Ulciorul nu merge de multe ori la apă. Şi nici braconierul nu apucă să-şi tragă toate gloanţele fără să fie prins. S-a convins pe pielea lui un orădean dedulcit la vânători nocturne prin pădurile Nojoridului, reţinut săptămâna trecută, pus sub control judiciar şi inculpat în timp ce, culmea, îşi aştepta un verdict blând, de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar de braconaj, cu care s-a pricopsit anul trecut.

Omul e un campion al braconajului, zic paznicii de vânătoare şi poliţiştii despre Ştefan Dudaş, patronul unei firme de construcţii din Oradea, unul dintre puţinii bihoreni reţinuţi în ultimii 5 ani pentru infracţiuni cinegetice, care poate deveni acum şi primul trimis în puşcărie în ultimii zece ani.

Pândă în noapte

Paznicii Asociaţiei Pro Hunting, care administrează fondul cinegetic Păuşa din Nojorid, şi braconierii care dau iama în pădurile bogate în iepuri, căprioare şi mistreţi, sunt de câţiva ani protagoniştii unui "joc" de-a hoţii şi vardiştii desfăşurat uneori pe viaţă şi pe moarte. Anul trecut, BIHOREANUL relata un episod căruia era să-i cadă victimă un braconier, iar recent s-a petrecut altul, ce se putea sfârşi cu rănirea ori chiar uciderea paznicilor.

Claudiu Pantea, secretarul Asociației Pro HuntingAngajaţii Asociaţiei aflaseră că în noaptea de 14/15 ianuarie 2015 urmau să iasă la braconat "clienţi" vechi pe care nu reuşiseră să-i prindă. "Am organizat patrule pe drumurile dintre Leş şi Husasău de Tinca", povestea BIHOREANULUI secretarul Asociaţiei, Claudiu Pantea (foto). În timp ce echipajele făceau rondul, el însuşi, pândind între Leş şi Miersig, a observat o maşină din care cineva mătura pădurea cu un proiector, şi o alta, în care cineva stătea "de şase".

La un moment dat, pe la 23.30, s-au auzit focuri de armă. Apoi, rapid, maşinile braconierilor s-au pus în mişcare, una spre Miersig, alta spre Leş. Pantea a pornit în urmărirea primeia, anunţându-şi prin telefon colegii s-o intercepteze pe cealaltă.

În goană

Cum maşina lui de teren era prea lentă, Pantea a pierdut cursa, aşa că s-a întors spre Leş, unde doi colegi se postaseră în drum. Observând blocajul, maşina urmărită, o Skoda Octavia BH-52-DAS, a dat să se întoarcă. Când au ajuns-o din urmă, în curba din ieşirea spre Nojorid, au găsit-o răsturnată. Dar, surpriză: înăuntru nu era nimeni! Au sunat la 112, iar la faţa locului au sosit un echipaj SMURD, unul al Poliţiei Nojorid şi altul al Serviciului Arme şi Muniţii de la Oradea.

Poliţiştii şi-au extins rapid cercetările, după ce o tânără a sunat la 112, susţinând că ea a condus Skoda. "Zicea că a fost singură şi s-a răsturnat fiindcă ar fi lovit-o din spate o altă maşină. A pretins că s-a târât pe marginea şoselei fără să vadă ori să audă SMURD-ul şi Poliţia, iar apoi a luat o ocazie până în oraş".

Fugar fără acte

Luată din scurt, în cele din urmă tânăra a mărturisit că Skoda aparţinea şi fusese condusă, de fapt, de un prieten, Ştefan Dudaş, patronul unei firme de construcţii, al cărui buletin fusese de altfel găsit în maşină, împreună cu un proiector. "A recunoscut că Dudaş şi complicele lui, Matei Cristian, au instruit-o să-i mintă pe poliţişti", dezvăluia Pantea.

Verificat în bazele de date, Dudaş s-a dovedit a fi vânător cu autorizaţie în regulă. Poliţiştii au descins în aceeaşi noapte la locuinţa lui din Oradea, dar bărbatul dispăruse, la fel şi arma, care trebuia să fie în rastel. Avea să reapară după câteva zile, susţinând că fusese într-o călătorie de afaceri şi luase arma ca s-o vândă. Neverosimil, pentru că niciun om de afaceri nu dispare fără să lase o vorbă şi fără buletin, iar un vânător care nu avea ceva de ascuns n-ar fi scos-o din rastel, dacă voia s-o vândă, fără acordul poliţiştilor de la Arme.

Paznicii au găsit în pădure şi animalul doborât de braconier: un cerb tânăr, sub 2 ani, predat Direcţiei Sanitar-Veterinare. Ulterior, au fost informaţi că lui Dudaş i s-a făcut dosar penal, dar despre rezultat n-au mai auzit nimic. "Legea are lipsuri. Prindem în fiecare an vreo 6 braconieri, dar Poliţia şi Parchetul nu ne anunţă dacă sunt trimişi în judecată, dacă sunt condamnaţi sau nu", explică Pantea.

Cu arma încărcată

Povestea cu Dudaş nu s-a încheiat, însă. Deşi arma i-a fost confiscată, bărbatul avea să fie din nou prins, luna trecută, de aceiaşi paznici, de astă dată în flagrant. "Pe 26 octombrie, patrulam cu colegul Teodor Popovici către cartierul Grigorescu. Oamenii de aici ne tot spun că aud împuşcături noaptea. Pe la ora 22.30 am observat că o maşină mătura pădurea cu farurile şi am urmărit-o cu luminile stinse. Dintr-o dată am auzit şi împuşcături. Era un Logan BH-11-VCZ, care apoi a demarat spre Oradea", povesteşte paznicul Sebastian Filip. Tactica braconierilor era clasică: trag, pleacă şi, după ce se asigură că nu i-a văzut nimeni, revin după vânat.

