate

Pe de altă parte, directorul AJFOM Bihor trage și un semnal de alarmă și arată că în județ sunt tot mai puține joburile pentru tinerii cu studii superioare. La târg, din cele 1.700 de oferte, doar 150 erau pentru absolvenți de facultate.

„Numărul locurilor vacante cu studii superioare are un trend descrescător, raportat la totalul locurilor de muncă. Dacă în anii trecuți, înainte de pandemie, aveam un raport care se apropia de 15% din totalul locurilor de muncă vacante, acum se apropie de 8, poate 10%. Ceea ce este pentru noi, specialiștii de pe piața muncii, un semn de alarmă. Angajatorii caută forță de muncă cu calificare joasă sau fără calificare”, a spus Békési.

În schimb, au apărut ofertele de joburi sezoniere, în special în turism, la care pot aplica elevii și studenții din Bihor.

UPDATE: Aproape 300 de bihoreni, chemați la interviu

De-a lungul zilei, peste 700 de bihoreni au participat la bursă, a anunțat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Angajatorii au raportat, în total, peste 1.450 de interacțiuni cu persoane în căutarea unui loc de muncă, ceea ce înseamnă că, în medie, un participant a trecut pe la două standuri.

„Un număr de 283 de persoane au fost selectate pentru un interviu de angajare”, a precizat Békési.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!