Un sistem, o reţea, o comandă! Termoficare vrea să investească în următorii ani 32 milioane lei în modernizarea a 125 de puncte termice, pentru a le putea monitoriza şi comanda de la distanţă.

"Sistemul va asigura transmiterea către dispecerat a tuturor parametrilor, astfel încât la înregistrarea unor reclamaţii privind scăderea temperaturii din apartamente să putem interveni în timp real direct de la sediu", spune directorul societăţii, Stănel Necula.

"Căldură şi confort"...

Punctele termice şuierând ameninţător, cu vane cât roata de car strânse uneori cu ranga, de către mecanici dezbrăcaţi la maiou ca să reziste aburilor ce scapă pe la îmbinările conductelor, ar putea deveni amintire. Consiliul Local a aprobat în februarie cofinanţarea cu 30% a unui program ambiţios, al cărui scop este modernizarea tuturor punctelor termice din oraş pe bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Programul "Căldură şi confort".

Stănel Necula, administrator special al CET OradeaDocumentaţia a fost deja depusă la finanţator, iar Termoficare Oradea, care administrează unul dintre cele mai mari sisteme de încălzire centralizată din ţară - cu 62.500 de apartamente, 3.619 case, 299 de instituţii publice şi 1.950 de firme - are toate şansele să obţină fondurile cerute. "Vrem să atragem finanţări de 32 milioane lei care să îmbunătăţească considerabil serviciile oferite orădenilor", spune directorul Stănel Necula (foto).

... de la distanţă

Conform proiectului propus de Necula, din cele 143 de puncte termice urmează să fie modernizate 125. Diferenţa o reprezintă cele deja reabilitate şi cele din zona Nufărul şi Calea Aradului, care urmează să fie înlocuite cu module termice la nivel de scară de bloc.

Investiţia în racordarea la dispecerat a celor 125 puncte termice printr-un sistem de monitorizare, control şi transmisie de date (SCADA) se ridică la 810.000 lei. În plus, 27 dintre acestea, care deservesc cele mai populate cvartale, vor fi modernizate din temelii printr-o investiţie de 18,9 milioane lei, iar alte 20 vor fi legate la sistemul de monitorizare, costurile fiind estimate la 1,1 miloane lei.

Investiţiile vor permite controlul instalaţiilor de la distanţă, ceea ce va face inutilă prezenţa mecanicului. "În prezent, un om are în grijă cam 17 puncte termice, motiv pentru care la apariţia unei avarii manevrele se fac tardiv", spune directorul. Într-un an sunt peste 400 de avarii în punctele termice, iar iarna se sună non-stop la dispeceratul societăţii. Orădenii se plâng că îngheaţă până ajunge mecanicul să crească temperatura agentului termic. "Facem şi noi ce putem. Dacă ai o zonă care se întinde de la UAMT până la Gară şi până în Bulevardul Dacia, nu poţi fi peste tot", spune un mecanic.

Dar ce nu pot oamenii, pot "maşinile". Modernizarea sistemului va permite transmiterea simultană a circa 8.000 de parametri de presiune, temperatură şi debit de la intrarea şi ieşirea din punctele termice. Dispecerul va afla în timp real starea sistemului, iar automatizarea acestuia va permite pornirea de la distanţă a pompelor. "Sistemul va fi deservit de o echipă de intervenţie care la ieşirea în teren va şti deja cu ce se confruntă şi ce are de făcut", spune Necula.

În timp real

Potrivit directorului, cei 80 de angajaţi care deservesc punctele termice se vor alătura colegilor specializaţi în contorizare, care rămân şi ei fără obiectul muncii. În baza unui credit furnizor, Elsaco Electronic înlocuieşte din august 2015 toate contoarele din oraş. Investiţia de 4 milioane euro, ce va fi plătită de Termoficare în tranşe până în 2021, trebuie finalizată anul viitor.

