Proiectul Ministerului Justiţiei de a desfiinţa 30 de judecătorii şi parchete din ţară, printre care şi cele din Salonta a fost respins, marţi, de Camera Deputaţilor.

 "Desfiinţarea Judecătoriei Salonta ar duce la limitarea accesului la justiţie. Cetăţenii  din mediul rural, cu venituri mici, vor renunţa să-şi mai caute dreptatea în instanţă dacă, pentru asta, vor trebui să se deplaseze la Beiuş sau Oradea, în funcţie de judecătoria la care vor fi arondaţi", atenţiona deputatul Ioan Sorin Roman, unul dintre parlamentarii care au votat împotriva proiectului.

Luni, propunerea legislativă fusese respinsă de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit deputatului PNL Ioan Cupşa, membru în Comisie,  toţi deputaţii, indiferent de culoare politică, votând împotriva proiectului.

"Justiţia este un serviciu public scump, însă este esenţial! Sănătatea, educaţia, justiţia nu pot fi tratate în termeni grosolani de rentabilitate economică imediată. Niciodată costurile nu pot fi prea mari atunci când au drept rezultat un popor de oameni sănătoşi, educaţi şi care trăiesc în armonie şi în respect pentru lege!", spune Cupşa.

Decizia finală aparţine, însă, Senatului, unde proiectul legislativ va intra în dezbatere în următoarea perioadă.