La o săptămână după ce a organizat „Budureasa Mountain Running”, comuna bihoreană va fi gazda unei alte competiţii. De această dată este vorba despre Campionatul Național de Alergare Montană Master, care în acest an va avea loc duminică, 7 iulie, la Stâna de Vale.

Este pentru prima dată când în judeţul Bihor se va organiza o astfel de competiţie. Aceasta se datorează valorosului atlet master beiuşean Marcel Laza, cel care a reuşit să aducă în Bihor competiţia.

Evenimentul este organizat de Federația Română de Atletism, prin Comisia Atleților Master, Primăria Comunei Budureasa, Asociația Club Atletic Beiuș (preşedinte Marcel-Florin Laza) și Asociația Progress Oradea (preşedinte Karmen Chimerel). De altfel, ultimii doi, Marcel Laza şi Karmen Chimerel, au anunţat competiţia în cadrul unei conferinţe de presă pe care au organizat-o la Cetatea Oradea.

„Pentru mine e o mare bucurie că se ţine acest campionat în judeţul Bihor, la Stâna de Vale, în comuna Budureasa. Să sperăm că vor fi cât mai mulţi participanţi, din punct de vedere organizatoric ne-am pregătit foarte bine, aşteptăm cât mai multă lume alături de noi. Marcel Laza este un maestru al acestor întreceri, pentru că a participat la foarte multe competiţii internaţionale, Campionate Mondiale şi Europene şi ne reprezintă cu cinste”, a spus Karmen Chimerel, în deschiderea conferinţei de presă.

Concurs de anduranţă

Conform lui Marcel Laza, Campionatul Național de Alergare Montană Master este un concurs de anduranță pe distanța de 33 de kilometri destinat atleților de peste 35 de ani, dar vor putea participa și iubitorii de alergare montană care încă nu au împlinit această vârstă. Cei din urmă vor intra într-o altă clasificare, nu în clasamentul național.

De altfel, după cum au anunţat organizatorii, în cadrul competiției vor fi mai multe probe.

Vor fi două curse, una scurtă, programată pe o distanţă de 11,5 km, cu o diferenţă de nivel de 500 de metri, iar cea de-a doua cursă, lungă, de 33 km, cu o diferenţă de nivel de 1.500 de metri. Startul ambelor curse se va da dimineaţa la ora 9, fiind astfel un start comun.

Pe traseu vor fi cinci puncte de hidratare, unde sportivii se vor putea alimenta cu apă, energizante, dulciuri şi alte produse.

„Sunt aşteptaţi aproximativ 70 de sportivi care vor concura în cadrul Campionatului Naţional, dar vor fi şi alţii, mai tineri, care vor să facă mişcare şi care vor alerga şi ei în aceleaşi probe, dar în afara Campionatului Naţional. Categoriile de vârstă premiate la Naţionale vor fi cele de +35 ani, +40 ani, +45 ani, +50 ani, +55 ani, +60 ani, +65 ani, +70 ani şi +75 ani. Concurenţii îşi vor putea ridica kit-urile sâmbătă, 6 iulie, între orele 18 - 21, dar şi duminică, în ziua concursului, între orele 7 - 8:30”, a precizat preşedintele Asociației Club Atletic Beiuș, Marcel Laza.

Acesta a ţinut să menţioneze şi că „sportivii trebuie să aibă asupra lor, obligatoriu, telefon mobil funcţionabil, adidaşi tip 3, foiţă de ploaie şi folie termică”.

Concurenţi din toată ţara

Se anunţă concurenţi din toată ţara: din Tulcea, Constanţa, Iaşi, Bacău, Baia Mare, Craiova, Timişoara sau Cluj Napoca. Din judeţul Bihor, se ştiu deocamdată cinci concurenţi care vor lua startul: Marcel Laza, Anca Iuga, Istvan Szokolszky, Cristian Pituţ şi Marius Fora.

Între participanţi se numără şi sportivi de talie internaţională, precum: Nicoleta Sasu, campioană mondială la alergare montană în Austria; Nicoleta Cîrlan, campioană mondială la semimaraton; Vasile Hârjoc, campion mondial la alergare montană pe distanţă lungă; Petre Dragomir, vicecampion european şi mondial în acest an în Portugalia; echipa de M50 (din care face parte şi Marcel Laza), campioană mondială la cros în Finlanda.

Peste 30 de voluntari vor fi implicaţi în organizarea evenimentului, iar din partea Federaţiei Române de Atletism vor veni antrenorii federali Gabriel Brănişteanu şi Valeriu Rosetnic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!