Ca urmare, din 2017, angajaţii societăţii nu doar că nu vor mai fi nevoiţi să bată la uşile orădenilor ca să le citească contoarele, ci vor înregistra consumurile doar trecând cu maşina pe stradă. "Dacă acum citirea contoarelor poate dura şi două săptămâni, de anul viitor ar putea dura doar două zile, iar asociaţiile de proprietari şi cei care locuiesc la casă vor şti în timp real cât au de plătit", spune Necula.

La bătaie cu "privaţii"

Cei circa 100 de angajaţi ai Termoficare rămaşi fără obiectul muncii vor fi relocaţi într-o secţie nouă. "Vrem să intrăm pe o piaţă a serviciilor încă neexploatată, rezervată deocamdată doar firmelor private", zice directorul. Concret, muncitorii ar urma să monteze contoare la nivel de scară de bloc, la cererea consumatorilor care doresc să ştie exact ce şi cât plătesc, să monteze module termice la nivel de condomeniu, să proiecteze şi să execute racorduri sau să înlocuiască reţelele de încălzire din apartamente.

"Avem discuţii cu câteva asociaţii de proprietari pentru înlocuirea reţelelor cu sisteme pe orizontală, cu contoare la nivel de scară şi de apartament. Astfel, fiecare proprietar plăteşte cât consumă, iar restanţierii pot fi sistaţi fără să afectezi vecinii", zice Necula. Contabilii Termoficare au făcut o simulare, iar investiţia pe apartament ar fi undeva la 4.000 lei. Mult, dar oricum sub preţul unei mini-centrale pe gaz...

Vine privatizarea!

Odată finalizat programul de modernizare, se vor reprofila nu doar angajaţii Termoficare, ci şi punctele termice. Cum instalaţiile moderne sunt mai mici, Necula ia în calcul izolarea acestora de restul imobilului şi reabilitarea clădirii pentru a fi închiriată sau vândută. "Punctele termice sunt situate în zone intens populate şi ar putea fi transformate destul de uşor în magazine de cartier, birouri sau altele", zice directorul.

De exemplu, în Brăila, de unde vine Necula, o parte din acestea au devenit spălătorii auto, magazine sau secţii de producţie de tâmplărie PVC. Desigur, decizia va aparţine proprietarului, adică municipalităţii. "O alternativă demnă de luat în seamă este ca municipalitatea să înfiinţeze o societate care să se ocupe de administrarea condomeniilor la fel ca asociaţiile de proprietari. Punctele termice ar putea fi transformate în puncte de lucru şi casierii", este de părere directorul.

Noua firmă, reunind un număr mai mare de clienţi decât o simplă asociaţie, ar putea asigura serviciile de administrare şi întreţinere la tarife mai mici, până la nivel de apartament. În plus, fiind vorba de o societate a municipalităţii, s-ar elimina riscul să fugă cu banii administratorii hoţi. Un "sport naţional", după cum se ştie...


SISTEM TELESCOPIC
Căldură şi la capăt de reţea

Conducerea Termoficare Oradea vrea să obţină fonduri din programul "Căldură şi confort" nu doar pentru modernizarea punctelor termice, ci şi a reţelelor. Proiectul depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prevede inclusiv realizarea unei bretele de legătură între magistralele 1 şi 5, de-a lungul străzilor Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei.

Estimată la 9 milioane lei, investiţia ar permite alimentarea cu agent termic inclusiv a consumatorilor situaţi la capăt de reţea în Velenţa şi Nufărul. "Sistemul de termoficare a fost gândit să funcţioneze cu două CET-uri, unul în Rogerius şi altul în Nufărul. Reţelele au fost proiectate telescopic, astfel încât conductele se îngustează spre centrul oraşului, după care se lărgesc din nou spre Nufărul, ceea ce face ca apa să băltească pe reţea şi să se răcească", explică directorul Stănel Necula.

Noua bretea de circa 1,5 kilometri e gândită să asigure alimentarea cu agent termic a consumatorilor care sunt adesea afectaţi de acest inconvenient. De altfel, în sezonul de încălzire încheiat săptămâna trecută, orădenii din Nufărul au făcut de zece ori mai multe reclamaţii decât cei din Rogerius, unde conductele au fost deja înlocuite.