2024. Vom vota și dăm de dracu’?

Anul 2023 a fost un an la fel de prost ca guvernarea. Avem războaie în Ucraina și Israel, dar cel mai crâncen război se poartă în România, unde Guvernul s-a năpustit asupra întreprinzătorilor privați, în speranța că va putea conserva pensiile speciale și privilegiile propriei clientele.

S-a trecut de la faza cu tunderea microîntreprinderilor la belirea lor, lucru remarcat de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, care, văzând politica fiscală din România, au conchis: „Fraților, ați belit-o!”. Și încă repetat, căci 2024 e un an cu multiple scrutinuri...

În premieră, calendarul BIHOREANULUI nu se referă doar la podoabele locale, ci și la cele din țară. Ba mai mult, apare și un personaj din străinătate, e vorba de președintele Klaus Iohannis, care, la cât a stat pe acasă în 2023, nu poate fi considerat rezident în România.

Imagini: Paul Lelea, Szilágyi Loránd, Inquam Photos


IANUARIE

Primarul de Oradea, Florin Birta, și-a pus în cap să inaugureze în fiecare an câte o parcare, cât mai încăpătoare. Și cum spațiul clădirii este limitat, s-a gândit să mai micșoreze distanța dintre mașini, până când acestea vor încăpea în parcare doar dacă sunt băgate într-o dungă. Tot e bine că nu balotează mașinile la intrarea în parcare, să poată fi stivuite.

FEBRUARIE 

Diferența dintre Ilie Bolojan și Rareș Bogdan e ca între Oradea și Bruxelles. Primul tace și face, al doilea nici nu tace, nici nu face. Rareș a „desființat” pensiile speciale, și încă „într-o lună”, Bolojan - Ansamblul Folcloric Crișana, în 5 minute. În campania electorală, Rareș Bogdan va amesteca apa cu sarea, ca să poată face ce știe el mai bine, adică gargară, iar Ilie Bolojan va fi îmbălsămat, să-l plimbe liberalii pe post de moaște, ca exemplu de bune practici.

MARTIE

Prin aplicarea Codului Penal de Beiuș, judecătorii din zona folclorică a lui Johnny și Viorel au interzis pe veci dreptul Statului Român de a recupera un mizilic de restanțe în valoare de 395 de milioane de lei de la firmele fraților Micula. Semn că, atunci când e cazul, justiția de pe Crișul Negru umblă nu doar legată la ochi, ci și cu capul spart și picioarele rupte.

APRILIE 

Excelentă ideea liberalilor de a-l numi pe Marcel Boloș ministru de Finanțe. Este persoana potrivită pentru că, datorită studiilor sale teologice, la cum arată finanțele României, doar bunul Dumnezeu ne mai poate salva. Acolo unde corecțiile financiare, reducerile de personal și creșterea impozitelor nu mai au efect, e clar că doar rugăciunile fierbinți, smirna și tămâia, praporii și pelerinajele ne mai scapă de faliment.

MAI

Pe Eduard Hellvig nu e nevoie să-l suni la telefon ca să-ți dea o declarație. E suficient să te răstești la telefonul tău, care nu mai are cartelă de două luni și e cu bateria scoasă, iar după câteva ore marele șef demisionat de la SRI te va căuta. Cei care se întreabă dacă va candida la Președinția României sunt rugați să o facă cu voce tare, ca să ia și domnul Hellvig pulsul națiunii.

IUNIE 

În vreme ce România se luptă cu Austria să intre în Schengen, președintele Klaus Iohannis mai găsește, între două partide de golf și trei ieșiri la schi, resurse fizice să colinde lumea pe banii poporului. De bucurie că au văzut un sas în carne și oase, băștinașii din Tanzania au sărit cu poza lui Klaus în apă, chit că pentru poporul român era, poate, mai bine dacă duceau în adâncuri originalul.

IULIE

Preotul Ciprian Mega a interzis prezența homosexualilor la sfințirea bisericii sale, ceea ce a văduvit o bună parte a personalului clerical de bucuria unui asemenea măreț eveniment. Mai mult decât atât, a făcut și un film în care colegii de amvon erau prezentați într-o lumină mai difuză, și asta nu din cauza calității peliculei. Mickey Rourke joacă rolul unui demnitar american, dar scopul venirii lui la Oradea a fost să mai uite de Kim Basinger, cea din „9 săptămâni și jumătate”, pentru Loredana Groza din „21 de rubini”.

AUGUST

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate fi considerată, pe drept cuvânt, și președinta României. Asta pentru că, prin vizitele făcute, a stat mai mult între români decât chiriașul sibian de la Cotroceni. Distinsa președintă a vizitat și Bihorul, la invitația altui președinte celebru, cel al Consiliului Județean, inegalabilul Ilie Bolojan. Vizita a fost scurtă, pentru că moldovenii din Bihor sunt complet denaționalizați: nu se îmbată, nu fac scandal și nici nu mai vorbesc rusește.

SEPTEMBRIE

Coaliția PSD-PNL merge ca unsă și se îndreaptă cu viteza de 51.000 de euro pe minut (împrumuturi) spre faliment. Artizanii acestei performante guvernări sunt cei doi premieri, Marcel Ciolacu, care, conform CV-ului, s-a născut la 35 de ani, după care a devenit hăitașul lui Omar Hayssam, și doctorul în plagiate Nicolae Ciucă, eroul din Irak, care vorbește aproape la fel de rar ca omul care l-a creat, Klaus Iohannis. Fiecare dintre cei doi se visează președinte, dacă nu la Cotroceni, măcar la bloc... președinte de scară.

OCTOMBRIE

Niciodată în istoria magistraturii nu s-a înregistrat o conlucrare mai armonioasă și mai adâncă între organe decât la Beiuș, între prim-procurorul Cosmin Pantea și polițista Mihaela Pupea. Cei doi instrumentau în miez de noapte dosare grele, de trecerea străzii prin loc nepermis, parcare în locuri neautorizate, aruncarea gunoiului pe lângă pubele... Vizitele nocturne ale doamnei Pupea la Parchet nu erau înregistrate de jandarmul de la poartă: astfel de cazuri complicate aveau nevoie de discreție maximă, pentru ca inculpații să nu atenteze la integritatea organelor. Organe care, după numărul imens de ore suplimentare, se pare că s-au simțit destul de bine.

NOIEMBRIE

Senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul Mihai Lasca arată că România e țara tuturor posibilităților. Chiar și cei care în mod normal ar intra în Parlament doar ca bucătari sau liftieri pot ajunge politicieni, împinși din spate de un electorat zăpăcit de teoriile conspirației. Lasca are atâtea dosare penale că până și celor de la AUR le-a fost rușine cu el. Iar Șoșoacă, cu cei 150 de decibeli ai ei, pe care-i folosește în permanență de la tribuna Parlamentului, a ajuns o instituție în sine, care vizitează ambasada Rusiei, are pretenții teritoriale de la Ucraina și știe cum să rezolve problema palestinienilor.

DECEMBRIE

Fost ministru al Dezvoltării, Cseke Attila a gestionat eficient finanțele instituției, pe principiul: „Una ție, Românie, una iau eu pentru Udemereu”. Plecarea celor trei miniștri UDMR de la guvernare a făcut să scadă coeficientul de inteligență al Executivului la jumătate, dar Kelemen Hunor a avut grijă să lase oameni în eșalonul doi, să facă în continuare politica partidului.

Descarcă de aici Calendarul BIHOREANULUI, în format PDF!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!