Împlinirea a 162 de ani de la „Unirea mică”, a principatelor Moldova și Țara Românească, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorită duminică la Oradea fără public și fără Hora Unirii, pe fondul vremii neprielnice și a restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Vremea mohorâtă și ploaia măruntă au făcut ca festivitățile desfășurate pe platoul din piața centrală a orașului să se scurteze de la o oră, conform programului oficial, la circa 30 de minute.

Festivități între oficialități...

Deschise la ora 12 cu primirea prefectului Dumitru Țiplea de către garda de onoare, urmată de o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, festivitățile s-au închis la ora 12:30, după ceremonia depunerii de coroane la statuia Regelui Ferdinand.

Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Asociației Revoluționarilor din 1989 și partidelor PNL și PSD.

La eveniment au participat, printre alții, primarul de Oradea, Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal și liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

Publicul, însumând circa 30 de persoane, a urmărit festivitățile de la distanță, răsfirat în piață sau ascuns de ploaie sub copertina din stația de tramvai, în așteptarea unui mijloc de transport în comun.

„Uniți vom reuși...”

Momentul Unirii celor două principate românești sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost evocat de prefectul de Bihor. Ușor răgușit și vizibil emoționat, Țiplea și-a citit discursul șovăind pe alocuri.

„24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesele acestei țări mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor! Să nu uităm că astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și a provocărilor care ne așteaptă!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Țiplea a subliniat importanța unității românilor inclusiv în contemporaneitate și a făcut trimitere la evenimente precum integrarea în NATO și UE, represiunea din 10 august 2018 și pandemia de provocată de virusul SARS-CoV-19.

„Uniți am obținut garanția parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu și jumătate. Uniți am demonstrat că putem opri gravele derapaje, că putem salva democrația, atunci când o putere ilegitimă și opresivă a acționat împotriva propriului popor. Tot uniți vom reuși să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, și să ne redresăm economia”, a spus prefectul.