Criza are părţile ei bune! Statul a conştientizat că, prin comparaţie cu "privaţii", e un administrator prost şi a luat măsuri. Ordonanţa de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice vizează adaptarea managementului privat, centrat pe obiective şi competenţă, la "firmele" de stat sufocate de birocraţie şi nepotism. Măcar teoretic!

BIHOREANUL a descoperit că, în realitate, majoritatea "profesioniştilor" selectaţi de firma Romarketing să facă parte din CA-urile societăţilor deţinute de Consiliul Local Oradea sunt politruci şi personaje controversate...

O vacă de muls...

Adevărul este că firmele oraşului au de ce fi şubrezite. Ani de zile au fost o vacă de muls! Primul lucru pe care l-a făcut orice partid ajuns la putere a fost să îşi pună oamenii în conducerea regiilor. Simbioza era perfectă: noul director primea un post călduţ, consilierii locali puşi în CA-uri se alegeau cu 20% din salariul directorului pentru o simplă figuraţie, iar partidul cu controlul asupra societăţii.

În 2003, când pachetul de legi anticorupţie a silit aleşii să renunţe la posturi, "ciolanul" a fost plasat eşalonului secund. CA-urile au ajuns dominate ani de zile de oamenii de casă ai şefilor PDL, UDMR, iar mai nou PNL. Care acum vor fi schimbaţi cu o altă categorie: specialiştii de partid...

Să vină meseriaşii!

Consiliile de administraţie ale CAO, OTL şi CET şi-au încheiat cei 4 ani de mandat la sfârşitul lunii iulie, pe când cele de la Administraţia Domeniului Public şi Eurobussines Parc îşi vor preda mandatul anul viitor. Iar noii membrii nu vor fi numiţi, ci selectaţi!

OUG 109, care vizează înlocuirea politrucilor cu specialişti, prevede, pentru prima dată, că administratorii trebuie să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar, controling, audit financiar ori juridic, sau să fi condus o firmă cel puţin 3 ani. Şi nu oricum, ci pe profit măcar un an! În plus, candidatul trebuie să aibă experienţă în domeniu, cazierul "curat" şi să fie capabil să sintetizeze în două pagini propria viziune cu privire la dezvoltarea firmei.

Cerinţele sunt stricte fiindcă, pe viitor, directorii regiilor vor fi aleşi dintre membrii CA-urilor, care răspund solidar cu aceştia pentru orice prostie. Mare afacere nu e, căci membrii CA vor lua o indemnizaţie de doar 300 de lei lunar, însă consiliile vor prelua practic frâiele societăţilor, urmând să stabilească tot, de la planul de administare până la monitorizarea activităţii directorului, şi vor publica periodic rapoartele de activitate...

Au fost 67...

Sorina Bradea.JPGDesemnată să se ocupe de selecţia candidaţilor, firma orădeană Romarketing a predat, la sfârşitul săptămânii trecute Primăriei lista cu cei 33 de finalişti şi 10 rezerve. Cu excepţia Eurobusiness Parc, al cărui CA are 5 membri, conducerea Electrocentrale, CAO, ADP şi OTL este asigurată de 7 administratori. Pentru 6.000 euro, firma s-a ocupat de formularea anunţurilor, intervievarea candidaţilor şi stabilirea finaliştilor. "Cum este prima selecţie de acest gen, eu zic că a fost un interes bun", spune Sorina Bradea (foto), directorul  Romarketing, în ciuda concurenţei reduse pe un loc. La fel crede şi viceprimarul Ovidiu Mureşan: "Calitatea şi expertiza candidaţilor ne dau certitudinea că alegerile făcute vor aduce plusvaloare societăţilor oraşului".

Cap la cap, pentru cele cinci societăţi ale Consiliului Local s-au depus 120 de dosare. Pentru a-şi maximiza şansele, o parte din cei 67 de candidaţi, precum pesedista Emilia Gogoneaţă, fostul director al CAS Bihor, sau udemerista Aniko Kuncz, directorul economic al CAO, au aplicat pentru mai multe CA-uri în paralel (ultima ajungând doar rezervă la CAO).

Liberali şi pesedişti printre finalişti

După cum era de aşteptat, noile consilii au fost ocupate tot de oamenii partidelor la putere. Spre exemplu, în conducerea CAO, pe lângă directorul Ovidiu Gavra şi directorul economic al Camerei de Comerţ, Mina Giurea, au fost selectaţi liderul TSD Oradea, Liviu Sabău Popa, udemeristul Marius Fandly, liberalii Miron Pop şi Claudiu Oros, respectiv pesedistul Pavel Mercea. La CET, pe lângă directorii Dragoş Gligor şi Daniel Francisc, au prins un loc lichidatorul Gabriel Sălăjan, udemeristul Szabo Ştefan şi liberalul Emil Floruţ. Inginerul Sorin Dan Miclăuş şi contabilul Traian Todoca sunt bănuiţi şi ei ca gravitează în zona de influenţă a filialelor PNL şi PDS.

Pentru un post în conducerea OTL au fost selectaţi, pe lângă directorii Csuzi Istvan şi Viorel Pop, membri UDMR şi PNL, oamenii de afaceri Călin Păcurar şi Florin Urdea, finanţista Magdalena Berce, apropiată PSD, liberalul Romeo Nica şi pesedista Emilia Gogoneaţă.

