Dacă vă simţiţi rău de la căldură, nu ezitaţi să cereţi ajutor! Primăria Oradea a pus miercuri în funcţiune patru adăposturi anti-caniculă în zonele aglomerate din oraş precum strada Republicii, lângă statuia Aurel Lazăr, precum şi în zonele pieţelor Cetate, Decebal şi Ioşia.

"Adăposturile sunt deservite de personal medical, în baza unui parteneriat încheiat cu Administraţia Socială Comunitară Oradea şi Spitalul Judeţean pentru a acorda ajutor cetăţenilor afectaţi de căldură. Containerele anti-caniculă au fost legate la curent electric, sunt dotate cu aer condiţionat, iar orădenii se pot răcori aici la un pahar de apă rece", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Până la sfârşitul lunii iulie personalul medical repartizat la adăposturile anti-caniculă va fi format din asistente angajate de ASCO la grădiniţele şi şcolile din oraş, iar în august, când acestea intră în concediu, serviciul va fi preluat de angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Peste vară cele patru puncte de prim-ajutor vor funcţiona zilnic între orele 10-18, până la epuizarea valului de căldură.

Miercuri, până la orele prânzului, punctul de prim-ajutor de la piaţa Decebal a fost solicitat de numai patru trecători.

"Orădenii trebuie să ştie că adăposturile anti-caniculă au fost dechise tocmai pentru a le oferi ajutor. Am avut o persoană care a acuzat dureri în piept de la căldură şi a primit ajutor, iar alte două au avut tensiunea ridicată", a declarat asistentul medical Nicoleta Negruţ.

Personalul medical recomandă populaţiei să se deplaseze, pe cât posibil, doar în cursul dimineţii şi seara, să evite aglomeraţia, efortul fizic intens între orele 11-18, să consume circa doi litri de lichide pe zi, nu prea reci pentru că organismul se va încălzi încercând să le aducă la temperatura corpului, şi să consume alimente uşoare precum fructe, legume şi iaurt.

Specialiştii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, inclusiv bere, pentru că acestea dezhidratează organismul oricum stresat de căldură.