Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea îşi continuă miercuri seară aventura europeană, cu jocul din etapa a V-a a Grupei B din Liga Campionilor. Astfel, elevii antrenorului Cristian Achim vor primi, de la ora 19:30, replica ucraineenilor de la BC Khimik Yuzhne.

Echipa ucraineană este cel de-al şaptelea adversar pe care campioana României îl întâlneşte în actuala ediţie a Basketball Champions League. De asemenea, este cel de-al 12-lea oponent pe care Leii Roşii îl întâlnesc în întreaga istorie a participărilor în cupele europene.

În ceea ce priveşte adversarul de miercuri seară, de la Arena Antonio Alexe, site-ul oficial al echipei orădene notează faptul că acest club ucrainean fiinţează din anul 2001. De notat este însă şi faptul că încă de la primul sezon de existenşă, BC Khimik a participat în eşalonul de elită al baschetului din Ucraina şi s-a clasat pe locul al IV-lea.

Palmaresul clubului ucrainean cuprinde trei trofee. Acestea au fost obţinute pe parcursul ultimilor doi ani. Este vorba despre două titluri de campioană naţională, repurtate în 2015 şi 2016, respectiv o cupă naţională, din acest an. De asemenea, BC Khimik are o finală de campionat pierdută în 2014 şi a câştigat sezonul regulat în ultimele trei ediţii ale Superligii Ucrainei.

BC Khimik este la cel de-al 9-lea sezon în arena internaţională. În ultimul deceniu a avut o singură absenţă din cupele europene. A avut o singură participare în EuroCup, acolo unde a disputat 18 partide, a câştigat 9 şi s-a calificat până în optimile de finală. Acest lucru s-a consemnat în sezonul 2013-14, înaintea declanşării conflictului militar şi politic din Ucraina. În rest, Khimik a avut şapte participări în EuroChallenge/FIBA Europe Cup.

În sezonul anterior, Khimik a învins pe Energia Târgu Jiu cu scorul general de 2-1 în optimile de finală ale FIBA Europe Cup. Ucrainienii s-au oprit în sferturile de finală ale competiţiei. De altfel, Khimik are trei prezenţe în sferturile de finală ale EuroChallenge/FIBA Europe Cup (2008, 2013 şi 2016).

Partida de miercuri seară, de la Arena Antonio Alexe, dintre campioanele României şi Ucrainei, CSM CSU Oradea şi BC Khimik Yuzhne va opune două formaţii care au linii de clasament similare după patru etape, cu câte o victorie şi trei înfrângeri. De aceea, jocul se anunţă a fi foarte disputat, ambele echipe dorindu-şi cu ardoare victoria.

"Noi încercăm să câştigăm fiecare meci. Indiferent că este în campionat sau în cupele europene, indiferent care este numele adversarului sau statutul nostru înaintea meciurilor. Vrem să le câştigăm pe toate. Ne-am dorit foarte mult să câştigăm şi în Franţa. Eu am crezut şi simţit că putem, dar din păcate nu am reuşit. Nu mai zic de accidentări sau de alte aspecte, pur şi simplu am crezut în victorie, dar nu am obţinut-o. Vom abordat jocul cu Khimik la victorie. Consider că este un meci pe care putem să-l câştigăm, dar e limpede că avem nevoie de Denison. Sper să îl avem alături de noi, dar asta depinde felul cum se simte el", a declarat antrenorul Cristian Achim, înaintea acestui joc.

De menţionat faptul că pivotul echipei orădene Sean Denison este incert înaintea acestui joc, după accidentarea suferită în Franţa.