Sună vulgar, dar chiar le numără ouăle! Inspectori ai Primăriei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai Poliţiei Locale vor face luna viitoare recensământul tuturor câinilor de companie din Oradea.
Inventarierea are loc în pregătirea unei acţiuni în premieră naţională: microciparea şi sterilizarea animalelor în scopul controlului reproducerii şi reducerii numărului de abandonuri. "Cei care nu doresc să îşi sterilizeze câinii vor trebui să plătească o taxă anuală", anunţă primarul Ilie Bolojan.
Între bisturiu şi taxă
Ai câine? Îl castrezi sau plăteşti! Orădenii vor fi obligaţi, în premieră naţională, să îşi microcipeze şi să îşi sterilizeze câinii de companie. Măsura, prevăzută în regulamentul privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public şi privat adoptat de Consiliul Local în octombrie 2012, va fi pusă în aplicare începând de anul acesta. Potrivit actului normativ, orădenii care refuză să îşi sterilizeze câinele din curte sau din apartament vor fi obligaţi la plata unei taxe de 100 de lei pe an.
Din banii colectaţi, municipalitatea se obligă să întreţină câinii comunitari din adăpostul Grivei, dar şi să amenajeze şi să cureţe locurile de plimbare pentru patrupede. Proprietarii care nu şi-au sterilizat câinele şi se sustrag achitării taxei riscă amenzi între 400 şi 800 lei.
Cel mult doi!
La cinci luni de la adoptare, primarul Ilie Bolojan va supune din nou dezbaterii publice regulamentul câinilor de companie, pentru că vrea să îi aducă modificări. "Proiectul va fi postat cât de curând pe portalul Primăriei, www.oradea.ro", spune edilul.
La fel ca precedenta HCL, care nici măcar nu a apucat să fie pusă în aplicare, noul proiect exceptează de la sterilizare câinii cu pedigree, cei cărora operaţia de castrare le-ar putea pune viaţa în pericol (detaliu ce poate fi atestat printr-o adeverinţă de la un medic veterinar) şi cei ai căror stăpâni sunt dispuşi să plătească 100 de lei pe an pentru a-i scăpa de castrare.
Noul regulament va avea, însă, şi completări. "Firmele care deţin mai mulţi câini în curte vor trebui să se limiteze la doi. Acum, dacă mergi la orice depozit sau fabrică, e puzderie de câini, dar când întrebi proprietarul spaţiului spune că nu-s ai lui", explică Emil Benţan (foto), director adjunct în Direcţia Tehnică.
În plus, municipalitatea vrea să "umble" şi la amenzi. Astfel, dacă actualul regulament sancţionează cu amendă între 400-800 lei sustragerea de la microciparea şi sterilizarea câinelui, proiectul noului normativ majorează cuantumul la 500-1.000 lei. "Amenzile au crescut pentru că se doreşte rezolvarea acestei probleme, aşa cum s-a întâmplat cu ani în urmă în ţări ca Germania, Slovenia ori Cehia", argumentează funcţionarul.
Recensământul câinilor
Pentru a putea stăpâni problema câinilor, Direcţia Tehnică are nevoie de o evidenţă a lor. Aşadar, o echipă formată din inspectori ai Primăriei, DSV Bihor şi Poliţiei Locale va începe luna viitoare recensământul câinilor. Inspectorii vor fi însoţiţi de un medic veterinar, care va face gratuit microciparea animalelor la faţa locului.
Odată "cipuit", animalul va fi trecut, cu toate elementele de identificare ale sale şi ale stăpânului, într-o bază de date ce va fi ţinută la Primărie. Pe baza listei, municipalitatea va face apoi sterilizările. "În medie, costul unei sterilizări este de 200 lei. Vom încheia contracte cu doi medici veterinari ai DSV, iar orădenii care îşi sterilizează câinele la aceştia vor beneficia de o reducere a tarifului cu 50%, diferenţa urmând să fie suportată de la bugetul oraşului", spune directorul din Primărie.
Primăvara se numără căţeii
Conform evidenţelor DSV Bihor, în Oradea ar exista circa 5.000 câini de companie. Numărul real este, însă, estimat a fi de două ori mai mare, aşa că Primăria vrea să afle cifra exactă. "Vom lucra pe zone, pornind dinspre periferie spre centru. Unde găsim câine în plus, îl vom lua în evidenţe. Dacă proprietarul spune că nu îşi permite să plătească nici sterilizarea şi nici taxa, ca să nu arunce animalul în stradă pentru a scăpa de amendă, îl vom ridica şi îl vom duce noi la adăpostul Grivei", spune Benţan.
