Despre o campanie din punct de vedere etnic, confesional şi ideologic.

Deranj mare la UDMR! La Oradea s-ar putea să nu primească postul de viceprimar. Adevărul nu este, însă, că Bolojan nu vrea să le dea funcţia, ci că udemeriştii nu au fost în stare să o obţină. I-au ajuns blestemele lui Tokes Laszlo, care a spus că mai bine votează un român cinsit decât un ungur corupt!

Aşa se face că mulţi concitadini maghiari au preferat să nu meargă la vot pentru că, deşi candidaţii lor erau persoane onorabile, păpuşarii din spatele acestora erau aceleaşi şulfe uzate ale politicii bihorene.

Neoprotestanţii s-au săturat şi ei să fie minţiţi de coreligionarii care vreme de patru ani s-au limitat să facă doar gargară. Nu-i mai poţi prosti pe oameni cu personaje desprinse din "lumea celor care nu cuvântă", gen Jolţa, sau cu un Ţîrle care doar a blocat judeţul cu certuri.

Cel mai bine par să fi ieşit liberalii. Dar nici aici lucrurile nu sunt extrem de clare, pentru că practic există două organizaţii, cea a bolojenilor şi cea a asfamicştilor. Liberalii au în alianţa USL un călcâi al lui Achile care se numeşte PSD şi sunt dependenţi de primarul Oradiei.

Când Petru Filip negocia cu Antonescu intrarea în PNL, Bolojan a ameninţat că iese din partid. Filip a trebuit să se orienteze spre PSD, iar Bolojan a luat Primăria cu 66%. Dacă ar fi fost nevoit să meargă ca independent, partidul probabil că se oprea pe la 40% la Consiliu, iar el lua 75% la Primărie.