Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern.

Motivarea, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, ar fi că microîntreprinderile "sunt afectate de lipsa de personal calificat în domeniile economic, juridic şi resurse umane" şi că "reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potenţialul microîntreprinderilor de a menţine locuri de muncă, mai ales în actualul context epidemiologic".

N-am înţeles ce are pandemia cu fişa postului şi cu regulamentul de organizare al unei firme, iar lipsa specialiştilor în resurse umane nu e un motiv serios, mai ales că modele de fişe de post se găsesc din belşug pe internet. Cât despre pretenţia că fără ele se menţin locuri de muncă... e de-a dreptul cinică.

De mirare e că o singură organizaţie sindicală a avut reacţie. Blocul Naţional Sindical a acuzat că "pentru milioane de cetăţeni se va schimba statutul, din salariat în sclav" şi că, deşi România trebuie să transpună până în august 2022 o Directivă europeană privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă, vizând inclusiv dreptul lucrătorilor de a fi informaţi despre drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile de muncă, prin noua Ordonanţă, angajatorii îşi pot informa angajaţii doar verbal.

Or, fişa postului este elementară, ea descrie atât sarcinile, standardele de performanţă, condiţiile de muncă şi criteriile de evaluare a angajaţilor, cât şi drepturile acestora. Fără un asemenea document scris, abuzurile, şi aşa nu puţine (cele mai frecvente fiind obligarea angajaţilor de a munci în plus fără plată şi de a prelua noi sarcini pe aceiaşi bani, doar pentru că patronul se zgârceşte să angajeze şi alţi oameni), drepturile lucrătorilor vor fi vorbă goală. Care, ca orice vorbă, zboară.

Aşa cum corect atenţionează BNS, odată cu dispariţia fişei postului, devine istorie şi posibilitatea Inspecţiei Muncii de a mai controla şi cea a instanţelor de judecată de a se mai raporta la acest document, ceea ce goleşte de conţinut drepturi elementare precum, să zicem, la egalitate de tratament, la nediscriminare şi la demnitate în muncă.

Culmea e că Guvernul a scos Ordonanţa taman în ajun de 1 Mai, când în ţările civilizate sindicatele strâng rândurile pentru a apăra drepturile lucrătorilor, fără ca la noi să suscite nici atenţia altor uniuni sindicale, cu excepţia BNS, nici interesul politicienilor pretins social-democraţi, din PSD. Ce-i drept, nici al angajaţilor înşişi, care încă nu au habar că pot fi abuzaţi de patron, dar pentru care 1 Mai e doar "o liberă" pentru grătare şi nimic mai mult.