Decentă, până de curând, campania pentru referendumul din 10 mai începe să aducă, încet, dar sigur, cu una electorală. Localnicii din Sînmartin au găsit miercuri după-amiază în cutiile poştale fluturaşi cu caricaturi ce îi reprezintă pe primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi pe cel de Sînmartin, Lucian Popuş, ca autori ai distrugerii comunei.

Pliantele, cu desene lipsite de umor, încropite stângaci, din Photoshop, au ca scop, dincolo de evidentul atac la persoană, înspăimântarea populaţiei comunei cu privire la eventualele efectele negative ale unificării cu Oradea.

Locomotivă a campaniei pentru unificarea celor două localităţi, primarul Ilie Bolojan este prima ţintă. Spre exemplu, unul din desene îi reprezintă pe cei doi edili dând mâna într-un cimitir, în vreme ce Bolojan îi spune lui Popuş "Te-am fraierit! Ţi-am luat Felixul gratis!". Alt desen îl arată pe primarul de Oradea în chip de cowboy alungând o ciurdă de vaci cu mesajul "Ţăranii cu animale nu au ce căuta în oraşul meu".

O altă faţă a pliantului îl reprezintă pe Bolojan cu un cuţit ascuns la spate şi o valiză pe care scrie "Taxe şi impozite" aplecându-se ameninţător asupra a trei bătrânei care plâng spunând: "Ne-ai fraierit! Biletul de autobuz gratis a devenit cam scump! Ce am făcut Doamne, ne-am dat casa părintească!?". Un alt desen îl reprezintă pe edil în chip de Terminator, târând o victimă sub mesajul: "Dă-mi Sînmartinul Popuş să te scap de dosare...!"

La rândul său, primarul comunei este reprezentat ca un puşcăriabil când şantajat, când prostit de Bolojan să îi predea localitatea. Spre exemplu, la desenul din cimitir, Popuş are gândurile reprezentate într-o o bulă pe care scrie: "2004 făceam schimburi, vindeam terenuri, treaba mergea bine! 2007 am vândut depozitul de muniţie, treaba mergea bine! 2009, am vândut şi ştrandurile, treaba mergea bine! De când a venit criza nu mă mai descurc deloc! Nu mai am ce vinde! Dar m-am salvat, acum vând Sânmartinul la pachet!".

Morala întregii poveşti este reprezentată într-un desen cu Popuş în flăcările iadului, ameninţat de un judecător care îi urlă: "Mai ai un an până la alegeri, apoi te aşteptăm la noi!".

Primarul Ilie Bolojan a refuzat să comenteze conţinutul manifestelor, iar iniţiatorii referendumului nu vor depune plângere la Biroul Electoral de Circumscripţie. "Nu avem împotriva cui să depunem plângere pentru că pliantele nu sunt asumate. Şi chiar dacă am depune, aceasta ar fi tardivă pentru că răul a fost deja făcut", a spus Florin Birta, organizatorul campaniei pentru referendum.

Birta a calificat atacul cu pliante la adresa iniţiatorilor referendumului ca o acţiune a unor indivizi prea slabi pentru a putea să îşi susţină ideile cu argumente, care lansează atacuri la persoane la adăpostul anonimatului pentru a nu suferi consecinţele faptelor lor.