Călători îngrămădiţi ca sardelele, unii fără măşti, apar în mai multe fotografii transmise de un cititor al BIHOREANULUI, nemulţumit de condiţiile în care a trebuit să călătorească într-un microbuz pe ruta Oradea-Aleşd.

În imagini apar femei, bărbaţi, atât pe scaune cât şi în picioare, unii fără mască, alţii cu măştile trase pe bărbie. "Situaţia se repetă în fiecare săptămână. Ne mai miră că avem atâţia bolnavi de Covid 19 în Bihor", a comentat bărbatul.

Contactat de BIHOREANUL, patronul firmei de transport, Petru Tole, pretinde că şoferii nu pot să-i supravegheze pe călători. "La urcare, şoferul îi verifică pe toţi. Însă după ce intră în cabină, el nu mai poate să-i supravegheze. Unii respectă obligaţia de a sta cu mască, alţii nu", se plânge transportatorul. 

Legat de faptul că în fotografii se vede faptul că microbuzul e supraaglomerat, Tole susţine că a fost un incident care s-a întâmplat o singură dată, luni după-amiaza. "Noi avem două curse după-amiaza. O cursă cu un autocar de 60 locuri, la ora 15.10, programat să preia navetiştii, şi una cu microbuz, la ora 16.00. "La prima cursă au fost 8 călători. Toţi navetiştii s-au îngrămădit la cursa de la ora 16.00. Asta e", zice el, pretinzând totodată că le-a pus în vedere şoferilor să nu le mai permită accesul în mijloacele de transport persoanelor care nu au loc pe scaun. "I-am pus în vedere şoferului să nu se mai întâmple. Însă, dacă nu-i primeşti, oamenii fac scandal", mai spune transportatorul.

Potrivit Ordinului 984/829/2020 al ministrului Transporturilor şi al ministrului Sănătăţii, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei.

Totodată, la îmbarcare/debarcare, pasagerii sunt obligaţi să respecte o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt, iar în microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune.