Mare fan al CV-urilor pompoase şi doldora de titluri, ex-ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, poate să-şi adauge în descrierea personală şi o nouă calitate: rezolvator de job-uri pe bani publici.
DNA a anunţat, joia trecută, că desfăşoară o investigaţie privindu-l pe fostul ministru al Sănătăţii, pentru că şi-a angajat o protejată pe funcţia de consilier, dar aceasta nu s-a prezentat o zi la serviciu. BIHOREANUL vă dezvăluie cine este tânăra cu pricina, dar şi ce alte favoruri i-a făcut Bodog...
Modelul Dragnea
DNA a anunţat joi că desfăşoară o investigaţie care vizează „suspiciuni de săvârşire a unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie privind împrejurarea că un membru al Guvernului (Florian Bodog - n.r.) a făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului”.
Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, Bodog, „deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară”. Ca urmare a falsificării condicii de prezenţă, protejata lui Bodog a obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei. Adică un salariu lunar de peste 6.400 lei, încasat pentru nimic...
Acuzaţiile sunt similare celor pentru care fostul şef al PSD, Liviu Dragnea, se află acum în închisoare. De altfel, în 2017, site-ul amosnews.ro a dezvăluit că la „Ministerul Sănătăţii se proceda ca la Protecţia Copilului Teleorman”, arătând că trei dintre consilierele lui Bodog nu merg deloc la serviciu: Baciu Olivia Andreea (angajată din 08.02.2017), Ciobanu Ana Maria (angajată din 17.01.2017), ambele cu jumătate de normă, şi Bejan Dochiana Sabina (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă).
„Lucram pe Whatsapp”
În prima reacţie publică, Florian Bodog a declarat la Digi24, cu bâlbe, că DNA face referire la o consilieră din Oradea, despre care a spus că era angajată cu jumătate de normă tocmai pentru că nu putea să facă naveta la Bucureşti. „Consiliera era pe biostatistică... Era angajată pe jumătate de normă, era din Oradea, şi cu ea lucram... telefonic şi pe Whatsapp”. Întrebat cu ce îl ajuta efectiv respectiva consilieră, Bodog a fost şi mai incoerent: „Discutam cu ea prezentările pe care le făceam eu, discutam despre... voiam să fac o platformă, de asta am şi făcut ordin de ministru, după care a căzut...”.
Ulterior, pe Facebook, PSD-istul şi-a adunat vorbele şi a pretins că toţi consilierii lui „și-au îndeplinit sarcinile în mod corect și și-au desfășurat activitatea cu profesionalism”, fără însă a se referi la condica falsă. În schimb, s-a arătat nemulţumit de procurorii DNA, pentru că a aflat de dosar din presă, „eu nici măcar neavând dreptul să îmi prezint punctul de vedere”. Pentru a se victimiza, Bodog nu a spus adevărul, şi anume că încă nici nu este cercetat, deoarece beneficiază de imunitate parlamentară. De altfel, procurorii DNA au solicitat Senatului avizul pentru a începe urmărirea penală.
Doctor în cibernetică
Deşi senatorul nu i-a precizat numele, din descriere reiese că este vorba despre Olivia Andreea Baciu (foto), devenită după căsătorie Marcu, o tânără de 35 de ani cu un CV bogat. Absolventă a două facultăţi orădene (Matematică-Informatică şi Afaceri Internaţionale), a urmat şi două masterate: unul în informatică, la Oradea, şi unul în statistică, la University of Texas, din El Paso, SUA. Potrivit propriului CV, în timpul petrecut la universitatea americană, a şi predat, având gradul didactic de asistent universitar.
În 2016 a obţinut titlul de doctor în Cibernetică şi Statistică la UBB, cu o teză intitulată „Investigaţii statistice privind comportamentul preţurilor activelor financiare - cazul pieţei de capital”. În cei 5 ani în care a urmat doctoratul la Cluj, a fost şi acolo asistent universitar, predând „Statistică descriptivă” şi „Metode cantitative”.
Băgată şi la FMF
După ce a devenit doctor, Baciu şi-a continuat ascensiunea în cariera universitară. În 2016, când Bodog era decanul FMF Oradea, a devenit cadru didactic asociat, adică angajată direct şi remunerată la plata cu ora, iar un an mai târziu, în septembrie 2017, a câştigat un post de şef de lucrări, pentru disciplina „Informatică medicală şi biostatistică”. Ea este în continuare cadru didactic al FMF, însă se află în concediu de maternitate.
Olivia Baciu are şi o avere pentru care alţi tineri de vârsta ei ar putea să o invidieze. Conform propriei declaraţii, deţine o casă şi un apartament, un autovehicul Mercedes, bijuterii de 16.000 euro, iar în conturile bancare are peste 180.000 lei, 120.000 euro şi 20.000 dolari. De asemenea, posedă acţiuni de peste 150.000 lei la Romgaz şi Electrica.
Angajată-model
Vineri, ziarul Libertatea a publicat fişele de prezenţă din Minister, care confirmă sub semnătura lui Bodog că Olivia Baciu, angajată la cabinet în luna februarie 2017, a figurat prezentă la serviciu în fiecare zi de lucru din acel an. Asta chiar dacă era angajată şi la FMF Oradea şi, conform orarului, în zilele de miercuri, joi şi vineri ar fi trebuit să predea.
