Când vine vremea bună? Cât va ţine canicula? Când va ploua şi ce fenomene extreme ne aşteaptă? Sunt întrebări pe care bihorenii şi le pun adesea, dar nu tot timpul găsesc răspunsuri pe care se pot baza, deşi numărul aplicaţiilor care prevestesc vremea a explodat. "Prognoza meteo este greu de făcut pentru mai mult de 48 de ore, iar noi, în România, nici nu avem infrastructură performantă", explică Roberto Popa, un tânăr bihorean pasionat de meteorologie.

În mai puţin de doi ani, Roberto şi-a creat o audienţă cât populaţia Oradiei pe pagina de Facebook anume creată pentru a transmite informaţii privind evoluţia temperaturilor şi a fenomenelor meteorologice în Bihor. Tot ce ştie a învăţat singur, dar reuşeşte să facă previziuni corecte şi, mai ales, folositoare!

Pasionat de mic

În iernile din copilărie, Roberto obişnuia să stea cu nasul lipit de geam, întrebându-se când va ninge. "Este anotimpul meu preferat şi îmi place mult zăpada", explică tânărul, acum în vârstă de 28 de ani. A copilărit la ţară, în satul Tulca, aproape de Salonta, pe care îl adora acoperit în alb.

Când a mai crescut, Roberto şi-a dorit să "topească" suspansul şi a început să urmărească indiciile naturii, ca să înţeleagă când se creează condiţiile potrivite pentru ninsoare. Avea un termometru simplu şi care nu îi costase pe părinţi mulţi bani, însă îl urmărea cu atenţie, notând creşterile sau scăderile de temperaturi exterioare.

La 13 ani, a primit cadou prima staţie meteo (foto), iar pentru el a fost darul perfect. "Urmăream presiunea atmosferică, temperaturile şi umiditatea şi începeam să înţeleg cum va fi vremea", zice el. Asta l-a determinat să înveţe şi tipurile de nori, ca să înţeleagă mişcările lor ori ce "aduc" ei.

Urmărind şi informaţii de pe site-urile din străinătate, a început să facă propriile prognoze încă din adolescenţă, informaţii pe care apoi le împărtăşea apropiaţilor. "Toţi din familie mă întrebau cum va fi vremea şi îmi spuneau Busu de Bihor (trimitere la celebrul prezentator TV - n.r.)", spune Roberto.

"Vremea este schimbătoare"

Deşi s-a mutat la Salonta, unde lucrează într-o multinaţională, Roberto are în continuare la casa părinţilor din Tulca o staţie meteo, mai performantă decât cea din adolescenţă şi care colectează date precum presiunea atmosferică, viteza vântului, umiditatea, razele ultraviolete, temperatura ori numărul de fulgere. Îl ajută să facă prognoze pentru 2-3 zile. "O prognoză este sigură pentru cel mult 48 de ore. Ce depăşeşte acest interval are o acurateţe de 60%", subliniază el.

De ce ne putem baza doar pe prognozele de scurtă durată? "Primăvara, vara şi toamna, condiţiile se schimbă foarte mult de la o oră la alta. Apar vânturi de forfecare şi sisteme convective, care se formează pe o rază de cel mult 90 de kilometri şi aduc furtuni", explică Roberto.

În plus, nici infrastructura din România nu este cea mai performantă, meteorologul amator colectând date înmagazinate de senzori din ţările vecine, pentru a prognoza ce se va întâmpla în Bihor. "Urmăresc modelările făcute de site-uri de specialitate din Europa şi contribui cu datele colectate de staţia mea meteo", spune el, mărturisind că verifică şi de zece ori pe zi datele. "Vremea este schimbătoare, chiar şi când pare stabilă".

Tot ce ştie a învăţat de unul singur, citind şi discutând cu alţi meteorologi pasionaţi. La liceu, a fost într-o clasă de filologie, iar facultate n-a făcut.

Cu audienţă mare

Pentru a împărtăşi cu bihorenii prognozele meteo pe care le face, în urmă cu doi ani Roberto a lansat o pagină de Facebook, "Meteo-Tulca Bihor", unde zilnic postează informaţii despre starea vremii pentru Bihor şi judeţele vecine. Pentru că datele sale se dovedesc reale, pagina a câştigat audienţă, ajungând, fără nicio reclamă plătită, la o audienţă de aproape 200.000 de persoane. Aproape cât toată populaţia Oradiei!

"Mă bucur şi le mulţumesc tuturor celor care urmăresc şi apreciază postările mele, pe care încerc să le fac într-un limbaj cât mai accesibil. Sper ca Bihorul să devină cel mai informat judeţ, din punct de vedere meteorologic", spune bihoreanul.

Roberto se bucură şi că prognozele lui sunt folosite de autorităţile locale, mai precis de Direcţia Agricolă şi de Secţia Drumuri Naţionale Bihor, instituţii care au nevoie să ştie cum va fi vremea, pentru a-şi previziona munca. De asemenea, se mândreşte că, în vara trecută, a prognozat cu exactitate furtuna violentă care a măturat Oradea, rupând sute de copaci. "Îmi aduc aminte că la ora 16 un băiat mi-a lăsat comentariu la postare, spunând că nu e nicăieri furtuna prognozată de mine. În 20 de minute, a venit potopul", rememorează el.

Vom mai avea fenomene extreme

Roberto spune că, de-acum înainte, bihorenii ar trebui să se aştepte să fie martorii mai multor fenomene extreme. "Perioada 15 aprilie - 15 iunie este una foarte instabilă, pentru că se schimbă curenţii de aer, în tranziţia de la primăvară la vară. Sus, unde se formează norii, temperaturile sunt scăzute, iar la nivelul solului avem temperaturi ridicate, iar aceste diferenţe provoacă fenomene puternice", explică meteorologul.

În vară, vor mai avea loc şi alte furtuni puternice, ca efect al încălzirii globale. "Eu am speranţe că în următorii 10-15 ani, încălzirea globală va fi stopată, prin reducerea gazelor cu efect de seră", spune Roberto.

Din 2017, documentează tendinţa de încălzire care afectează Bihorul şi lipsa precipitaţiilor, mai ales pe timpul iernii. "Ne confruntăm cu lipsa zăpezii inclusiv la munte, iar adesea în Bihor sunt cele mai ridicate temperaturi din toată ţara", afirmă el. Totuşi, judeţul nu se îndreaptă spre deşertificare, cum se întâmplă cu sudul României, pentru că plouă destul în celelalte anotimpuri. "Ne ajută Dealurile de Vest şi Munţii Apuseni, datorită cărora în perioada mai-iunie avem cele mai multe precipitaţii din România", explică tânărul.

Pentru perioada imediat următoare, meteorologul pasionat prognozează căldură mare şi instabilitate: "Vom trece brusc de la soare la furtuni şi invers". Dar Roberto reaminteşte că prognozele ce depăşesc trei zile au un grad de acurateţe mai redus, aşa că cei care vor să fie mereu informaţi ar trebui să urmărească postările zilnice ale Meteo-Tulca Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!