Uneori dorm doar câteva ore pe noapte, dar asta nu pentru că ar sta pe internet ori fiindcă ar petrece, ci pentru că se pregătesc de o nouă competiţie. Sunt adolescenţi şi tineri care îşi dedică timpul unei pasiuni de viitor: robotica.

Creatorii de maşinării autonome fac parte din Robotics Club Oradea şi recent au obţinut nu mai puţin de 14 premii la o competiţie internaţională. BIHOREANUL vă povesteşte cum dau ei viaţă unor procesoare şi motoare care ajung să se încaiere în competiţii de sumo ori să ridice haltere, în cadrul unor evenimente spectaculoase.

Puterea exemplului

Daria Indries elevaRobotics Club Oradea, înfiinţat în 2016 de Departamentul Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT) din cadrul Universităţii din Oradea şi finanţat de compania Celestica, adună tot mai mulţi elevi şi studenţi de la un an la altul. Anul trecut, clubul a primit aproape 60 de noi membri, iar anul acesta numărul s-a dublat.

Cei mai mulţi sunt atraşi după ce reprezentanţi ai clubului le vizitează şcolile pentru a le prezenta ce fac. "Mi s-a părut interesant încă de la început, aşa că mi-am zis să mă înscriu, iar apoi am participat la workshopuri unde am învăţat să fac singură roboţi", spune Daria Indrieş (foto), elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea şi membră în singura echipă feminină a clubului, Unitronics - Proline.

Inginerie, mecanică şi marketing

Flaviu Birouas presedinte Robotics Club La fel ca Daria, elevii şi studenţii din club participă la ateliere unde învaţă cum se construieşte un astfel de aparat. "Înscrierea în club e gratuită şi nu există o limită de vârstă. Întâlnirile se desfăşoară la Biblioteca Universităţii, unde membrii învaţă noţiuni de programare, inginerie, electronică, mecanică şi design, pentru a-şi face singuri propriile lucrări", explică preşedintele clubului, Flaviu Birouaş (foto stânga).

Razvan Mociar elev Între membri se leagă prietenii şi se fac echipe, pentru a se înscrie în competiţii. De abia apoi începe munca grea. Pentru a strânge bani să-şi cumpere piese, roboticienii trebuie să găsească sponsori. "Un robot care costă 300 de lei nu rezistă într-o competiţie. Unul competitiv face între 1.000 şi 3.000 de euro. O dată, ca să strângem bani, am sunat într-o zi la 83 de firme", povesteşte Răzvan Mociar (foto dreapta), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, membru în echipa Bits a clubului.

Din banii obţinuţi, tinerii construiesc maşinăriile şi plătesc deplasările la competiţii. Dacă nu găsesc sponsori, îi ajută clubul şi Universitatea.   

Ca-n Formula 1

Pentru a realiza o maşinărie funcţională, elevii şi studenţii pot lucra la un prototip chiar şi un an întreg. Primul pas este proiectarea şi alegerea componentelor, pe care le cumpără de pe internet - motoare, senzori, fire de legătură, şasiuri, roţi şi microprocesoare care devin "creierele" roboţilor.

Membrii echipei aleg competiţiile la care intenţionează să participe, pentru că fiecare are propriul set de reguli. De pildă, la Mini Sumo (care cântăreşte maximum 300 grame) şi Mega Sumo (cel mult 3 kilograme) roboţii se luptă între ei, asemenea coloşilor japonezi, competiţia desfăşurându-se în sistem cupă, cu etape eliminatorii, în care câştigător este desemnat cel care îşi scoate oponentul în afara unui ring.

Robotul echipei Unitronics - Proline la proba de Mini Sumo:

La proba Weightlifting Humanoid, dedicată aparatelor umanoide miniaturale, cu o înălţime de câţiva centimetri şi o greutate de maximum 3 kg, roboţii sunt programaţi să ridice haltere de circa 500 de grame (în foto, robotul realizat de echipa Dacia liberă).

