Trei autoturisme deţinute de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sunt folosite de Ministerul Dezvoltării, mai exact în beneficiul ministrului Cseke Attila, familiei şi unor apropiaţi, dezvăluie PressHub.ro, în contextul în care la şefia ANCPI au loc numiri şi demiteri controversate, care arată că instituţia este sub controlul UDMR.

Mai exact, în aceeaşi zi în care premierul Nicolae Ciucă a aprobat cererea de demisie a preşedintei ANCPI Rákosi-Seiwarth Ildikó, care nici măcar nu se obosea să se prezinte la serviciu, pe aceeaşi poziţie a fost promovată o subalternă a lui Cseke din Bihor, Vig Hajnalka Ildikó (foto dreapta), registrator şef la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Bihor, și fost consilier local în Oradea cu sprijinul UDMR Bihor.

"Flotă" pentru Cseke

Citând surse din interiorul Ministerului Dezvoltării, dar şi un raport al Curţii de Conturi, PressHub.ro scrie că "ministrul Cseke Attila preferă să se plimbe cu o Skoda Superb electrică ce aparţine Agenţiei, nicidecum Ministerului".

Alte două autoturisme, un Renault Zoe (electric) şi o Skoda Octavia, sunt folosite de ministrul Dezvoltării, iar cel din urmă şi de apropiaţi ai lui Cseke şi de familia lui, când se află în Bucureşti, inclusiv şoferul fiind "împrumutat" de la ANCPI, arată sursa citată.

Conform presshub.ro, transferarea celor trei autoturisme de la Agenţie la Minister ar fi fost făcută de un adjunct ANCPI responsabil cu problemele logistice şi economice ale Agenţiei, Lucian Feştilă.

Deşi căutat de BIHOREANUL pentru a-i solicita punctul de vedere în legătură cu aceste acuzaţii ce vizează, practic, abuzul în serviciu, Cseke Attila nu a răspuns, miercuri, solicitărilor.

ANCPI, feudă UDMR

Dezvăluirile privind abuzul patronat de Cseke survin în contextul în care, cu o zi în urmă, premierul Nicolae Ciucă a acceptat cererea de demisie a şefei ANCPI, Rákosi-Seiwarth Ildikó, despre care presa a arătat că, pur şi simplu, nu se prezenta la serviciu decât extrem de rar, ea locuind la Miercurea Ciuc şi semnând actele de acasă, fără a fi prezentă la sediul instituţiei pe care o conducea.

Ea fusese numită în aprilie 2021, având rang de secretar de stat şi un salariu de aproape 12.000 lei lunar.

În locul ei a fost promovată o altă reprezentantă a UDMR, orădeanca Vig Hajnalka Ildiko, o apropiată a lui Cseke şi protejată a UDMR Bihor, care în ultimii ani a ocupat funcţia de adjunct al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, fiind registrator şef.

De asemenea, Vig a fost și consilier local în Oradea din partea UDMR.

Citând surse din cadrul ANCPI, presshub.ro precizează că Vig urmează să semneze, curând, mai multe contracte publice în valoare totală de 90 milioane euro.

Gaşca lui Cseke

Atât în mediul politic local, cât şi în cel administrativ, este de notorietate faptul că după ce a fost promovat în Guvern, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, şi-a dus cu el la Ministerul Dezvoltării mai mulţi apropiaţi din organizaţia judeţeană a acestui partid.

Între aceştia se numără, de exemplu, consilierul local Szabo Jozsef (fost administrator public al judeţului în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor al lui Pasztor Sandor), pe care l-a făcut şef de cabinet, ori Szallos Nandor, fost şef de serviciu în cadrul CJ Bihor, considerat unul dintre funcţionarii mediocri ai administraţiei judeţene, uns director în cadrul Ministerului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!