Trupul bărbatului descoperit joia trecută între Aleşd şi Ortiteag, în spatele unor tufişuri pe marginea drumului, incendiat şi acoperit cu resturi, a fost identificat şi ridicat, luni, de nepoţi.

Victima este Traian Ardelean, în vârstă de 72 de ani - Trăienuţ, cum îl ştiau vecinii din Bratca -, cunoscut interpret la vioară cu goarnă din Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, în urma necropsiei efectuate vinerea trecută medicii legişti au stabilit că bărbatul incendiat a fost omorât în bătaie. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, procurorii au reuşit să contureze circumstanţele în care s-a comis crima, şi au un cerc de suspecţi în caz.

traienut.jpgNelipsit de la nunţ, petreceri şi spectacole, Trăienuţ Ardelean (foto) a fost unul din cei mai valoroşi solişti - instrumentişti din Bihor.

Mircea Cîmpianu, etnomuzicolog de la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca l-a inclus în lucrarea sa "Melodii instrumentale de joc - Vioara şi vioara cu goarnă", descriindu-l ca "cel mai bun muzicant al deceniilor trecute de pe Valea Crişului Repede şi cu un repertoriu foarte valoros".

"Pe vremuri, putea cânta câte trei zile odată, iar durerea din buricele degetelor abia şi-o putea calma, turnând peste ele ţuică caldă. Oricât Pe timpul cât  jucau pe muzica lui, "să rădica un colb de nu să mai vide' lampa!", spune Cîmpianu în lucrarea sa.