Când concep maşinării pentru Line Follower Classic, roboticienii urmează principii similare celor pe care le aplică inginerii din Formula 1. "Folosim multe noţiuni de fizică, forţa de apăsare, de frânare, inerţia, iar algoritmul este asemenea pilotului", spune Cătălin Mociar, student în anul III la IMT, membru al echipei SQRT - Connect Group şi mentor în club. Proba este una de viteză, robotul trebuind să circule rapid pe un traseu marcat cu o linie neagră pe o pistă de culoare albă.

Robotul echipei SQRT - Connect Group la proba de Line Follower Classic:

6 x 1

În cei cinci ani de la înfiinţare, membrii Robotics Club Oradea au obţinut o grămadă de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. În luna noiembrie a anului trecut, orădenii au participat în premieră la cea mai mare competiţie de profil din Europa, Robotex, desfăşurată în capitala Estoniei, la Tallinn, unde echipa formată din nouă membri s-a clasat pe locul III la Mega Sumo.

În urmă cu două săptămâni, echipele Tor (din care fac parte Ilie Cuciula, Oana Gal, Flaviu Birouaş, Daniel Anton şi Sebastian Lăzuran, este sponsorizată de Celestica, GMAB, Golde Oradea, Bihoreanul, Depozitul de Tricouri și Lions Club Oradea), SQRT - Connect Group (Cătălin Mociar, Andrei Iuhas, Ştefan Szabo, Daniel Anton, sponsorizați de Connect Group), Bits (Răzvan Mociar, Andrei Bar, sponsorizați de Radka, Reinert și La Nicu Cauciuc), Unitronics - Proline (Daria Indrieş şi Ingrid Mărgineanu, sponsorizate Romprofix și Proline), Tap (Ilie Cuciula, Cristian Băloi şi Bogdan Popa, sponsorizați de Vandana, Coradex și Remoni) şi Dacia liberă (Robert Kopanyi, sponsorizat de Robotics Club Oradea) au urcat pe podium la concursul internaţional din Heraklion, Grecia, unde şi-au adjudecat nu mai puţin de 14 premii, dintre care şase au fost locul I.

Creatorii viitorului

Roboticienii s-au întors acasă miercurea trecută, plini de impresii. "A fost multă presiune şi agitaţie, dar într-un sens bun, competitiv. Momentele în care una dintre piesele robotului ceda, iar noi trebuia să le reparăm, erau cruciale", povesteşte Robert Kopanyi, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Iosif Vulcan.

Ilie Cuciula"A fost una dintre cele mai tari experienţe. Au meritat toate orele nedormite pentru pregătirea robotului", îl completează un coleg, tot de clasa a XII-a, Cristian Băloi, de la Liceul Don Orione.

Câştigătorii au fost recompensaţi cu trofee, medalii, diplome şi cărţi de specialitate, despre programare, aşadar nu şi cu bani, dar pentru ei posibilitatea de a-şi urma pasiunea e cea mai importantă răsplată, pentru că mulţi îşi văd viitorul exact în acest domeniu. "Îmi place să fac roboţi umanoizi şi m-aş vedea lucrând în robotică pe partea de cercetare", se confesează Ilie Cuciula (foto), student în anul I la IMT.

Cu priceperea şi ideile lor, acesta pare a fi doar începutul unei generaţii ce poate modela o lume fascinantă a tehnologiei... 


INVAZIA ROBOŢILOR
Bătălia de la ERA Shopping Park

Robotics Championship se pregăteşte în această perioadă pentru a XI-a ediţie a Campionatului de Robotică internaţional găzduit de Oradea, programat de vineri până duminică (21-23 aprilie) la ERA Shopping Park, unde sunt aşteptaţi peste 500 de participanţi din România şi din peste 10 ţări.

Premiile puse la bătaie pentru cei care vor obţine locuri pe podium sunt locuri bugetate la specializarea Robotică, cu predare în engleză şi în română, a Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii din Oradea, dar şi burse, echipamente, aparatură şi piese în valoare totală de peste 10.000 euro.

La ERA sunt aşteptaţi atât concurenţii, cât şi curioşii care vor să asiste şi sunt interesaţi să vadă un adevărat univers populat de maşinării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!