Decanul FMF, Adrian Maghiar (foto), confirmă că Baciu a fost la Oradea. „La facultate a fost prezentă, nu figurează cu nicio absenţă. Nu pot să vă spun exact datele angajării, dar din anul universitar 2017-2018 sigur este la noi. Directorul departamentului, Petrişor Cismaş Pruteanu, mi-a spus că este un cadru didactic foarte bun, n-a avut nicio problemă cu ea, ba chiar studenţii s-au plâns că e prea exigentă”. Cum a putut tânăra să lucreze concomitent şi la FMF, şi la Ministerul Sănătăţii, decanul, de altfel un apropiat al lui Bodog, nu ştie: „Nu ştiu nimic despre ce a făcut la Minister, am aflat şi eu acum din presă”.
Interesant e însă că, în ciuda laudelor lui Maghiar, Olivia Baciu este o necunoscută pentru alţi profesori din FMF, care nu i-au auzit numele şi nici n-au văzut-o pe holuri ori la evenimentele facultăţii.
Cabinet de... 10
Documentul publicat de Libertatea mai arată o anomalie: cât de vast a fost cabinetul de consilieri ai lui Florian Bodog şi, mai ales, ce fel de personaje l-au populat. Începând din vara anului 2017, cabinetul a numărat nu mai puţin de 10 angajaţi, din care cel puţin 4 bihoreni!
Pe lângă Olivia Baciu, pentru Bodog a mai lucrat avocata orădeancă Dochiana Bejan (foto), care de altfel îl reprezintă pe PSD-ist în toate procesele, inclusiv în cel cu Ministerul Educaţiei pentru anularea titlului de profesor abilitat. Bejan a lucrat pentru Bodog chiar dacă are birou de avocatură la Oradea şi cu toate că în cabinetul ministrului mai era angajată o specialistă în ştiinţe juridice, bucureşteanca Ana Maria Ciobanu.
A treia bihoreancă din cabinet a fost Iolanda Babău, nimeni alta decât fiica şefei organizaţiei de femei din PSD Bihor, Stela Babău. Junioara a fost criticată de presă, deoarece a fost numită pe funcţia plătită din bani publici, deşi nu avea nicio experienţă în administraţie. Asta n-a împiedicat-o, însă, ca din cabinetul lui Bodog să plece şefă la... Şantierul Naval 2 Mai.
Cabinetul lui Bodog l-a inclus şi pe un al patrulea bihorean, Alexandru Cruceru, despre care nu se ştie la ce se pricepe ori ce merite a avut pentru a primi această funcţie. Cert e că acesta a rămas consilier şi al succesoarei lui Bodog, Sorina Pintea.
Altfel spus, Florian Bodog a „infestat” Ministerul Sănătăţii cu consilieri căraţi de-acasă. Cu ce folos, nu ştie nimeni, pentru că ministrul nu s-a remarcat cu nimic lăudabil. Un mandat pe cât de fad, pe atât de împopoţonat, ca toată cariera sa...
OBIŞNUIT CU FALSURILE
După faptă, şi răsplată...
Angajările fictive nu sunt primele falsuri din „opera” lui Florian Bodog. De-a lungul ultimilor ani, BIHOREANUL a dezvăluit că întreaga carieră a PSD-istului este întemeiată pe impostură, acoperită prin relaţii, târguri şi prietenii.
În 2016, BIHOREANUL a arătat că teza de doctorat în medicină, despre care se bănuieşte că ar fi plagiată, a dispărut din arhiva Universităţii din Oradea şi, deşi i s-a cerut să supună un exemplar unui test de autenticitate, Bodog a refuzat. Celălalt doctorat, susţinut în ştiinţe economice la Timişoara, a fost dovedit ca plagiat, iar Universitatea de Vest a şi propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului. În lucrare, Bodog a copiat inclusiv o carte a directoarei medicale a Spitalului Judeţean din Oradea, Lucia Daina, care însă i-a dat o declaraţie cum că de fapt ea ar fi copiat notiţele PSD-istului.
Tot prin fals şi-a obţinut Bodog şi titlul de profesor abilitat şi dreptul de a conduce doctorate, deoarece nu a avut numărul minim de articole semnate în calitate de autor principal, motiv pentru care Ministerul Educaţiei i l-a şi retras, PSD-istul contestând în instanţă decizia. Şi din acest scandal Bodog a încercat să se salveze apelând la prieteni: le-a cerut co-autorilor declaraţii scrise în care să arate că, de fapt, el ar fi fost autorul cel mai important.
Cum i-a răsplătit, se poate doar deduce. Pe lângă camarila din Bihor, în cabinetul ministrului Bodog şi-au mai găsit loc şi doi dintre colaboratorii săi apropiaţi în cariera universitară, Petre Armean (foto) şi Florin Popa, medici bucureşteni co-autori de-ai PSD-istului. În doctoratul de la Timişoara, Bodog l-a şi plagiat pe Armean, fără ca acesta să-l reclame. În plus, acelaşi Armean a făcut parte din comisia de evaluatori care i-a dat titlul de abilitat fără drept.