Săptămâna trecută, cabinetul Boc 2 a comis o nedreptate cinică împotriva Oradiei. Iar asta nu e o figură de stil, ci constatarea unei realităţi care se poate proba cu o Hotărâre de Guvern semnată de premier fix pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei.

La acea dată, cu doar 24 de ore înainte să fie zvârlit peste bord, când încă mai credea că gaşca portocalie cumpărase destui trădători din găştile roşie, galbenă şi verde pentru a putea rămâne pe funcţii, Emil Boc a semnat HG-ul pompos intitulat "pentru acordarea unui sprijin financiar de 160 de milioane de lei pentru mai multe oraşe şi municipii din România, în vederea asigurării energiei termice şi apei calde livrate populaţiei în perioada de iarnă". Mai pe româneşte, Boc a alocat 1.600 de miliarde de lei vechi unor primării de oraşe unde CET-urile au datorii şi riscă să nu-şi poată cumpăra cărbune pentru a da căldură pentru locuitori în sistem centralizat. S-ar zice că Hotărârea de Guvern a fost un lucru bun, dar realitatea este că pentru orădeni, ca şi pentru alţii, s-a dovedit o sancţiune.

Este Oradea în situaţia să nu-şi mai poată cumpăra cărbune pentru încălzirea oraşului? Evident da, întrucât datoriile CET-ului sunt uriaşe. Şi nu de azi, de ieri sau de anul trecut, de când oraşul e condus de Bolojan, ci de cincinale întregi. Din acest punct de vedere, Oradea ar fi îndeplinit aşadar cerinţa de bază pentru a i se aloca o parte din suma pe care Guvernul a împărţit-o în ultima sa zi.

Cu toate astea, însă, unde credeţi că s-au dus banii? La Arad, unde primar este Falcă, finul penal al preşedintelui Băsescu, la Clujul fostului primar Boc, la Braşovul lui Scripcaru, la Târgu-Mureşul lui Dorin Florea, ş.a.m.d. În total 21 de oraşe, din care marea majoritate cu primari PDL.

Săptămâna trecută, un politician din opoziţia locală se întreba pe bună dreptate ce păzesc în acest timp reprezentanţii bihoreni ai partidului de guvernământ, mai ales că, aşa cum spuneam, şeful acestora, Petru Filip, avea faţă de orădenii care l-au votat de patru ori în fruntea Primăriei o datorie cel puţin morală. Dar au făcut parlamentarii democrat-liberali vreun demers pentru ca Oradea să nu fie discriminată? Sau, dimpotrivă, jubilează că orădenii sunt pedepsiţi, încă o dată, pentru că anul trecut n-au vrut să-l aleagă pe alesul PDL?

Până la proba contrarie, am senzaţia că nici unul dintre cei trei parlamentari democrat-liberali domiciliaţi în Oradea nu se perpeleşte de grija încălzirii celorlalţi 200.000 de concitadini. Numai că, atunci când orădenii vor tremura de frig sau de teama facturilor la încălzire, lor ar trebui să le crape obrazul. Nu de ger, ci de ruşine!