Recensământul va începe în aprilie din zonele de case, considerate principalele "depozitare" de câini şi "furnizoare" de maidanezi. "Câinii de bloc intră mai rar în contact cu alţi câini, ca să se poată reproduce necontrolat", explică funcţionarul.
Odată inventariată zona de case, inspectorii se vor muta în cvartalele de blocuri, unde lucrurile vor fi mult mai simple. Dacă la inventarierea dulăilor de curte inspectorii trebuie să dea ochii cu stăpânii, la numărătoarea celor din apartamente nici măcar nu e nevoie de aşa ceva. Baza de date va fi completată în baza declaraţiilor şefilor asociaţiilor de proprietari, ale responsabililor de scară sau chiar ale vecinilor. "Nici măcar nu va trebui să căutăm prea mult. În fiecare scară este măcar un om nemulţumit de faptul că vecinul ţine un câine", spune un funcţionar al Primăriei.
"Cine comandă, să şi plătească!"
Cum era de aşteptat, orădenii nu văd cu ochi buni microciparea, sterilizarea şi impozitarea câinilor. "Nu văd de ce să taxeze Primăria căţeii de companie. Dacă e vorba de dulăii pe care îi ţii de pază la firmă, deci ai un câştig de pe urma lor, mai înţeleg, dar cu ăştia mici ai numai cheltuială", se plânge Elisabeta Deliu, stăpâna unui căţel de apartament.
Proprietarii câinilor de pază sunt, însă, şi ei nemulţumiţi. "E câinele meu, crescut din banii mei, în curtea mea. Ce treabă are Primăria cu asta?", întreabă Adelina Nistor. Femeia consideră demersul municipalităţii abuziv: "Dacă Primăria vrea sterilizarea câinilor, să suporte ea costurile! Cine comandă, să şi plătească!".
Culmea, deţinătorii câinilor de rasă sunt şi ei revoltaţi, deşi sunt cel mai puţin afectaţi. "Un pui de buldog englez, cum am eu, costă între 300 şi 500 euro. Aş fi nebun să-l castrez!", spune Răzvan Marian (foto). Bărbatul e idignat de perspectiva introducerii taxei pe câinele nesterilizat. "Orice taxă trebuie să aibă corespondent într-un serviciu. Or, ce îmi dă Primăria de banii ăştia? Nu pot să-mi plimb câinele în ţarcurile pe care le-a amenajat în incinta parcurilor, pentru că noroiul este până la glezne, dar nu pot nici să-l scot în afara ţarcurilor, că mă amendează!", reclamă orădeanul.
Aşa că, având în vedere argumentele deţinătorilor de câini, n-ar fi exclus ca în urma dezbaterii publice regulamentul propus să sufere modificări înainte de aplicare. Mici, dar esenţiale. Cam cum vrea Primăria să le facă câinilor...
"Câinii cu proprietar vor fi microcipaţi, iar datele de identificare din cip vor fi trecute în carnetul de sănătate şi în baza de date a Primăriei, în vederea prevenirii abandonului. Când un câine este ridicat de pe stradă, i se va căuta proprietarul şi va fi amendat"
Emil Benţan
CU REDUCERE
100 de lei va costa sterilizarea unui câine, suma fiind egală cu taxa anuală pentru un câine nesterilizat
MĂSURI NECESARE
Ar trebui pe gratis!
În ciuda opoziţiei proprietarilor de câini, ONG-urile sunt de părere că recensământul animalelor de companie şi sterilizarea acestora sunt necesare. "Noi vorbim de ani de zile de un recensământ al câinilor urmat de microcipare şi de introducerea sterilizării obligatorii. Sunt măsuri elementare, care trebuie luate pentru prevenirea abandonului animalelor", spune Carol Lazăr (foto), directorul SOS Dogs Oradea.
Asociaţia susţine, însă, necesitatea introducerii sterilizării gratuite pentru o perioadă de 18 luni, aşa încât toţi orădenii, indiferent de venituri, să poată să îşi castreze animalele. "Dacă ar fi după mine, aş face ca sterilizarea să fie gratuită. În felul ăsta îl încurajezi să intre în legalitate şi pe cel care stă la casă şi nu are bani să dea pe sterilizare. Adică îl forţezi să facă cum vrei tu, dar îi şi asiguri o facilitate". Lazăr susţine că implementarea programului municipalităţii are toate şansele să ducă, în timp, la scăderea numărului de maidanezi de pe străzile oraşului.