Cutiile poştale ale orădenilor din Ioşia şi Rogerius au fost umplute, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu mii de broşuri electorale comandate de fostul PSD-ist Horea Vuşcan, fost şef al Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni, iar de circa o săptămână şef al Uniunii Ecologiste, în numele căreia candidează la Primăria Oradea.

Realizată în condiţii grafice de excepţie, pe hârtie de lux, în opt pagini full-color, broşura are pe coperta I mesajul electoral al lui Vuşcan, prezentat în două sloganuri: "Horea Vuşcan - Oradea nu e moşia lor (PNL, PDL, UDMR, PSD), Oradea e a orădenilor!" şi "Spune stop celor 22 de ani de hoţie", ambele încadrând o poză în care Vuşcan apare împreună cu soţia şi cu fetiţa mai mică de un an. De asemenea, într-un colţ, Vuşcan şi-a etalat şi ceea ce pare a fi un semn electoral: un pumn strâns şi ridicat proletar, cu explicaţia "România e şi a mea!".

investitiile lui Bolojan.jpg"Oradea e a lui Bolojan!"

Deşi susţine că soluţiile edilitare ale PNL, PSD, PDL, UDMR şi PPDD (partidul lui Dan Diaconescu) sunt la fel de proaste, în egală măsură, Vuşcan l-a luat la ţintă în broşură în principal pe Ilie Bolojan, pe care îl învinuieşte de preţul termoficării, de poluarea produsă de CET-ul pe cărbune, propunând în loc, pentru încălzirea oraşului, soluţii precum folosirea panourilor solare, a apei geotermale, a centralelor de bloc pe peleţi (rumeguş de lemn) şi pompelor de căldură. De altfel, broşura chiar face publicitate unei firme care comercializează asemenea pompe de căldură, fapt interzis în mod expres de legea electorală.

Pentru cei "22 de ani de minciuni şi de hoţie", Vuşcan îl vede vinovat tot pe actualul primar Ilie Bolojan, despre care se întreabă retoric "Mai putem avea încredere?" şi spune că "România e moşia politicienilor! Oradea e a lui Bolojan!".

Fostul PSD-ist, acum şef la Uniunea Ecologistă, îl critică pe edilul în funcţie şi pentru deszăpeziri, ori pentru lucrările de asfaltare realizate de firma Selina (una din cele 40 de firme contractate de municipalitate), dar şi pentru că a pus taxă pe parcări, pentru că a realizat "investiţii inutile şi scumpe", precum parcările din cartiere, ori plantările de vegetaţie, despre care spune că au fost făcute la preţuri mult peste cele reale. "Nu trebuie să mă credeţi pe mine pentru aceste preţuri, cel mai simplu este să întrebaţi voi constructorii, firmele de feronerie sau agenţiile agricole, un simplu telefon vă confirmă aceste preţuri şi această risipă", zice, cu seninătate, Horea Vuşcan.

toti in zeghe.jpgBolojan, "criminalul" - în "pijama"

Într-o pagină anume dedicată, Vuşcan îl atacă pe actualul primar şi pe problema câinilor vagabonzi, făcându-l "dog killer" într-o fotografie trucată, în care îl prezintă pe Bolojan în haine vărgate de puşcăriaş, alături de Elena Udrea, de Traian Băsescu şi de Emil Boc, pentru că cei patru au în comun dorinţa de a ucide câinii.

"Am fost şi eu muşcat de un câine comunitar când eram copil. Am luat şi eu injecţii. Am urât acel animal pentru suferinţa pe care mi-a cauzat-o, dar într-un târziu am înţeles: el nu e de vină. Noi suntem oameni, noi purtăm responsabilitatea suferinţei noastre prin distrugerea mediului, a pădurilor, a ecosistemelor şi a animalelor, noi purtăm şi responsabilitatea apariţiei acestor câini comunitari", spune Vuşcan în broşura electorală.

El îl acuză pe Bolojan că urmăreşte "eutanasierea tuturor câinilor comunitari" şi arată că această "soluţie" are ca "dezavantaje" faptul că este "inumană şi criminală, ineficientă şi scumpă".

coperta IV.jpgRaita 2008, Vuşcan 2012

În fine, coperta a IV-a a broşurii lui Horea Vuşcan este rezervată în întregime caricaturilor cu Ilie Bolojan (parte din desene fiind chiar cu umor), una dintre ele prezentându-l ca "primar pedeapsă", adică la fel ca şi materialele PDL şi ale "independentului" Călin Raita de acum patru ani.

"Bolojan ecologistul" este caricaturizat pentru poluarea CET-ului pe cărbune, dar şi pentru duhoarea porcină emanată de Nutrientul Palota, desenul "Bolojan incoruptibil" pune pe seama actualului primar afaceri cu RER, Selina şi chiar cu gigantul rus Gazprom (!), "Bolojan primar beton" îl face pe edil tăietor de păduri cu un utilaj, evident al Selinei, iar "Bolojan dog lover" îl demască încercând să momească un biet căţeluş simpatic cu o bucată de mâncare, în timp ce primarul ascunde la spate un cuţit, pentru a-l "eutanasia".

În fine, "Bolostructorul" Bolojan este luat la mişto pentru că vrea să demoleze casele de pe strada Ecaterina Teodoroiu, iar în "Bolojan prima pedeapsă" apare un primar beat de cap, care nu mai ştie cum să stoarcă de la orădeni tot felul de taxe, precum cele de cluburi, de parcare şi de ridicare a maşinilor lăsate neregulamentar, pe faţade şi de grădiniţe.

Candidat-păcălici

Horea Vuşcan şi-a depus candidatura la Primăria Oradea joi, din partea Uniunii Ecologiste, un partid pe care şi l-a găsit în urmă cu aproximativ 10 zile, după ce a abandonat Mişcarea Verzilor Democrat-Agrarieni pentru că în numele acesteia nu a primit un loc pe lista USL la Consiliul Local Oradea. De altfel, Vuşcan a fost şi membru PSD, partid cu care şi-a negociat locul dorit în Consiliu din partea USL.

Deşi pe lista sa la CL Vuşcan a pus şi 24 de preşedinţi şi administratori de asociaţii de proprietari, niciunul dintre aceştia nu are nicio şansă să fie ales în Consiliul Local, iar explicaţia este simplă: pe primul loc figurează însuşi Vuşcan, iar pe următoarele două "asistentul personal", care îi este şi angajat la firmă, şi un prieten care a fost preşedintele unei organizaţii studenţeşti, acum patron al unei firme de consultanţă.

De altfel, însuşi Vuşcan a recunoscut, la depunerea candidaturii, că "nu mă îmbăt cu apă rece", afirmând că este conştient că are "zero şanse" să fie ales primar, dar a explicat că lansarea sa în cursa pentru funcţia de edil şef este o "trambulină" care îi asigură accesul la emisiunile radio şi TV în timpul campaniei electorale.