Pentru al treilea an la rând, locuitorii a 18 comune şi oraşe din Bihor care s-au dovedit fruntaşi în colectarea separată a deşeurilor şi la igienizarea localităţilor au fost premiaţi, prin reprezentanţii lor, la finalul Campionatului bihorean al curăţeniei, o acţiune iniţiată de Consiliul Judeţean împreună cu firmele de salubrizare din judeţ şi numeroşi parteneri.

Din premiile puse la bătaie, însumând peste 1 milion de lei, cel mai mult vor avea de câştigat copiii, nu mai puţin de 16.000 elevi din Bihor participând la această ediţie, iar o mare parte din ei urmând să fie recompensaţi.

Boicot PSD: 74 din 101

La fel ca în anii anteriori, 2022 şi 2021, amfitrionul evenimentului, desfăşurat la Sala Palazzo din Oradea, a fost vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor, în care sunt membre toate cele 101 primării de oraşe şi comune din judeţ, totodată iniţiatorul Campionatului bihorean al curăţeniei.

El şi-a propus mai multe scopuri: creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, igienizarea localităţilor, educarea şi conştientizarea locuitorilor asupra importanţei de a "menaja" natura şi de a nu risipi resursele.

Dacă în anii precedenţi la competiţie au participat toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale, anul acesta în întrecere s-au înscris 74 UAT-uri, după ce conducerea PSD Bihor a "boicotat-o", astfel că doar trei primari PSD au încălcat ordinul de la partid, şi anume cei din comunele Gepiu, Ineu şi Tărcaia.

Ca fapt divers, deşi comuna Finiş, condusă şi ea de un edil PSD, nu a participat la Luna Curăţeniei 2023, desfăşurată în cursul lunii mai, Primăria acesteia şi-a trimis la gală doi reprezentanţi, în contextul în care principalii organizatori, CJ Bihor şi ADI Ecolect, i-au invitat pe reprezentanţii tuturor primăriilor.

Ediţia a III-a a strâns mai mulţi parteneri ca oricând, celor două entităţi alăturându-li-se, ca de obicei, şi operatorii de salubritate din judeţ - RER, AVE şi Salubri, Inspectoratul Şcolar, Direcţia Silvică Bihor, Universitatea Oradea, CSM Oradea, Asociaţia Pro Timer şi multe firme care au contribuit la premiile consistente.

Pentru şanse egale

Valoarea mare a acestora a permis ca pentru fiecare dintre cele şase zone în care a fost împărţit judeţul (Oradea nefiind inclusă în niciuna din ele, deoarece ar fi fost favorizată din start) să fie oferite câte trei premii: I - în valoare de câte 100.000 lei, II – de 50.000 lei şi III – de 30.000 lei.

O zecime din acestea, au precizat organizatorii, este destinată premierii elevilor care fac parte din aşa numitele EcoCluburi constituite pe lângă şcolile din Bihor, anul acesta numărul membrilor lor şi, implicit, al micilor participanţi la acţiunile de ecologizare ridicându-se la un nivel impresionant: 16.000!

Înainte de a trece la acordarea efectivă a premiilor, vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan (foto) a ţinut să sublinieze că pentru ca toate UAT-urile să aibă şanse egale de câştig, ADI Ecolect a modificat, prin votul primarilor, regulamentul de concurs, aşa 40% din punctajul pentru fiecare UAT a fost dat de evoluţia gradului de colectare selectivă a deşeurilor raportat la media anului trecut, iar 60% de raportul dintre cantitatea deşeurilor reciclabile colectate de operatorii de salubritate de la locuitori împărţită la numărul acestora.

Mircea Mălan, vicepreşedinte CJ Bihor

"Pentru noi este foarte important să găsim mecanismele care să stimuleze UAT-urile să îmbunătăţească sistemul de colectare selectivă a deşeurilor şi aspectul de salubritate al localităţilor", a explicat Mălan.

