Până la sfârşitul anului, tot românul de la bloc va trebui să aibă individualizat consumul de energie termică, la nivel de apartament! 

O lege adoptată săptămâna trecută prevede sancţiuni usturătoare, de până la 1.000 lei, cât două facturi de iarnă grea, pentru cei care nu se conformează. "Oamenii sunt păţiţi şi nu mai vor să audă de repartitoare. Până nu se vor da primele amenzi nu îşi va monta nimeni", prevede un administrator de asociaţii de proprietari.

"Plăteşti cât consumi"

Obligativitatea montării contoarelor sau a repartitoarelor de costuri pe caloriferele din blocurile de locuinţe a fost impusă încă de acum 15 ani, prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Prevederea a fost preluată ulterior în Legea 121/2014 privind eficienţa energetică şi chiar a avut ca termen de ducere la îndeplinire sfârşitul anului 2016. 

Dar fără succes! Astăzi, mai puţin de jumătate dintre apartamentele din România sunt contorizate. Ca urmare, Legea 196/2021 promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Johannis prevede un nou termen limită, pentru 31 decembrie 2021, dar şi sancţiuni de 500 - 1.000 lei pentru cei care nu se conformează. 

În contrapartidă, normativul interzice sistarea furnizării de agent termic primar pe timp de iarnă şi promite o reducere cu 5% a TVA pentru energia termică furnizată populaţiei la 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

"Este imposibil!"

Termenul este însă nerealist. "În Oradea sunt 68.000 de apartamente la bloc. Dintre acestea, cam 6.000, construite recent, au contoare, iar cam 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri. Este imposibil să se monteze peste 180.000 de repartitoare până la sfârşitul anului", avertizează directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

În plus, cererea mare de dispozitive va bulversa piaţa. "Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen aşa scurt să se realizeze o lucrare aşa amplă. Nici nu ar fi sănătos. Când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate, preţurile ar exploda", avertizează preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Specialiştii apreciază costurile cu robinetul termostatat folosit pentru oprirea agentului termic şi repartitorul de cost care măsoară consumul propriu la 100 - 150 lei pe cameră, în funcţie de numărul de calorifere. "Nu e un efort foarte mare. În Oradea, ISTA şi Smart Eco Plus acceptă inclusiv plata în rate, odată cu cei 20 lei/lună pentru citirea şi repartizarea consumului", spune Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii de proprietari.

Anti-repartitoare...

Astăzi, orădenii renunţă la repartitoare. "Oamenii au observat că dacă închideau şi stăteau în frig economiseau cel mult 200 lei într-o iarnă", spune Ile. 

În plus, închiderea caloriferelor provoacă probleme. "Blocurile nu sunt izolate termic. Dacă vecinul îşi închide caloriferul, pereţii tăi se răcesc, în spatele mobilei apare condensul şi vei consuma mai multe gigacalorii ca să ai acelaşi confort termic", explică directorul societăţii de administrare imobiliară Bioframe, Cristian Lucaci (foto).

Acesta dă ca exemplu două apartamente cu două camere din acelaşi bloc tip PB din strada Apateului. "Proprietarul apartamentului cu repartitoare şi-a închis caloriferele şi a plătit pe încălzire cam 70 lei/lună, iar vecinul, care n-avea repartitoare, 400 lei/lună, ceea ce nu este corect", zice Lucaci. 

Plată pentru toţi! 

De altfel, legea are scăpări majore. "Astăzi, în Oradea, peste 30% din apartamente sunt goale. Proprietarii le-au cumpărat ca investiţie sau sunt în străinătate", zice şeful Departamentului Strategie şi Eficienţă Energetică din cadrul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Potrivit acestuia, împărţirea corectă a costurilor cu încălzirea se poate face prin impunerea unui prag minim de consum. "Dacă ţi-ai cumpărat trei apartamente, e problema ta. Plăteşte o parte din încălzire, nu lăsa cheltuiala pe vecini", zice Necula.

Soluţia ar fi blocarea robineţilor termostataţi de pe calorifere, ca să nu poată fi închişi de tot, sau plata unei contribuţii de circa 50% din factura de încălzire astfel încât, conştient că oricum plăteşte, consumatorul să nu mai închidă tot, cum se întâmplă în alte ţări. "Legea trebuie urmată de norme de aplicare care să prevadă astfel de lucruri. Altfel nu rezolvă nimic", avertizează Necula. Cum, de altfel, în ciuda amenzilor anunţate, nu va rezolva mare lucru nici pentru accelerarea procesului de contorizare...