Harababura din Consiliul Judeţean Bihor produce uneori situaţii consternante. Aşa s-a întâmplat şi joi, când aleşii bihorenilor au avut de votat un proiect cu un titlu foarte tehnic, „Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului Adiţional nr. 1 al Documentului de Poziţie al sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor”, dar vital pentru interesele Oradiei.

Cu această denumire alambicată, proiectul a fost iniţiat de conducerea CJ Bihor la dorinţa primarului Oradiei, Ilie Bolojan, care încă din luna ianuarie a reclamat lentoarea cu care se desfăşoară licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate din judeţul Bihor, în cadrul Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor (SMID).

Într-o conferinţă de presă, primarul arăta că întârzierea licitaţiilor pune în pericol salubrizarea Oradiei, deoarece în prezent aceasta este asigurată de societatea RER Vest, în baza unui contract care nu mai poate fi prelungit, iar în lipsa desemnării unui alt operator această activitate nu va mai putea fi desfăşurată legal în municipiu.

În pofida importanţei proiectului, la reuniunea de joi a CJ toţi reprezentanţii PNL prezenţi au votat împotrivă, spre deosebire de cei ai PSD, UDMR şi ALDE, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Pasztor Sandor să-i ironizeze după vot. „Acum ştiţi ce s-a întâmplat? Oradea devine independentă în SMID, dar nu cu voturile dumneavoastră”.

Întrebaţi de reporterul BIHOREANULUI de ce au votat împotrivă, consilierii judeţeni ai PNL nu au reuşit să dea nicio explicaţie, semn că, cel mai probabil, au făcut-o din cauza unei grave lipse de atenţie.

În fapt, aşa cum a lămurit ulterior consilierul judeţean PSD Bujor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, din care fac parte CJ Bihor şi toate cele 100 Consilii Locale din judeţ, actul adiţional tocmai votat prevede crearea unei zone distincte pentru salubrizarea Oradiei. „Practic, actul adiţional prevede ca Oradea să fie a şaptea zonă de salubrizare, aşa încât să nu fie întârziată organizarea licitaţiei pentru salubrizarea municipiului”, a spus PSD-istul.

Până la acest act adiţional, municipiul reşedinţă de judeţ făcea parte dintr-o zonă în care erau incluse, de asemenea, şi comunele din Zona Metropolitană Oradea.

Pe de altă parte, tot joi, un alt proiect de hotărâre, de astă dată votat de toţi cei 34 consilieri prezenţi, prevede avizarea de către CJ a caietelor de sarcini pentru organizarea licitaţiilor în vederea desemnării operatorilor de salubrizare în toate zonele judeţului. Documentaţiile vor trebuie votate, însă, şi de toate cele 100 Consilii Locale din judeţ, iar apoi de membrii Adunării Generale a Ecoland, din care fac parte primarii celor 100 municipii, oraşe şi comune bihorene.