În urma tragicelor evenimente rutiere din ultima perioadă, vajnicii apărători ai legalităţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, postat momentan în dezbatere publică, ce cuprinde unele soluţii legislative mai mult decât criticabile. Printre acestea se regăseşte şi prevederea potrivit căreia Poliţia Rutieră va putea să sancţioneze unele contravenţii prin utilizarea unor imagini surprinse de alţi şoferi sau pasageri aflaţi în trafic.

Mai exact, pe baza unei sesizări, însoţită de o înregistrare video a comiterii contravenţiei, se propune ca poliţistul rutier să poată aplica sancţiuni pentru cele ce se pot dovedi cu acea înregistrare cu privire la unele contravenţii cum ar fi: depăşire nelegală, trecerea pe roşu, neacordarea de prioritate atât altor autoturisme cât şi pietonilor, condus agresiv, depăşiri nelegale sau nerespectarea semnalelor aferente trecerilor la nivel cu calea ferată.

Deşi la o primă vedere propunerea ar putea părea corectă şi morală, în raport cu "bizonii" care populează traficul în ţara noastră, în realitate, dacă ea se transformă în lege, va genera mai multe probleme decât rezolvări.

În primul rând, se va încuraja şicanarea şi utilizarea unor înregistrări trucate. Pe de o parte, românii vor ajunge să îşi pândească vecinii şi duşmanii pentru a-i "dovedi". Pe de altă parte, pentru o naţie cu atâta îndemânare în pirateria informatică falsificarea unor înregistrări din trafic s-ar putea dovedi apă de ploaie.

Problemele reale sunt mult mai grave şi ţin de aplicarea unor principii de drept. Spre exemplu, de unde va şti Poliţia Rutieră unde s-a comis fapta - dacă din înregistrări se distinge doar o depăşire în câmp - pentru a stabili competenţa de sancţionare şi contestare a procesului-verbal? Se va lua de bun doar ce spune reclamantul? 

Dintr-o altă perspectivă, de unde va şti poliţistul rutier, doar vizionând depăşirea sinucigaşă a "bizonului", cine era la volan? Se va face adresă proprietarului, care va răspunde că a condus bunica sau un prieten din Ghana care tocmai s-a întors în ţara de origine?

Nu în ultimul rând, mă întreb: are Poliţia Rutieră atâţia oameni ca să îşi permită înfiinţarea unui serviciu de vizionări din trafic?

La final, nu pot să nu remarc grija pentru "pârâcios", căruia i se garantează confidenţialitatea demersului, dar şi o propoziţie care forţează limitele limbii române: "înregistrările se distrug prin proceduri ireversibile (!)". Să vedem, până una alta, dacă nu cumva legea va fi una "constituţional reversibilă"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!