81 de primării din Bihor s-au înscris în ediția a IV-a a Campionatului bihorean al curățeniei, concursul anual cu un fond total de premiere de 1.080.000 lei.

Cele 19 primării care nu s-au înscris în concurs sunt Batăr, Boianu Mare, Brusturi, Căbești, Câmpani, Cărpinet, Copăcel, Diosig, Finiș, Nucet, Abrămuț, Pocola, Rieni, Sâmbăta, Sârbi, Tăuteu, Țețchea, Tinca, Uileacu de Beiuș.

Vor câștiga premiile puse la bătaie de Consiliul Județean Bihor orașele sau satele care vor colecta selectiv cât mai multe deșeuri de-a lungul lunii mai. Mai precis, se va calcula evoluția gradului de colectare a deșeurilor în comparație cu anul precedent, măsurată ca diferența între media gradului de colectare în anul 2023 și media gradului de colectare în lunile martie, aprilie și mai 2024. De asemenea, fiecare primărie înscrisă va trebui să organizeze acțiuni de ecologizare pe teritoriul ei.

La finalul lunii, vor fi acordate trei premii pentru fiecare din cele 6 zone de operare din Bihor, respectiv locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. Primăriile câștigătoare vor trebui să direcționeze 10% din premiu pentru EcoCluburile înființate la nivelul fiecărei școli.

În paralel cu competiția dedicată primăriilor, se desfășoară și EcoProvocarea, un concurs pentru elevii din județul Bihor. Elevii vor avea de parcurs patru etape pentru a câștiga unul dintre cele 252 de premii în valoare de 500 de lei fiecare, sub formă de voucher la un magazin cu articole sportive: participarea la o ștafetă sportivă organizată în școala unde învață și la cel puțin o acțiune de igienizare, adoptarea unui spațiu verde pentru protejarea și studierea florei și faunei locale.

De asemenea, vor fi acordate trei premii speciale, mai precis elevi trași la sorți vor merge în tabere de educație ecologică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!