În faţa unui public numeros, prima manifestare din cadrul celei de-a şasea ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau a fost una de rememorare a grofului Rhédey Lajos.

Cunoscut drept unul din cei mai importanţi mecena locali ai începutului de secol XIX, om dintr-o familie nobiliară, Rhédey Lajos a fost comite (prefect) al Bihorului între anii 1808 şi 1825.

Perioada a fost una a primelor semne ale modernizării Oradiei, atuncii fiind pietruite primele străzi din oraş, respectiv a fost introdus iluminatul public, la început cu lămpi cu lumânări. Din averea sa, Rhédey a sponsorizat poeţii şi prozatorii locali, dar, mai ales, a donat urbei grădina englezească ce se întindea pe amplasamentul actualului parc Bălcescu, al liceului sportiv, respectiv al grădinii zoologice. Capela unde este îngropat se află acum în grădina zoologică.

Din aceste motive, filiala Bihor a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a propus Primăriei amplasarea, în parc, a unui bust al grofului, idee înfiripată acum cinci ani.

Luările de cuvânt, rostite exclusiv în limba maghiară, au fost centrate pe activitatea filantropică a contelui Rhédey. Din partea PPMT Bihor, Csomortány István a făcut o comparaţie între generozitatea grofului şi politicienii actuali, arătând că, dacă primul dădea statului din averea sa, cei de acum procedează tocmai invers.

La rândul său, consulul maghiar din Cluj, Mile Lajos, a amintit câteva dintre realizările lui Rhédey din mandatele de comite, iar liderul PPMT Bihor, Zatykó Gyula, a arătat care au fost paşii făcuţi pentru ca bustul să poată fi amplasat.

Singurul discurs în limba română a fost rostit de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a lansat un apel la unitate interetnică, respectiv la respectarea valorilor istorice, indiferent de epocă. "Rhédey a avut un proiect, apreciat şi după mai multe generaţii", a spus edilul.

Lucrarea - în valoare de 5.000 de euro, bani veniţi de la Ministerul ungar al Culturii, dar şi din sponsorizări - este opera sculptorului Deák Árpád.