Comunismul de bloc trage să moară. Un grup de senatori a promovat un proiect de lege potrivit căruia fiecare apartament din fiecare bloc va trebui contorizat separat, în mod obligatoriu, la toate utilităţile. Indiferent că este vorba de apă, gaz, electricitate sau termoficare!

Măsura, de altfel lăudabilă, vine în contextul în care Guvernul pregăteşte retragerea subvenţiilor la încălzire şi se aşteaptă ca asociaţii întregi să fie debranşate pentru neplată. Or, după contorizarea individuală, vor putea fi debranşaţi doar rău-platnicii...

Trei ceasuri (g)rele

Iniţiatorii proiectului, un număr de 11 senatori, sunt destul de clari. În cel mult şase luni de la promovarea legii "privind încheierea de contracte individuale pentru serviciile comunitare de utilităţi publice din condomenii", furnizorii de apă, electricitate şi termoficare sau gaz vor trebui să încheie contracte cu fiecare proprietar de apartament în parte. Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ luna trecută şi este pregătit să devină lege.

Conform normativului, furnizorii de utilităţi vor prelua de la asociaţiile de proprietari lista cu deţinătorii de apartamente şi lista restanţierilor, şi va încheia cu acestea contracte de cesiune de creanţă. Furnizorul va avea la dispozie un an de la apariţia legii pentru a contoriza fiecare consumator. Cei care se vor opune vor fi debranşaţi din oficiu...

Plăteşti sau dârdâi!

Argumentul invocat de promotorii proiectului în expunerea de motive este că legea asigură "posibilitatea de a recupera mai uşor şi mai repede datoriile proprietarilor de locuinţe". Cum în majoritatea localităţilor consumul de energie electrică şi de apă este deja contorizat, legea vizează îndeosebi sistemul de termoficare.

Ea este cu atât mai dorită de guvernanţi cu cât aceştia pregătesc eliminarea subvenţiilor la gigacalorie. Măsura va provoca majorarea drastică a costurilor cu încălzirea şi intrarea în incapacitate de plată a unei mari părţi din populaţie. Or, prin modificările tehnice pe care le presupune, contorizarea la nivel de apartament va permite sistarea serviciilor către fiecare consumator în parte, astfel încât CET-urile nu vor mai fi puse în situaţia de a debranşa de la reţea blocuri sau asociaţii întregi de proprietari din cauza rău-platnicilor.

"E mai bine"

Contorizarea utilităţilor la nivel de apartament va afecta îndeosebi societatea Electrocentrale. Dacă Electrica, Distrigaz şi Compania de Apă Oradea au introdus deja contorizarea la nivel de consumator, termoficarea se facturează în continuare după ceasurile montate la limita de proprietate. Repartitoarele de cost nu pot fi considerate contoare în adevăratul sens al cuvântului pentru că ele doar indică procentul ce revine fiecărui apartament din factura mare adunată pe scara de bloc.

04 Camelia Horvath.jpgSingurul imobil contorizat integral din Oradea este cel din Bulevardul Magheru 19. Locatarii au fiecare contor la nivel de apartament pentru că s-au legat pe rând, în ultimii şase ani, la reţeaua de termoficare a oraşului. "Pentru noi e mai bine. Nu ştiu dacă plătim mai puţin decât alţi orădeni, dar în avantaj suntem în mod cert. Toamna, de exemplu, nu ne certăm cu vecinii dacă să pornească sau nu căldura, iar de sărbătorile de iarnă, dacă plecăm de acasă o săptămână sau două, nu plătim încălzirea degeaba, pentru că închidem caloriferele", povesteşte Camelia Horvath (foto).

Femeia spune că, având contoare la nivel de apartament, locatarii blocului nu vor ajunge niciodată debranşaţi din pricină că vecinii nu şi-au plătit încălzirea, se pot drămui mai bine cu banii şi sunt mai atenţi ca apartamentele lor să nu piardă căldură...

