Sportivul cubanez Asley Gonzalez, legitimat la clubul CSM Oradea a primit cetăţenia română, a anunţat clubul bihorean. În vârstă de 30 de ani, sportivul care face parte din secţia de judo a clubului CSM, este campion mondial şi vicecampion olimpic.

El a fost medaliat cu aur în acest an la Cupa României şi la Campionatul Naţional de lupte la sol (ne waza).

Născut pe data de 5 septembrie 1989, sportivul din Cuba a făcut o solicitare de primire a cetăţeniei române, ea fiind soluţionată de Ministerul Afacerilor Externe printr-o Hotărâre de Guvern, în 4 august. Astfel, Gonzalez va urmă să depună jurământul săptămâna viitoare, luni, în noua sa calitate de cetăţean român.

După cum transmite clubul CSM, tânărul a reprezentat Cuba în competiţiile internaţionale de anvergură la judo. El a cucerit titlul mondial în anul 2013, la Rio de Janeiro, în proba de 90 kilograme masculin. De asemenea, a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpide de la Londra, în 2012. De asemenea, Asley a mai participat la JO de la Beijing în 2008, respectiv la Rio de Janeiro în 2016.

Sportivul are multiple medalii obţinute pentru Cuba în cadrul Jocurilor PanAmericane şi a Campionatelor PanAmericane în aceeaşi probă.

"Asley este un judoka de mare valoare, care va ajuta judoul şi sportul românesc. A luptat pentru clubul nostru la Cupa României, în limitele categoriei sale de greutate, 90 kg, învingându-şi toţi adversarii. Intenţionăm să-l lansăm în competiţii începând din luna septembrie, urmând să concureze de acum înainte în turneele şi competiţiile internaţionale sub culorile României. În jurul lui se va constitui un nou lot naţional olimpic, el fiind un model pentru ceilalţi judoka români", a declarat Emil Morar, antrenorul secţiei de judo de la CSM Oradea şi, totodată, coordonatorul lotului olimpic de tineret al României.

Obiectivul lui Gonzalez în calitate de cetăţean român este de a reintra în circuitul internaţional. "El intenţionează să participe la competiţii şi să se califice la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, programate a se desfăşura la Paris, în vara anului 2024", a precizat Morar.