Două reprezentante ale Agenţiei de Monitorizare a Presei, Carmen Macavei şi Ana Ciutu, au avut, vineri, o întâlnire cu un grup de tineri de etnie romă, liceeni şi studenţi, care doresc să urmeze sau au început cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie, şi care pot beneficia de avantajele programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical", derulat de AMP în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate şi Open Society Institute.

Pentru liceenii de etnie romă interesaţi să facă Medicina, acest program - care se va încheia în anul 2013 - are o componentă de aşa-numit "tutorat", care oferă pregătire în regim de gratuitate la biologie, chimie şi fizică, precum şi tabere şi burse de o valoare deloc neglijabilă: 1.500 euro pe an.

Studenţii medicinişti, medicii rezidenţi şi elevii de postliceală de etnie romă sunt şi ei încurajaţi printr-o componentă de "mentorat", prin care sunt consiliaţi de profesori şi medici rezidenţi din anii superiori astfel încât să obţină rezultate cât mai bune în pregătirea profesională, dar totodată primesc şi burse de 2.500 de euro pe an.

Pentru a se înscrie în acest program, liceenii şi studenţii de etnie romă pot depune aplicaţii online şi afla informaţii suplimentare pe www.BurseRomi.ro. Însă, atenţie, termenul-limită este 22 iulie.

În faţa tinerilor care au participat la prezentarea acestor facilităţi, unul dintre absolvenţii de etnie romă ai Facultăţii de Medicină din Oradea a mărturisit că programul l-a ajutat enorm ca să absolve cu bine cursurile. "În anul III de facultate lucram ca taximetrist în tura de noapte, ca să mă pot întreţine, iar ziua mergeam la cursuri. Acest program este unul din cele mai bune lucruri care mi se putea întâmpla în viaţă, pentru că m-a ajutat să termin facultatea", a mărturisit Eugen Brândaş, absolvent al FMF Oradea, promoţia 2010.