După creşe, grădiniţe şi şcoli private, investitorii îşi îndreaptă atenţia şi spre centrele de îngrijire pentru bătrâni. O astfel de afacere a pornit orădeanul Mihai Rotar, care a ridicat la marginea comunei Şoimi primul centru rezidenţial de lux pentru vârstnici din Bihor.

Departe de gălăgia oraşului, scufundată în verdeaţa liniştitoare a dealurilor ce tivesc poalele Munţilor Codru Moma, "Casa mea Eden" se vrea un adevărat cămin al bunicilor: cald, luminos şi primitor.

Idee de peste Ocean

Ideea unui centru pentru bătrâni i-a venit lui Mihai Rotar în America, unde a locuit mai bine de 14 ani. "Acolo sunt multe asemenea cămine, doar aici e o breşă de piaţă neacoperită. Toată lumea deschide baruri, restaurante, pensiuni... Adevărul e şi că un astfel de centru e o responsabilitate foarte mare, dar dacă îţi face plăcere să lucrezi cu oameni, merită încercat", spune el.

În America a deschis şi primul cămin rezidenţial, însă doar pentru un an, căci nu s-a putut ocupa de el. "Eu eram şofer de TIR. Aveam maşinile mele, făceam transporturi, lucram zi şi noapte, iar soţia nu biruia singură. După ce am pus căminul pe picioare, l-am vândut".

În 2009, a renunţat şi la afacerea din transporturi şi s-a întors în România, adus de dorul de ţară şi de mama sa, rămasă singură la bătrâneţe. "Mi-au murit doi unchi, unul după altul, a murit tata, iar mama a rămas singură. Am hotărât să ne întoarcem de tot în ţară. Avem două fetiţe, ambele au cetăţenie americană, dacă ele vor vrea vor putea pleca înapoi".

Odată întors acasă, a decis să pună din nou pe picioare un cămin de bătrâni. Aşa a apărut Asociaţia pentru îngrijirea persoanelor vârstnice "Casa mea Eden" şi centrul rezidenţial din Şoimi, administrate de el. "N-a fost uşor. În America am obţinut toate autorizaţiile într-o săptămână. Aici a durat mai bine de un an doar obţinerea actelor", povesteşte Mihai.

Ca acasă

Căminul este situat la 50 de kilometri de Oradea, la marginea comunei Şoimi, înconjurat de dealuri şi pădure. "Aerul e curat şi priveliştea liniştitoare. Centrul l-am construit la câţiva paşi de Crişul Negru, pentru cei care doresc plimbări. Avem şi un parc propriu, iar în curând vom avea şi o baltă, unde se va putea pescui", spune Mihai.

Clădirea are 12 camere mari şi luminoase, toate cu băi proprii, încălzire prin pardoseală, televizoare şi mobilier pentru depozitarea bunurilor personale, acces la telefon, internet, sistem de alarmare şi posibilitatea monitorizării video la solicitarea familiilor vârstnicilor. "Sistemul nostru de supraveghere va putea fi accesat permanent de aparţinători, prin internet", explică bărbatul.

Fiecare nivel are locuri amenajate pentru socializare, de unde nu lipsesc biblioteca şi jocurile de societate, iar sala de mese de la parter a fost gândită ca o sufragerie primitoare. "Aici nu e un spital, cu un pat şi o noptieră, într-o cameră cu necunoscuţi. Aici oamenii trebuie să se simtă acasă", subliniază Mihai.

Profit? Sentimental...

Costul internării în centrul "Casa mea Eden" se calculează în funcţie de pachetul de servicii solicitat şi începe de la 2.000 lei pe lună, incluzând consultaţii medicale săptămânale, cazarea într-o cameră cu două locuri, serviciile de curăţenie şi igienă zilnice, asigurate de infirmiere cu atestate pentru îngrijirea bătrânilor recunoscute internaţional, precum şi trei mese pe zi. "Acestea vor fi pregătite zilnic în bucătăria noastră proprie, numai cu ingrediente proaspete, majoritatea organice. Meniul e diversificat şi adaptat în funcţie de afecţiunea fiecărui rezident, în acord cu recomandarea medicului", spune proprietarul.

Aflat la început, Mihai Rotar nu poate aprecia cât de profitabilă îi va fi afacerea şi nici când anume va ajunge să-şi recupereze investiţia făcută în amenajarea centrului şi şcolirea personalului. Asta pentru că, zice el, din cauza unor idei preconcepute, puţini sunt românii care apelează din proprie iniţiativă la serviciile unor astfel de unităţi. "În Occident, un loc într-un cămin privat este foarte scump, costă între 2.000 şi 3.000 de euro. În România, un asemenea serviciu le pare oamenilor un abandon", zice Mihai. Ca urmare, afaceristul a decis să lase deocamdată calculele deoparte. "Profit? Nu mă gândesc aşa departe. În primii ani, doar sentimental", spune el, bucuros că după ani întregi petrecuţi pe drumuri şi printre străini, a reuşit să o ia de la capăt. Acasă...


CONDIŢII
Acceptaţi doar cu analize

Internările în "Casa mea Eden" se vor face doar cu aprobarea medicului centrului, care va întocmi obligatoriu o fişă medicală în baza documentelor prezentate, dar şi a unei evaluări a fiecărui solicitant.

Medicamentele, manoperele medicale neprevăzute ori consumabilele (precum scutecele, în cazul persoanelor cu probleme neurologice) sunt taxate separat la sfârşitul fiecărei luni. "Administrarea medicamentelor se va face exclusiv de către un asistent medical, conform fişei fiecărui rezident. Vizita medicului va fi săptămânală sau în caz de necesitate, însă avem supraveghere de specialitate permanentă, iar în caz că se impune internarea într-o unitate spitalicească, avem asigurat transportul prin Serviciul de Ambulanţă. În plus, există un contract de colaborare şi cu Turism Felix. Pentru cei care vor dori, asigurăm transport pentru orice proceduri medicale în staţiune", explică Mihai Rotar.

La cerere, rezidenţii pot beneficia şi de alte tipuri de consultanţă medicală de specialitate, consiliere psihologică, masaj, servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură, îngrijire corporală şi facială.