Orădenii care de câteva luni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti din Bihor au inaugurat, duminică, în comuna Balc, primul laborator de informatică pe care l-au amenajat integral, investiţia ridicându-se la 12.000 euro.
Tineri voluntari
Munca voluntarilor de la "Laboratoare rurale" pentru amenajarea laboratorului de informatică al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Almaşu Mare, comuna Balc, a început la finalul lunii ianuarie şi s-a încheiat sâmbătă, 27 februarie.
Cei 15 tineri, cu ajutorul unor săteni din satul Almaşu Mare, comuna Balc, au pus parchet nou, au zugrăvit, au schimbat jaluzelele şi au înlocuit uşa. De asemenea orădenii au cumpărat monitoare, mouse-uri, tastaturi şi scaune noi, dar şi o tablă smart cu videoproiector, totul pentru ca elevii să aibă acces la un învăţământ de calitate.
La final, cei mai îndemânatici au înfrumuseţat laboratorul, pictând pe pereţi sigla "Laboratoare rurale" - un cub rubic -, dar şi un citat care să-i motiveze pe elevi: „Ce faci pentru tine dispare deodată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate”.
Costul amenajărilor şi dotărilor a fost de aproximativ 12.000 euro, bani care au fost oferiți de Profi România.
"Acesta este primul laborator pe care l-am dotat anul trecut cu calculatoare recondiţionate primite din partea donatorilor. Atunci am văzut că nu sunt condiţii şi ne-am dorit să ne întoarcem şi să îl renovăm. Acum suntem mândri să spunem că acesta este probabil cel mai modern laborator din judeţ!", a spus voluntarul Ionuţ Coman, iniţiatorul proiectului. Acesta a mai explicat că finanţarea din partea Profi a venit în urma colaborării ONG-ului orădean cu Asociaţia "Îngeri pentru suflete" din Arad, care a mai colaborat cu lanţul de magazine.
Caută sponsori!
La evenimentul de inaugurare au fost prezenţi membrii echipei de proiect, reprezentanţi ai şcolii, dar şi câţiva copii care vor urma să folosească aparatura.
"Încăperea va fi folosită atât pentru cursurile de informatică cât şi pentru alte ore, profesorii acomodându-se deja cu aparatura", a mai spus Coman.
El a mai adăugat că proiectul "Laboratoare rurale" va continua, iar cei care doresc să doneze aparatura electronică - unitate, monitor, tastatură sau mouse - îl pot contacta prin pagina de Facebook dedicată. "Companiile care vor dori să se implice şi să doneze îşi vor pune amprenta asupra viitorului laborator, adică acesta va fi denumit după numele firmei", a mai adăugat voluntarul.
Proiectul "Laboratoare rurale" a luat naştere în toamna anului trecut, după ce Ionuţ Coman a citit un articol în BIHOREANUL care spunea cât de puţine şcoli din Bihor sunt dotate cu calculatoare. De atunci acesta a adunat o echipă de tineri care în fiecare zi de sâmbătă se întâlnesc şi recondiţionează aparatura electronică pe care o primesc de la companii sau de la persoane care nu mai au neovoie de ele, iar apoi le livrează voluntar şcolilor din judeţ care le cer ajutorul.
Până în prezent orădenii au ajutat 7 şcoli rurale, iar în trei ani aceștia speră să ajute toate instituțiile de învățământ din județ care nu au aparatură.