Paznicul a urmărit Loganul pe drumul Apateului până a reuşit să-l blocheze, moment în care din maşină au ţâşnit doi bărbaţi, în direcţii diferite. Cum nu-i putea urmări pe amândoi, a alergat după cel din dreapta şoferului. "Era puşcaşul. Avea o cagulă pe cap. Când l-am ajuns am văzut că avea o armă. Am sărit pe el să i-o smulg şi am strigat după coleg", relatează Filip. În încăierare, a căzut într-un şanţ cu spini, dar nu i-a dat drumul braconierului. "Încerca să îndrepte arma spre mine. Până la urmă i-am smuls-o. Era încărcată, cu cartuş pe ţeavă".

După lupta corp la corp, paznicii l-au imobilizat, apoi au sunat la 112 şi la secretarul Asociaţiei. Înainte să ajungă poliţiştii, bărbatul a încercat să-i mituiască. "Zicea că dacă îi dăm drumul o să ne dea bani. Apoi ne-a ameninţat, că o să se ocupe de noi".

Le-au dat poliţiştilor infractorul pe tavă. "Abia după aceea ne-am dat seama că ne-am riscat vieţile. El era înarmat, cu puşca încărcată, noi cu mâinile goale", zice şi Teodor Popovici. Şi el, şi colegul său, şi secretarul Asociaţiei erau frustraţi că braconierul şi complicele său puteau şi de data asta să scape nepedepsiţi.

Acuzat pe jumătate

Realitatea i-a contrazis. Vinerea trecută, IPJ Bihor anunţa printr-un comunicat că poliţiştii Serviciului Arme au dispus, cu o zi înainte, reţinerea pentru 24 de ore "a unui bărbat de 34 de ani, din municipiul Oradea, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (deţinere ilegală de armă letală)", care "ar fi braconat pe fondul de vânătoare Păuşa". Suspectul a fost dus la Parchetul Oradea, care l-a pus sub control judiciar pe 60 de zile. Era vorba tocmai de Ştefan Dudaş, patronul firmei Magalopolist Construction Group SRL.

Adrian Pece, șeful Serviciului Arme din Poliția BihorPotrivit şefului Serviciului Arme, comisarul şef Adrian Pece (foto), anul trecut Dudaş a fost trimis în judecată, dar a continuat să braconeze. Legea pedepseşte braconajul cu până la 3 ani de închisoare, dar de obicei se dau sentinţe cu suspendare. De data asta, însă, braconierul nu are şansa să scape aşa uşor, fiind inculpat şi pentru deţinerea ilegală a unei arme letale, aşa că, având în vedere şi antecedentul, riscă până la 5 ani de închisoare cu executare. "Am trecut la reţinerea suspectului în arest pentru că gravitatea faptei e sporită. A deţine o armă letală neînregistrată, deci greu de identificat, este o infracţiune mult mai gravă", spune ofiţerul. Nu de alta, dar poate fi folosită chiar într-un jaf sau omor.

Paznicii sunt mulţumiţi doar parţial de rezultatul anchetei, deoarece procurorul nu l-a inculpat pe Dudaş şi pentru ultraj ori tentativă de omor. "Consideră că nu-l poate acuza de ultraj fiindcă nu suntem funcţionari publici, şi nici de tentativă de omor, pentru că fapta nu poate fi dovedită", spune Claudiu Pantea. Aşa că vor încerca să le explice judecătorilor, la proces, că nu-i defel de glumă cu asemenea ucigaşi...


CAPCANE ŞI AMENINŢĂRI
Mai puţini, dar mai răi

Comisarul şef Adrian Pece afirmă că în Bihor braconajul este în scădere. "În 2012 am avut 29 de fapte sesizate şi două dosare trimise în judecată, persoanele fiind condamnate la închisoare cu suspendare. În 2016 avem 10 fapte şi au fost trimise în judecată 6 dosare cu 10 persoane". Dudaş e unul dintre puţinii reţinuţi în ultimii 5 ani şi primul care riscă o condamnare cu executare în ultimii 10. "Diminuarea fenomenului se datorează atât colaborării cu paznicii de vânătoare, cât şi faptului că aceştia sunt mult mai eficienţi", spune Pece.

Ceea ce nu e deloc uşor, zice secretarul Asociaţiei Pro Hunting. Claudiu Pantea a primit deseori ameninţări pe Facebook, o dată fiind avertizat că ar putea sfârşi ca un tânăr împuşcat în 2013 de un braconier surprins în flagrant la Oşand. "Nu trece lună fără să găsim în faţa sediului semne de intimidare - picioare de căprioare, oase, capete de iepure, cu sau fără ochii scoşi". Baiul, adaugă el, este că paznicii găsesc în păduri şi o mulţime de laţuri şi capcane, inclusiv cu dinţi, cu care braconierii încearcă să prindă animalele. "O capcană cu dinţi, pentru urs ori mistreţ, e foarte periculoasă şi pentru oameni. Prinde piciorul cu atâta putere încât victimele pot rămâne schiloade".