La fel ca în ultimii ani, "moderaţii" şi "radicalii" maghiari din Bihor organizează separat şi în această primăvară evenimentele prin care vor marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Pe 15 martie, activiştii şi simpatizanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania vor încerca să capteze atenţia comunităţii maghiare din Oradea printr-un eveniment programat să aibă loc, de la ora 15, în Parcul Libertăţii, la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre.

"Har Domnului, anul acesta am reuşit să nu ne suprapunem şi să putem organiza şi noi un eveniment la statuia lui Szacsvay", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, nemulţumit că în anii anteriori acest loc a fost monopolizat de reprezentanţii UDMR.

"Pe lângă sărbătoarea de la statuia lui Szacsvay am mai organizat şi alte comemorări, de mai mică amploare, în restul judeţului, la Salonta, Săcuieni şi Biharia", a mai spus liderul PPMT Bihor.

De cealaltă parte, reprezentanţii UDMR Bihor vor sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni după acelaşi program ca în ultimii 20 de ani, spune preşedintele executiv al formaţiunii, Szabo Odon.

În organizarea UDMR şi a bisericilor tradiţionale maghiare - Romano-Catolică, Reformată, Evanghelică şi Unitariană - manifestările vor începe la Biserica Reformată din Rogerius, printr-o slujbă care va avea loc în prima parte a zilei, după care, la ora 14, vor avea loc depuneri de flori la monumentul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal, urmate de o festivitate similară la statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din Parcul cu acelaşi nume.

La ora 16.30 va avea loc o slujbă ecumenică la Biserica Reformată Olosig, urmată la ora 17.30 de o festivitate la statuia lui Szacsvay, iar în încheiere - ca de obicei - de o defilare cu torţe, în fruntea paradei urmând să se afle husari călări.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi încheiată la Teatru cu un spectacol de folclor dedicat Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei.