Primăria Oradea a anunțat că, luni, muncitorii au turnat circa 500 de metri cubi de beton la radierul (adică planșeul de beton armat care se întinde sub o construcție) pasajului subteran de lângă Piața Cetate.

„Continuă lucrările la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate, astfel că în cursul zilei de luni s-au turnat aproximativ 500 de metri cubi de beton la radierul pasajului. Constructorul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate lucrează la radierul din zona acoperită, după care se va trece la turnarea pereților de etanșare situați sub grinzile pasajului și se va lucra la armarea rampei dinspre cartierul Nufărul”, se arată într-o informare transmisă de municipalitate. 

Reprezentanții Primăriei amintesc că, până acum, pe șantier au fost forați cei 86 de piloți ai pasajului, s-a realizat incinta de palplanșe și s-a săpat rampa dinspre Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenție a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier, și au fost realizate lucrările pentru devierea rețelelor de utilități.

Circulația în zonă este deviată pe linia de tramvai pentru a se putea executa lucrările.

Pasajul subteran de lângă Piața Mare se realizează în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II", fiind implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

După finalizarea lucrărilor, la nivelul solului vor fi amenajate două sensuri giratorii, care vor fi traversate, în subteran, de pasajul subteran pe relația Dimitrie Cantemir - Centrul Civic. 

„La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai. Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, realizarea trotuarelor, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști”, se mai arată în comunicatul municipalității. 

Valoarea lucrărilor este de 27.004.232,55 lei fără TVA, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, S.C.Procons Group S.R.L, S.C Metabet CF S.A și SC Leko Construct S.R.L. 

În zona Centrul Civic se dorește fluidizarea traficului rutier. Primăria mai are în plan lucrări mult mai complexe în zona actualei așa numite „turbogirații”, unde vor fi amenajate cinci pasaje subterane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!