Camera Deputaților a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege a pensiilor. Decizia a fost luată cu 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri. Orădeanul Gheorghe Chiș, lider sindical, președinte al Federației Ambulanța, a protestat în Parlament față de acest demers, anunțând că face greva foamei.

Votul în plen vine după ce săptămâna trecută, Senatul a adoptat proiectul pe „repede-înainte”, într-o ședință cu scandal, în care politicienii și-au aruncat cuvinte grele.

Comisia de Muncă a dat raport favorabil proiectului propus de Guvern, dar cu mai multe amendamente admise de la PSD şi PNL, scrie HotNews.ro.

Conform sursei citate, o parte dintre modificările noii legi arată că stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Actul normativ prevede, între altele, că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă. 

Potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. 

Concret, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv: 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

De asemenea, femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducere la vârsta de pensionare, de la 6 luni (femeile cu un copil), pâmă la 3 ani și 6 luni (femeile cu șapte sau mai mulți copii). Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, cu adoptarea unor propuneri din partea PNL și PSD, în vreme ce propunerile opoziției, respinse pe bandă rulantă.

La fel ca săptămâna trecută, proiectul s-a lăsat cu vociferări din partea Opoziției. USR-istul Andrei Seidler a spus că „această este o lege mincinoasă cap-coadă”. „Nu faceți altceva decât să mințiți pensionari”, a spus Seidler, arătând că legea creează inechitate raportat la contributivitate, în vreme ce „în continuare există pensii speciale pe care le-ați salvat pentru cel puțin 40 de ani USR”.

De cealaltă parte, reprezentanții Puterii au susținut legea. 


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, după vor, că legea pensiilor este „corectă, predictibilă, sustenabilă” şi va fi în aplicare pentru o perioadă „lungă”. El a spus că anul viitor pensiile urmează să se mărească de două ori: „o dată de la 1 ianuarie cu 13,8 şi, prin recalculare, de la 1 septembrie”.

Întrebat dacă există finanţare pentru aplicarea acestei legi, Ciolacu a răspuns că: „Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă”, mai notează HotNews.ro.

Un orădean a protestat în Parlament

Un aspect inedit, relatat de presa centrală este că, în timpul dezbaterilor, un orădean a protestat în Parlament.

Este vorba despre preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România, Gheorghe Chiş, care a spus că protestează, luni, prin greva foamei în Parlament, nemulţumit că Legea pensiilor publice abrogă prevederi importante privind condiţiile speciale de muncă ale ambulanţierilor.


(Foto: arhivă)

"Am intrat în greva foamei pentru că Parlamentul, prin legislaţia pe care a dezbătut-o astăzi în comisiile decizionale din Camera Deputaţilor, pentru raportul final, şi acum se discută în plen, nu vor să recunoască condiţiile de muncă în care lucrează Serviciul de Ambulanţă. Mă refer la Legea pensiilor publice, articolul 168, alineatul 1, litera g, care propune abrogarea unor prevederi din Legea 5, care este statutul personalului profesionist operativ de intervenţie, abrogă articolele care reglementează condiţiile de muncă. Efectiv se şterg anumite drepturi dintr-un statut special pe care l-am dobândit după cinci ani de parlament, trei ani suspendat în pandemie şi acum, când urma să intre în aplicare, se abrogă. E prea mult deja. Am avut rugămintea să rămână articolul 12, valabil, întrucât e normal, a fost legiferat de Parlamentul României. Dar se pare că nu se întâmplă nimic decât promisiuni care au eşuat. Colegii aşteptau cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă la dezbateri. În momentul când am văzut ce se întâmplă în comisie, am decis să intru eu în greva foamei, pentru că noi nu avem voie să facem grevă, fiind personal cu limitări speciale. Ca să nu sufere cetăţeanul, am hotărât să intru eu în greva foamei", a declarat Gheorghe Chiș pentru Agerpres.

Între altele, Chiș a mai spus că speră să aibă discuţii în cel mai scurt timp cu persoanele decidente, preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul, ministrul Muncii, toţi cei care care sunt responsabili de "această decizie politică".

"Până la urmă, prin ordonanţă de urgenţă orice se poate. Nu am cerut altceva decât să nu anuleze drepturile care au fost stabilite prin Legea 5. Oricum decizia de a continua este valabilă. Încep să vină colegi din ţară, de la Serviciile de Ambulanţă, care sunt pe drum şi mi se vor alătura în greva foamei. De mâine de la ora 10 se va protesta în fiecare serviciu de Ambulanţă din ţară, ca sprijin", a mai susținut Chiş.

Într-o declarație făcută luni seară pentru Crișana, Marius Harapu, președintele Organizaţiei Sindicale Ambulanța Bihor, a expicat că Legea 5, la care face referire sindicalistul, „nu este aplicată pentru că nu există încă norme de aplicare și a fost mereu, din 2021 încoace, blocată”. „Exista totuși o speranță și pentru noi, dar acum am aflat că se taie. Era foarte important că personalul operativ al ambulanțelor era încadrat în condiții speciale de muncă. Munca de ambulanțier este una extrem de solicitantă și speram ca cei care împlinesc 57 de ani și nu mai pot fizic și psihic să lucreze, să poată ieși la pensie. Măcar cei din grupa a doua. Am tot așteptat să apară normele de aplicare ale acestei legi iar acum ne-am trezit că parlamentarii au tăiat tot”, a declarat Harapu pentru cotidianul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!