Începând din 22 ianuarie, orădeanul Călin Vesa s-a întors la conducerea Regionalei Vamale Cluj, instituţie care funcţionează acum în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj.

Vesa a mai condus instituţia până în septembrie 2013, când a fost mutat pentru o scurtă perioadă la proaspăt înfiinţata regională vamală Prahova, iar apoi, timp de un an şi jumătate, şef peste Direcţia Regională Antifraudă Deva, acum întorcându-se la postul pe care era titularizat.

După cum se ştie, vreme de mai bine de un an, Direcţia Vamală a fost condusă interimar, strict prin decizie politică, de sătmăreanca Mona Barbul, verişoară a fostului ministru PNL (între timp trecut la PSD) Ovidiu Silaghi şi fostă şefă a Vămii Petea, a cărei activitate a fost viu contestată de subordonaţi şi presă.

Barbul a dovedit un stil discreţionar şi labil, s-a folosit de fondurile şi maşina instituţiei pentru a naveta zilnic la Satu Mare şi, în final, a reuşit să determine, în ciuda protestelor publice şi a intervenţiei politicienilor locali, mutarea instituţiei de la Oradea la Cluj, unde îşi dorea din considerente strict personale.

Funcţionarii vamali orădeni, care au fost nevoiţi să îşi părăsească familiile şi să se mute cu chirie în Cluj, au primit cu vie bucurie reîntoarcerea lui Călin Vesa la şefia Regionalei Vamale.

"Pe de o parte sunt bucuros că mă întorc la foştii mei colegi, în cadrul unei instituţii în care am lucrat foarte mulţi ani, dar pe de altă parte îmi pare rău că am lăsat la Deva o instituţie unde am început o activitate cu un colectiv bun dar au rămas multe de făcut", a declarat BIHOREANULUI Vesa.

Călin Vesa şi-a început activitatea ca lucrător vamal în 1991, întâi ca şi controlor vamal la Vama Borş. Din 1993 a fost şef al Brigăzii de supraveghere şi control vamal Oradea, din 2001 a lucrat ca director executiv la DRV Oradea, iar din 2007, de la intrarea în UE, când direcţiile regionale Cluj şi Oradea au fuzionat, a fost director executiv al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, cu sediul la Oradea.