Cele 18 comune şi oraşe premiate

Cea de-a III-a ediţie a Campionatului bihorean al curăţeniei a avut următorii câştigători:

Zona 1 B (Zona Metropolitană Oradea, fără municipiul reşedinţă de judeţ): locul III – comuna Borş (47,51 puncte), locul II – Sântandrei (55,08 puncte), locul I – Săcădat (59,34 puncte)

Zona 2 (din jurul oraşului Aleşd): locul III – comuna Şinteu (50,11 puncte), locul II – Auşeu (72,38 puncte), locul I - Aleșd (79,16 puncte)

Zona 3 (din jurul municipiului Salonta): locul III – comuna Mădăras (40,26 puncte), locul II – Avram Iancu (50,74 puncte), locul I – Cociuba Mare (60 puncte)

Zona 4 (Beiuş – Ştei): locul III – oraşul Ştei (66,08 puncte), locul II – municipiul Beiuş (68,79 puncte), locul I – comuna Criştioru de Jos (73,86 puncte).

Zona 5 (Valea Ierului, vestul judeţului): locul III – Balc (60,53 puncte), Suplacu de Barcău (60,99 puncte), locul I – Buduslău (71,95 puncte)

Zona 6 (în jurul municipiului Marghita): locul III – Cherechiu (61,64 puncte), locul II – Sâniob (63,95 puncte), locul I – Sălacea (66,74 puncte).

De menţionat că, în plus, firmele sponsor au oferit premii constând în vouchere de cumpărături pentru copiii care s-au implicat în Luna Curăţeniei (de pildă Decathlon, 140 vouchere a câte 500 lei, prin trageri la sorţi) şi pentru profesorii acestora (cum ar fi Benvenutti, 40 vouchere a câte 250 lei, tot prin trageri la sorţi), iar mai multe pensiuni din judeţ au oferit sejururi de week-end bihorenilor care s-au implicat şi ei, contribuind la promovarea Campionatului Curăţeniei prin intervenţii în direct la postul local Radio Transilvania.

De asemenea, Mălan a subliniat că peste 1.000 de copii vor fi răsplătiţi cu acces gratuit la meciurile jucate acasă de CSM Oradea, iar prin grija IŞJ, Direcţiei Silvice şi Asociaţiei Pro Timer câteva sute de elevi au participat la tabere educative găzduite de toate cantoanele silvice din judeţ.

"Abonaţi" şi "debutanţi"

Preşedintele ADI Ecolect a subliniat că o parte din UAT-urile premiate sunt "abonate" deja la premii, cum ar fi Sălacea, una dintre comunele cu cel mai mare grad de colectare din Bihor, unde deşeurile reciclabile sunt colectate în 5 fracţii, pe când altele, precum Avram Iancu sunt la primele rezultate recompensate.

În condiţiile în care comuna pe care o conduce face parte din prima categorie, primarul din Cociuba Mare, Mihai Sferle, a ţinut să le mulţumească locuitorilor, pentru că "în primul rând al lor este meritul", iar cel din Sălacea, Horvath Bela, a amintit că "Pământul nu l-am moştenit de la părinţii noştri, ci l-am împrumutat de la copiii noştri", motiv pentru care actuala generaţie trebuie să aibă grijă de fiecare loc.

De altfel, din banii primiţi toate primăriile fac proiecte cu tentă ecologistă şi dedicate copiilor. La Sălacea, de pildă, în 2021 a fost amenajat un loc de joacă în satul Sălacea şi un mic parc de aventuri pentru copiii între 2-7 ani în satul Otomani, iar în 2022 s-au achiziţionat ecchipamente de joacă pentru grădiniţele din cele două sate. "Anul acesta, între altele, vrem să cumpărăm un triciclu electric, în valoare de 7.500 lei, cu care vom aduna deşeurile, deja avem unul cumpărat anul trecut şi suntem foarte mulţumiţi de el", a spus BIHOREANULUI Hovath Bela.

Mai în glumă, mai în serios, vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a afirmat că pentru următoarea ediţie a Campionatului Curăţeniei va propune ca oraşele şi comunele care au câştigat premii trei ani la rând să nu mai fie luate în calcul, astfel încât celelalte să aibă şanse mai mari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!