O lege inaplicabilă

În ciuda avantajelor pe care le presupune, primarul Ilie Bolojan nu crede în legea contorizării pe apartament. "E genul de lege făcută de oameni care trăiesc într-o Românie paralelă, bună dar inaplicabilă", spune primarul.

Şi are şi argumente. "Contorizarea pe apartament presupune modificarea instalaţiei de termoficare. După ce peste 50 de ani toate blocurile au fost dotate cu instalaţii pe verticală, acestea vor trebui acum refăcute pe orizontală, lucru care implică investiţii consistente. Dacă guvernanţii vor să arunce aceste costuri în cârca administraţiilor locale nu se va întâmpla nimic, pentru că primăriile nu au bani, iar dacă vor să le paseze asociaţiilor de proprietari nu se va aplica niciodată, pentru că acestea sunt înglodate în datorii", declară primarul.

04 Dragos Gligor.jpgÎn plus, directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor (foto), spune că societatea de termoficare nu are cum se încadra în termenul limită impus de lege. "Ne-au trebuit şase luni ca să contorizăm cele 1.600 de blocuri din Oradea! Ne-ar fi imposibil să contorizăm într-un an zeci de mii de apartamente", zice Gligor.

Se poate, dar costă!

Până astăzi, nimeni nu a schimbat integral instalaţia de termoficare dintr-un bloc orădean. La mijlocul anilor 2000, CET a vrut să înlocuiască instalaţia pe verticală a unui bloc din Rogerius cu una pe orizontală. S-a făcut proiectul, s-au comandat contoarele dar, când să înceapă lucrările, speriaţi de costuri, orădenii s-au opus, iar proiectul a căzut.

"CET nu poate investi într-o proprietate privată. Schimbarea instalaţiei ar trebui suportată de proprietarii apartamentelor, iar CET doar să pună contoare. Or, nu cred că orădenii vor fi dispuşi să plătească pentru asta", zice directorul Electrocentrale.

Răzvan Marian, patronul firmei de instalaţii Aquaraz, este chiar convins că orădenii se vor împotrivi refacerii instalaţiei. Costă şi le mai şi transformă casa în şantier. "Înlocuirea instalaţiei vechi, concepute pe verticală, costă minim 1.500 lei pe apartament. Asta dacă o tragi prin acelaşi loc! Instalaţia pe orizontală te costă însă şi mai mult pentru că, în loc să treci din apartament în apartament, tragi o conductă groasă pe casa scării de unde duci ţevi la fiecare apartament, iar traseul e mai lung. Ai de ocolit uşi, de spart pereţi, de tras conducte pe lângă tavan, iar când pleci omul se poate apuca de zugrăvit", spune meseriaşul.

Culmea, investiţia consistentă nici măcar nu îi garantează proprietarului că ulterior va plăti mai puţin pentru încălzire. Îi dă numai "siguranţa" că va fi singurul, din tot blocul, debranşat de la căldură, dacă nu şi-a putut plăti încălzirea la timp...


SECETĂ MARE
Vine debranşarea!

În lipsa contorizării la nivel de apartament, care ar permite debranşarea individuală a rău-platnicilor, CET ia măsuri de pedeapsă în masă. Electrocentrale Oradea a anunţat că începând de săptămâna viitoare va debranşa de la reţea 46 de asociaţii de proprietari cu datorii de peste 15.000 lei.

Topul restanţierilor este deschis de asociaţiile de proprietari Rogerius 114, cu restanţe de circa 633.000 lei, Leonardo Da Vinci 28 (428.000 lei) şi Rogerius 235 (326.000 lei).

Conform evidenţelor CET, în plină vară, peste 160 din cele 700 de asociaţii de proprietari înregistrează restanţe din iarna trecută, sau chiar anii anteriori. La începutul lunii august valoarea totală a facturilor neachitate de către populaţie depăşea 4,7 milioane lei.


MAREA CONTORIZARE
57.132
de apartamente orădene ar trebui contorizate de Electrocentrale, dacă noua lege intră în vigoare