Faţada clădirii în care locuiţi este deterioritată? Ar fi bine să o reparaţi urgent! Consiliul Local a aprobat marţi dublarea impozitului pe proprietate datorat de orădenii care nu şi-au reabilitat clădirile situate în centrul istoric şi pe principalele artere ale oraşului.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii de cei 21 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, după ce reprezentanţii UDMR au cerut amânarea deschiderii şedinţei până la ora 15, pentru consultări.

"Văd că sunt peste 160 de proiecte de hotărâri de Consiliu Local cu privire la majorarea impozitului pe proprietate pentru clădirile neîngrijite. La ora 10 pe site-ul Primăriei erau doar 8 proiecte de hotărâri. Cerem un răgaz de o oră pentru că dorim să ne consultăm", a cerut consilierul Ritli Laslo Csongor.

Cererea, aprobată de Consiliul Local cu unanimitate de voturi, a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât structura care a iniţiat cele 163 de proiecte de hotărâre, Direcţia Economică, se află în subordinea directă a viceprimarului Huszar Istvan, reprezentatul UDMR. De altfel, în biroul acestuia s-au şi retras reprezentanţii Uniunii pentru dezbateri.

"E normal să discute. Pe de o parte sunt şi la ei două tabere, oamenii lui Kiss Alexandru şi cei ai lui Szabo Odon, şi trebuie să se pună de acord dacă votează sau nu. Pe de altă parte, decizia îi va afecta direct, atât pe ei cât şi pe apropiaţi ai partidului care au clădiri în centru. Nu le este foarte uşor să o ia", a declarat neoficial un consilier local.

Pot contesta în 30 de zile

Conform hotărârii adoptate marţi de Consiliul Local, peste 500 de familii care deţin clădiri neîngrijite în centrul şi pe principalelele artere ale oraşului vor plăti din ianuarie un impozit pe proprietate de două ori mai mare. Angajaţii Poliţiei Locale au inventariat toate clădirile în paragină, au încheiat o fişă pentru fiecare în parte, iar decizia supraimpozotării a fost luată doar pentru cele identificate ca având o stare nesatisfăcătoare.

"Proprietarii acestor imobile vor fi notificaţi şi vor avea la dispoziţie 30 de zile să consteste în instanţă supraimpozitarea proprietăţii pe care o deţin sau să ceară prefectului să atace hotărârea de Consiliu Local ca ilegală", a declarat primarul Ilie Bolojan.

În cazul în care proprietarii afectaţi nu vor contesta hotărârea, aceasta va deveni executorie. Orădenii care deţin imobile în paragină vor plăti un impozit majorat până la data reabilitării clădirii şi înştiinţării Consiliului Local cu privire la repararea acestuia.

Banii încasaţi suplimentar de bugetul local vor fi colectaţi într-un cont separat şi folosiţi exclusiv pentru reabilitarea de clădiri aparţinând oraşului. "Nu ar fi moral să pretindem orădenilor să îşi reabiliteze clădirile, iar oraşul să le lase pe ale sale în paragină", a explicat primarul.

Întâi centrul, apoi cartierele...

Potrivit regulamentului privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile neîntreţinute adoptat de Consiliul Local în şedinţa din 21 decembrie pentru anul 2016, supraimpozitarea imobilelor în paragină va fi de 100%.

Măsura vizează cu prioritate monumentele istorice clasate sau situate în zone construite protejate clasificate în Lista Monumentelor Istorice aprobate de Ministerul Culturii şi cele situate pe arterele principale precum bulevardele Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare şi străzile Calea Aradului, Armatei Române, Borşului, Mareşal Alexandru Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu. La fel, sunt avute în vedere cu prioritate imobilele situate pe platformele industriale existente sau în reconversie.

Până la jumătatea anului viitor, măsura va fi extinsă la nivelul întregului oraş, iar supraimpozitarea celor care au scăpat până acum se va aplica începând din 2017.

Identificarea clădirilor cu o stare tehnică necorespunzătoare se face în urma verificărilor în teren efectuate de reprezentanţii Poliţiei Locale prin completarea Notei tehnice de constatare a stării clădirilor.

Printre criteriile care se iau în calcul se numără starea acoperişului, de la învelitoare şi cornişă la jgheaburi, starea faţadei cu tencuială, zugrăveli şi elemente decorative, deficienţele structurale vizibile din exterior, cum ar fi coşuri de fum prăbuşite, starea pereţilor şi a împrejumuirii.

Nota de constatare se comunică ulterior atât cu Direcţia Economică a Primăriei, care propune supraimpozitarea proprietarilor, cât şi cu proprietarii, pentru a putea lua măsuri de remediere.

Aceştia din urmă sunt obligaţi să comunice municipalităţii măsurile de remediere luate, pentru că în caz contrar supraimpozitarea se va menţine şi în anii următori şi chiar ar putea fi majorată. Data până la care proprietarii clădirilor neîngrijite pot comunica Primăriei măsurile de remediere luate pentru a scăpa de supraimpozitare în anul următor este 30 noiembrie.