Faimos pentru pălinca sa, din care de-a lungul vremii au gustat personalităţi precum Corneliu Coposu ori prinţul Charles al Marii Britanii, orădeanul Alexandru Tătar a contribuit şi la vizita pe care Papa Francisc o face la finele acestei săptămâni în ţara noastră.

Sandu de la Pericei, cum îl cunosc mulţi concitadini din Oradea, unde sălăjeanul s-a stabilit cu zeci de ani în urmă, este unul dintre ultimele personaje "exotice" ale urbei.

Fost membru al PNŢCD Bihor şi al comunităţii greco-catolice din Oradea, originar dintr-o localitate învecinată cu Bădăcinul lui Iuliu Maniu şi Bobota lui Corneliu Coposu, Alexandru Tătar a fost, totodată, unul dintre primii mici întreprinzători locali şi un apreciat producător de pălincă, de-a lungul anilor oferind din aceasta unor personalităţi politice de prim rang, precum foştii lideri ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, Casa Regală a României, prinţul Charles al Marii Britanii, prinţul Carol al Spaniei etc.

Mai nou, Sandu de la Pericei a devenit şi "furnizorul" de pălincă pentru Papa Francisc, cu ocazia vizitei pe care Sanctitatea Sa o face la sfârşitul acestei săptămâni în România.

"Ştiind că vine în România, l-am contactat pe Fericitul Cardinal Lucian Mureşan, i-am comunicat că doresc să ofer un dar al Ardealului, al pământului românesc pe care m-am născut, adică palincă de gutui făcută de mine, pentru că aşa promovez eu România", a povestit BIHOREANULUI Sandu de la Pericei.

"Cu aproape un an în urmă, când am aflat că vine Papa la noi, am comandat un butoiaş de 5 litri, din lemn de cireş, cu şase pahare şi suport pentru ele, tot din lemn de cireş, în care am pus pălincă de gutui special pentru Papa. Pe butoiaş a fost gravată o inscripţie: "Pălincă de gutui, 51 de grade, Oradea, România, Sandu de la Pericei", iar deasupra o crenguţă cu doi gutui. La invitaţia Fericitului Cardinal, acum câteva luni am dus butoiaşul cu pălincă la Blaj, pentru verificare, şi a rămas acolo. Din pălinca aia vor gusta participanţii la masa festivă de duminică, în cinstea Papei, episcopi şi autorităţi mirene", a explicat Alexandru Tătar.

La rându-i, orădeanul a primit din partea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică un bilet de acces special pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde va avea loc duminică un eveniment istoric: beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri, ucişi de regimul comunist pentru că nu s-au lepădat de credinţă, refuzând "convertirea" la ortodoxie şi ruperea legăturilor cu Roma.

Unul dintre aceştia a fost şi Valeriu Traian Frenţiu, care din 1922 până la ocupaţia horthistă (1940) a condus Eparhia Oradiei, lăsând în urma sa numeroase edificii cu destinaţie religioasă şi laică. El a fost arestat de Securitate în octombrie 1948 şi închis la Sighet, unde din cauza regimului dur de detenţie, cu foame, frig şi bătăi, a trecut la cele veşnice în iulie 1952, fiind înhumat fără cruce, într-o groapă anonimă.