Ceva mai "apolitic" pare a fi CA-ul de la ADP, unde directorul Liviu Andrica va lucra cu arhitectul Angela Lupşa, silvicultorul Nicolae Timaru, administratorul Constantin Ciobanu, economistul Gabriela Fodre şi inginerul Liana Ghiuca. Singurul politruc "pe faţă" este pesedistul Gheorghe Sabău, care şi-a câştigat al doilea mandat.

De departe cel mai "curat" este CA-ul de la Eurobussiness Parc, unde directoarea Delia Ungur este asistată de Eduard Florea şi Nadia Haş, economişti în cadrul Primăriei, şi de Anamaria Sava, fostă comunicatoare la Bechtel. Peremistul Florian Pantea, fost consilier local şi patron al firmei de construcţii Domus, acum falimentată, este deci un caz izolat...

Candidaturi discutabile

BIHOREANUL a descoperit în CA-uri figuri controversate pe care şi Romarketing le putea găsi cu o căutare pe Google. Spre exemplu, pesedistul Pavel Mercea, selectat în conducerea CAO, a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate, în vară, pe când era consilier local, ca fiind în incompatibilitate fiindcă deţine 7% din acţiunile Proiect Bihor, firmă cu care municipalitatea avea relaţii contractuale.

05 Gabriel Salajan.jpgSurprinzătoare este şi prezenţa în conducerea CET a lichidatorului Gabriel Cosmin Sălăjan (foto), arestat în 2007 de procurorii DNA pentru luare de mită, pe mână cu Nicolae Gherman, pe-atunci funcţionar al Primăriei orădene. E adevărat, Sălăjan a fost achitat de instanţă după 3 ani de procese, judecătorii apreciind că nu s-a putut dovedi fără dubiu că banii ceruţi de Gherman unei afaceriste pentru a-i facilita vânzarea bunurilor unei firme urmau să ajungă la lichidator.

Interpretabilă este, de asemeni, şi selectarea în conducerea OTL a unui patron de firmă specializată în transporturi de persoane. Odată ajuns în conducerea firmei, Călin Păcurar, de la Euromaidec, ar putea avea de ales încă de la primele hotărâri între profitul OTL şi propriul interes...

Ciobanu se întoarce

05 Constantin Ciobanu.jpgCireaşa de pe tort o constituie, însă, selectarea în conducerea ADP a fostului şef al corpului de control al societăţii, Constantin Ciobanu (foto). Pretins securist, detectiv particular şi fost şef al serviciului administrativ al Facultăţii de Mediu, de unde dirija constructorii plătiţi de instituţie către vilele şefilor, Titi, cum este cunoscut, a fost om de încredere al ex-directorului Romulus Cosma, care, prin proasta gestiune, a dat societăţii "găuri" de sute de mii de lei.

BIHOREANUL a dezvăluit că Titi Ciobanu a pus la cale înfiinţarea unei firme de pază, în care l-a cooptat şi pe Cosma, tocmai când fosta RAPAS organiza licitaţia pentru desemnarea paznicilor din ştranduri şi pieţe, că teroriza angajaţii şi îşi trăgea venituri babane pe seama regiei. În evidenţele contabile Ciobanu figura în 2009 cu un salariu exorbitant de 3.000 lei, la care se adăugau prime lunare ce au ajuns şi la 10.000 lei brut! Bani despre care, odată pus pe liber de către Cosma, pentru că ştia prea multe, Titi a declarat că nu i-a încasat niciodată. Deci singurul care putea să îi ia era... şeful!

Un lucru este, deci, clar: dacă vechile năravuri se vor perpetua în noile CA-uri, tot efortul cu selecţia candidaţilor a fost fără rost, doar de ochii lumii. Altminteri, "băieţi de gaşcă" putea să-şi ia şi singur Consiliul Local. Sunt destui în pepiniera partidelor...


"Domnul Ilie Bolojan mi-a spus o singură propoziţie pe tema procesului de selecţie a membrilor în consiliile de administraţie: Vă rog să fiţi obiectivă!"

Sorina Bradea


EPURARE?
Finalişti fără final

05 Ilie Bolojan_4.jpg"M-am ţinut departe de această procedură tocmai ca să nu existe discuţii", a spus primarul Ilie Bolojan (foto) pe marginea componenţei noilor CA-uri, precizând însă că a fost înştiinţat de viceprimari şi de unii şefi de regii că vor cere unele modificări pe lista Romarketing. "Am înţeles că două sau trei persoane ar putea fi înlocuite. Printre acestea se numără şi domnul Ciobanu, cu care ADP are încă de lămurit nişte lucruri. Nu trebuie să fie nicio supărare. Consiliul Local are acest drept".

Edilul a mai spus că până la şedinţa de la sfârşitul lui noiembrie se vor lămuri şi eventualele conflicte de interese. "Trebuie văzut în ce măsură transportatorii privaţi sunt concurenţă pentru OTL. Prin comparaţie, ar fi absurd ca o persoană să nu poată aplica pentru CA al Metro pentru că are un ABC în Aleşd", a spus, cu tâlc, Bolojan.