Candidaţii USR au găsit o metodă ingenioasă de a-şi promova partidul şi de a încerca să convingă electoratul să participe la alegerile parlamentare din 11 decembrie, comandând un anunţ aparent mortuar în rubrica de Decese a cotidianului Crişana.

În numărul de marţi, în pagina In Memoriam a fost publicat un anunţ referitor, la prima vedere, la decesul Speranţei şi la solidaritate cu „Roman I.” în acest moment de răscruce.

„Suntem cu toţii alături de Roman I., la ceas de grea durere şi încercare pricinuită de pierderea SPERANŢEI. Lipsa ei lasă un gol imens şi o suferinţă adâncă. Ne exprimăm profunda tristeţe şi întreaga compasiune faţă de cei aflaţi în întristare şi le transmitem gânduri bune”, spune comanditarul anunţului, într-o stilistică caracteristică necroloagelor.

În partea a doua a textului, însă, deşi autorul se menţine în câmpul semantic specific anunţurilor mortuare, mesajul transmis este totuşi contrar celui privind decesul Speranţei, despre care se arată că „nu a pierit cu adevărat”, căci „pentru Roman I. ea este încă vie, la fel şi-n sufletele noastre”.

„Adresăm cuvinte adânci de mulţumire şi vom păstra o vie recunoştinţă celor care vor fi prezenţi la aducerea urnei, alături de familie, prieteni şi cunoscuţi din Oradea şi întregul judeţ Bihor”, continuă anunţul, cu trimitere la ziua alegerilor, în care cunoscuţii trebuie aduşi la urne.

Finalul, ce conţine referiri la Dumnezeu, este oarecum contrar spiritului ateist al USR, dar concordant cu felul în care sunt redactate anunţurile de acest fel: „Fie ca cei care au cunoscut-o şi au apreciat-o să ducă mai departe spiritul ei! Dumnezeu să vă aibă în pază! Nu o vom uita niciodată”, spun „prietenii U., S. şi R.”.

Rămâne de văzut pe câţi dintre cititorii paginii, dar şi în general pe câţi dintre orădeni şi bihoreni va reuşi un asemenea mesaj funerar-electoral al USR să aducă la urne în duminica de 11 ddecembrie...