CET-ul pe gaz va fi pus în funcţiune la primăvară. "La începutul lunii martie vor intra în probe turbina, după care estimăm că vom trece pe noua centrală", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, investiţia făcută în noua centrală este mai mult decât necesară în condiţiile în care vechiul CET nu mai funcţionează în parametri. "Avariile din ultima perioadă arată încă o dată justeţea proiectului noii centrale pe gaz", a spus Bolojan.

Primarul şi-a cerut scuze pentru întreruperile în furnizarea energiei termice din această perioadă şi a afirmat că odată cu punerea în funcţione a noii centrale acestea se vor rări. "Primul efect va fi că nu vom mai avea poluare şi problemele legate de întreruperea serviciilor din cauza defecţiunilor", a afirmat edilul.

Încep probele!

Noul CET a fost deja ridicat, iar constructorul Elsaco a finalizat lucrările de racordare a acestuia la magistrala de gaz. "Lucrările vor fi recepţionate în cursul zilei de luni, iar marţi Consiliul Local va fi chemat să treacă racordul în administrarea Transgaz, aşa cum cer normativele în vigoare. Ulterior se va semna contractul de racordare şi va fi desemnat un furnizor de gaz", a declarat primarul.

În pregătirea dării în funcţiune a noului CET, în cursul lunii ianuarie va intra în probe primul cazan pentru apă fierbinte, cel de-al doilea va fi verificat undeva în cea de-a doua parte a lunii februarie iar la începutul lui martie se vor desfăşura probele turbinei.

Mega-investiţie

Parte a unui proiect european în valoare de 77,7 milioane euro care vizează reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea magistrală, noua centrală pe gaz este cea mai mare investiţie a oraşului din perioada post-decembristă.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalităţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Săpăturile continuă!

Darea în funcţiune a centralei nu va însemna însă şi dispariţia întreruperilor în furnizarea de apă caldă şi căldură. "În următorii ani, în fiecare vară se va lucra şase luni din plin şi vor fi întreruperi ale serviciilor dar nu vom mai ajunge în situaţia de a intra cu lucrările în iarnă aşa cum s-a întâmplat anul trecut", a spus Bolojan.

Firma Energomontaj a fost desemnată prin licitaţie la sfârşitul anului trecut să înlocuiască încă 22 kilometri de reţea magistrală. Investiţia se ridică la 22,1 milioane euro şi implică înlocuirea a 24 de tronsoane de reţea subterană aflată într-o avansată stare de degradare şi înlocuirea vanelor de secţionare, racord şi golire.