Băsescu are dreptate, dar...

Lucru rar în politica românească, dominată de tabere care nu-şi ascultă argumentele, senatorul liberal Cristian Bodea îi dă dreptate preşedintelui Traian Băsescu referitor la "şmenul" comis în Camera Deputaţilor pentru modificarea Codului Penal. "A fost un dublu şmen, pentru care sunt vinovaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă. Amândoi au pus sub nasul deputaţilor un proiect pripit şi prost făcut, care nu era urgent şi despre care ştiau că va stârni scandal", a spus Bodea într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Cu precizarea că, totuşi, nici Băsescu nu are dreptate până la capăt, acuzând nejustificat o "lovitură de stat" şi vrând dizolvarea Parlamentului deşi "nu toţi parlamentarii sunt infractori", Bodea a precizat că, pe fond, aceştia nu ar fi dobândit nicio "superimunitate", fiind în continuare supuşi legilor DNA şi ANI, iar singura schimbare constă în scoaterea lor, pe bună dreptate, din categoria funcţionarilor publici. Totuşi, Bodea impută proiectului un articol potrivit căruia aleşii locali - primarii şi preşedinţii de consilii judeţene - ar fi fost scutiţi de răspundere penală pentru conflict de interese.

Demisia sau scuze plus legi noi

Senatorul liberal a afirmat că "dacă Zgonea şi Ciucă nu se gândesc la demisie, ar trebui măcar să-şi ceară scuze atât parlamentarilor pe care i-au făcut de ruşine, cât şi naţiunii pe care au adus-o în pragul indignării". El a afirmat că, dacă se dorea o modificare coerentă şi completă a situaţiei juridice a parlamentarilor, trebuia nu doar ca aceştia să fie scoşi din categoria funcţionarilor publici, ci şi să se adopte o lege a demnitarilor, cu drepturi şi sancţiuni, astfel încât să nu se lase impresia că parlamentarii sunt mai presus de lege. "Ceea ce au făcut deputaţii este o cârpeală la un proiect din 2011 pe care l-au modificat într-o noapte", a zis Bodea.

În opinia lui, tot o lege distinctă ar fi necesară şi pentru clarificarea situaţiei prefecţilor şi a directorilor de instituţii deconcentrate, deoarece de ani buni există "o imensă ipocrizie", aceştia fiind funcţionari publici deşi "toată lumea ştie că sunt puşi în funcţii politic": "Ar trebui ca partidele să-şi asume răspunderea numirii lor pe o perioadă determinată. Aşa, cu o lege şi cu numiri transparente, nu ne-am mai ascunde după deget şi ar exista mai mult discernământ în numirea lor şi răspundere dacă unul este acuzat pentru fapte de corupţie", a argumentat Bodea.

Efect de turmă

Întrebat dacă nu-i consideră vinovaţi şi pe colegii săi deputaţi de rând pentru faptul că au votat modificarea Codului Penal, senatorul liberal a afirmat că nu, deoarece aceştia nu sunt jurişti, ci au votat aşa cum le-au spus şefii de grup parlamentar şi reprezentanţii din Comisia juridică.

"Există o disciplină de partid, iar ca simplu deputat sau senator nu ştii în detaliu proiectele de legi, ci ai încredere în colegul din comisii şi în liderii de grup, şi mergi pe mâna lor", a spus Bodea.